Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Албена и Павел Благеви снимат вълци в задния си двор в САЩ

Пътешествениците Албена и Павел Благеви обикалят из американските щати Минесота и Юта и снимат дъхоспиращи природни красоти. Неотдавна те ги показаха и пред българите в галерия "Свети Лука". Онези, които редовно слушат "Покана за пътуване", помнят, че преди време семейството гостува в предаването броени месеци след като изкачи връх Килиманджаро, висок 5895 метра. Самият факт звучи достатъчно интригуващо, но, като прибавим информацията, че двамата са били по на 65 години, а Павел и със сменена става, направо се превръща в сензация.

Но африканският първенец далеч не е единственият връх в кариерата на семейство Благеви. Те имат регистрирани седем международни патента, Албена е вписана в "Алеята на славата" на огромна американска корпорация. Връх е и близо 50-годишният им щастлив съвместен живот, увенчан с две дъщери и трима внуци. Тъкмо заради внуците започва и увлечението им по фотографията. За да снимат момчетата, гордите баба и дядо купуват скъп фотоапарат, а когато децата си заминават след ваканцията, решават да го оползотворят, като запечатват природни красоти.

Албена и Павел един през друг си припомнят интересни случки, докато са снимали изгреви, залези и пейзажи из Америка. Те имат всички основания да се гордеят с дъщерите си. Деница е завършила биомеханично инженерство в "Йейл", медицина в Ню Йоркския университет и специализира пулмология в Харвард. Вера учи в Уортън, най-доброто бизнес училище в Пенсилвания.

Човек е толкова пъстър, колкото са шарени мечтите му. А Албена и Павел Благеви не се шегуват, когато споделят плановете си за трекинг в Хималаите след изкачването на Килиманджаро.

Разказът им чуйте в звуковия файл.


Снимки: Павел Благев

По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Shana Tova!

Един от най-древните народи на света – еврейският, тази нощ (25 срещу 26 септември) посрещна своята 5783 год. Наричат този ден Роша Шана (Глава на годината) и се поздравяват с Шана Това! Шана Това У’метука! Шана Това Тикатеву В’таихатем – Добра година! Добра и сладка година! Да бъдете записани в книгата на живота! – това са поздравите, които..

публикувано на 26.09.22 в 17:45
Владислава Клечкова

Еврика! Успешни българи: Владислава Клечкова

"Най-важното един млад човек да успява е да не спира да се бори, да се учи, да намери своето вдъхновение, да се развива! Когато човек не спира да се бори, много врати се отварят пред него!“ Като че ли в тези две изречения току-що дипломиралата се доскорошна студентка в УАСГ Владислава Клечкова – вече инженер, изразява цялата себе си.  Със своята..

публикувано на 26.09.22 в 17:05
Лабораторията в Созопол на ИБЕИ

Възстановяването на крайбрежни екосистеми – мисия възможна

В няколко издания на рубриката "Зелени минути" на предаването "Лабиринти на познанието" ви представяме журналистическото проучване: "Възстановяването на крайбрежни екосистеми - мисия възможна". То цели да покаже: • в каква степен възстановяването на крайбрежни екосистеми у нас може да осигури адаптиране към ниски въглеродни емисии и да намали..

публикувано на 26.09.22 в 10:15

За да бъдем независими от предразсъдъците, трябва да познаваме другия

"Зависимите и независимите Ние" беше темата на разговора в последното издание на предаването "Познати и непознати". Гост в студиото беше доц. д-р Алексей Пампоров от Института по философия и социология при БАН. "Много е трудно да бъдем независими от предразсъдъците си. Те често се свързват със социални стереотипи, налагани от медиите, от..

публикувано на 24.09.22 в 09:05

Шаман бие с билки за пречистване в Еквадор

Еквадор е единствената държава в света, кръстена на географски обект – името ѝ означава Република на Екватора. И наистина той я разсича надлежно. Макар да е една от най-малките страни в Южна Америка (колкото две и половина Българии), тя е привлекателна за пътешествениците със своите тропически джунгли, 27 вулкана и колониални градове, вписани в..

публикувано на 23.09.22 в 08:36