Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Сряда, 10 август

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 28 част

от 0.30 до 2.00 часа
Запазена марка "Радиотеатър"
"Бел Ами" от Ги дьо Мопасан

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Маргарита Заберска
Избрани пиеси от албума Secret Story от 1992 г. на американския джаз китарист Пат Метини, с който печели наградата "Грами" – за най-добър съвременен джаз албум.
С участието на оркестъра на Кралския балет на Камбоджа, хорът на Камбоджанския кралски дворец, Лондонският симфоничен оркестър с диригент и оркестрации Джеръми Лъбък и музикантите Лайл Мейс (пиано, кийборди), Гил Голдщайн (акордеон), Нана Васкончелос (перкусии, вокали), Чарли Хейдън, Стив Родби (акустичен бас), Пол Вертико, Стив Фероне (барабани), Тутс Тилеманс (хармоника), Майк Метини (тромпет, флюгелхорн) и мн. др.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Традиционна музика и уърлд от Дания. Изпълнение – Ридвал Миелва, "Ферд", "Ланг Линкен", Кристиан Буге и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Васил Чамов, Янка Танева, Невена Цонева и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Царят на нимфите", по балтийска приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Благородният Хахай и Страшният Хехей" от Ранко Павлович, хърватска приказка

от 8.06 до 9.30  часа
Концерт

от 9.30 до 10.00 часа
Концерт "Златният кос"

от 10.00 до 11.00 часа
Хумор и сатира
"Звезди посред бял ден"

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
водещ: Диляна Трачева
• Как се пише музика за кино – Петко Манчев разказва историите, които стоят зад негови композиции;
• Константин Кацарски (Koka Mass Jazz) представя своя нов артистичен проект "Folifoli". Името на проекта идва от думата за ритъм – фоли, използвана от племената малинке в Западна Африка;
• Кристиян Янкулов призовава да се усмихнем с пореден сингъл "Слънчев ден";
• Преглед на седмичните класации на Billboard Hot 100 и Official UK Singles Top 40.

от 12.20 до 13.00 часа
Концерт забавна музика

от 13.00 до 14.00 часа
На театър с БНР
"Елада Пиньо и времето" от Керана Ангелова

от 14.00 до 15.00 часа
Музикален следобед – Музик мания
водещ: Калина Томова
Представяне на албума "Нощна музика" на канадския пианист от полски произход Ян Лишецки.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Премълчаната история
водещ: Бойко Ламбовски
Мефистофел в литературата не е лошият
Защо писателите не само у нас, но и по света прибягват до образа на Дявола, когато искат да изразят някакъв бунт, несъгласие с морала на заобикалящия ги свят? Гьоте с "Фауст", Михаил Булгаков с "Майстора и Маргарита", но и нашите Христо Смирненски, а след него и Добри Жотев с "На гости у Дявола" провокират демона, за да получат исторически и нравствени картини на битието, които силно се отличават от официалната пропагандна картина и общоприетите представи за правилност. На тази тема, повлияла на много умове, а съответно – и на историческото развитие, говорим с професор Магдалена Костова-Панайотова, декан на Филологическия факултет в Югозападния университет, с доцент Елка Димитрова, зам.-директор на Института за литература към БАН, и с писателя, преводача и сценариста Владимир Полеганов, притежаващ интереси към диаболистичната литература.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
Мостовете – 2 част
водещ: Роза Дамянова
Предаването е посветено на мостовете, които не трябва да се рушат, а да се изграждат нови. Символ на какво са мостовете, както в религиите, така и в реалността? За небесните мостове между дъгата и Млечния път, онези, изваяни от природата и изградените от човешка ръка. Във втората част ще чуете Албена Безовска и Алексей Жалов.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Таня Димова
• Българското кино и "Оскар"-ите – за продължаващата сага с българското предложение за наградата на Американската филмова академия говорим с Кремена Димитрова от НФЦ и режисьора Виктор Божинов, който изтегли филма си "Бягство" от номинациите.
• Сцената на Vox Populi: ново артпространство на открито в София – разговор с режисьорката Неда Соколовска

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Музикален атлас
водещ: Пламен Георгиев
Качествен етнопоп и уърлд по теми от далечна Индия. Сред изпълнителите – германецът Прем Джошуа, Джалеби, Мадона, Анушка Шанкар (талантливата дъщеря на Рави Шанкар - известният виртуоз на ситар), група "Аомюзик" и др.

от 19.30 до 21.30 часа
Контемпо – Най-доброто
водещ: Наталия Илиева
Концертна версия
Предаването е в памет на композитора Михаил Големинов.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Цветан Цветанов
"Най-доброто от Аларма" – за програмата "МОСТ" за балканско сътрудничество и концертите на дуото Христина Белева / Васил Хаджигрудев и сръбско-италианския джаз квартет Dragon’s Fuel на Централна ЖП Гара в София и сред природата в местността Фрушка гора до Нови Сад – документални записи от двете събития, интервюта и истории

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Кантате, юбилате
водещ: Мануела Манчева
60 минути с изкуството на едни от най-известните вокални групи и хорови формации от Мексико, Куба, Венецуела, Бразилия и Аржентина. Това са: Университетският студентски хор Staccato към Националния автономен университет на Мексико; вокалните групи от Венецуела Entre Voces и Siete Palos; вокалният смесен ансамбъл Da no coro – Бразилия; Schola Cantorum Coralina – Куба; студентският хор от Аржентина Estudio Coral Meridies и ансамбъл Los Fronterizos с хор Cantoria de la Basilica del Socorro, също от Аржентина.

По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сряда, 28 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Дядо Йорго гледа", разказ от Михаил Вешим от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Среднощен експрес водещ: Йордан Георгиев Посрещаме нощта със специално издание, посветено на театралния режисьор Леон Даниел – може би най-голямата фигура в българската режисура през втората половина на XX..

публикувано на 27.09.22 в 16:41

Вторник, 27 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Родителска среща", разказ от Михаил Вешим от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов Чедомир Илич и "нишвата джаз сцена от Ниш" – представяне на албума "Проба/грешка" на квартета Jayus Jazz и по-широк разговор за физиономията на джаза по нашите..

публикувано на 26.09.22 в 11:23

Понеделник, 26 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Адвентистът", разказ от Михаил Вешим от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Срещу понеделник водещ: Ивана Мурджева • Метаморфози срещу понеделник Гост: Весела Николаева – дългогодишен журналист в печатни медии, PR и защитник на различни обществени каузи. Дългогодишен сътрудник на сайта..

публикувано на 25.09.22 в 09:19

Неделя, 25 септември

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Всичко в градината" от Едуард Олби от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на Валтер Топалов, Нели Андреева, Илия Луков,..

публикувано на 24.09.22 в 08:25

Събота, 24 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещ: Албена Велева, Иван Драгнев Гости: Българската банда "Obsidian Sea". С тримата музиканти от doom формацията ще си поговорим за предстоящия концерт промоция на новия им албум "Pathos", който ще се състои на 2-ри октомври. Нова музика от българската и световна рок..

публикувано на 23.09.22 в 14:08