Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Сряда, 17 август

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 33 част

от 0.30 до 2.00 часа
Запазена марка "Радиотеатър"
"Д-р" от Бранислав Нушич

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Маргарита Заберска
Албумът Broadbent plays Brubeck от 2021 г. на новозеландския оркестратор и пианист Алън Броудбент.
Съдържа отличителни композиции на прочутия пианист и представител на куул джаза Дейв Брубек.
Акомпанира щрайх секция от Лондонският Метрополитен Оркестър и трио в състав Алън Броудебнт (пиано), Харви Ес (контрабас) и Ханс Декер (барабани). Гост солист – цигуларят Дейвид Юриц.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Блуграс, кънтри и кънтрирок от САЩ. Изпълнение – "Дъст Бъстърс", Уейлън Дженингс, Шерил Кроу, Скот Бърам и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Иван Кънев, Севда Симеонова, Костадин Генчев, Катя Георгиева, Димитър Станков и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Малки жабешки истории – Бунгалото" от Йордан Радичков

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Дивите лебеди" от Ханс Кристиян Андерсен

от 8.06 до 9.30  часа
Концерт

от 9.30 до 10.00 часа
Концерт "Златният кос"

от 10.00 до 11.00 часа
Хумор и сатира
"Звезди посред бял ден"

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
водещ: Диляна Трачева
• Акордеонистът Калоян Куманов събира три епохи: класицизъм (Бетовен), романтизъм (Шопен) и модернизъм (негова авторска музика) във "Вековна рапсодия" – втори сингъл от тематичния проект "Калоян Куманов Проджект";
• Младата певица Савина комбинира джаз с български фолклор в песента "Бела ле";
• Костадин Генчев, изпълнител на кавал и композитор – представя своя авторска музика, базирана на исторически теми от българските земи.

от 12.20 до 13.00 часа
Концерт забавна музика

от 13.00 до 14.00 часа
На театър с БНР
"Какво да правим с виолончелото" от Матей Вишниек

от 14.00 до 15.00 часа
Музикален следобед – Музик мания – Най-доброто
водещ: Светлана Димитрова
Песента на спомените – концерт на Ина Кънчева и Емануил Иванов

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Премълчаната история
водещ: Бойко Ламбовски
Воюват най-често наемници
Прието е да се смята, че наемникът е човек без чест, воюващ за пари, а не от патриотизъм. Ала през цялата и българска, и човешка история огромен процент от воюващите са именно професионални воини, наети срещу сериозен "хонорар" или срещу процент от бъдещата плячка именно за война. Тези хора понякога са от едно племе, пък воюват на страната на две враждуващи сили, или понякога воюват за едната страна, а след месец или година – за другата. Какво всъщност означава наемничеството, как кумани, татари, власи, маджари, алани са се оказвали воини в българската армия, как българите пък се наемали за военни услуги срещу заплащане, какво е било наемничеството в миналото и какво е днес, на фона на войната в Украйна,  за организации като "Чуждестранният легион" или "Вагнер"...Разговаряме с историка, асистент от БАН, д-р Александър Стоянов, с журналиста и изследователя Руслан Трад, издал в съавторство книга за съвременните наемници, и с културолога Ивайло (Нойзи) Цветков, който пък ни осведомява за наемничеството в спорта, респективно – във футбола. А спортът, както знаем, е "игра на война".

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Роза Дамянова
Мостовете – 3 част
Предаването е посветено на мостовете, които не трябва да се рушат, а да се изграждат нови. Символ на какво са мостовете, както в религиите, така и в реалността? За небесните мостове между дъгата и млечния път, онези, изваяни от природата и изградените от човешка ръка. В третата част ще разберем за мостовете, изградени от Никола Фичето - Кольо Фичето. За него разказват архитект Цветанка Черкезова и Николай Карагьозов от сайта "Дестинация Дряново".

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Яна Пункина
• Симбиоза между изкуството и екологията във "Водна кула арт резиденция" – децентрализирано издание #6 Бургас. Резиденцията представя Ния Пушкарова – организатор, японската визуална артистка Марико Хори и други участници в програмата.
• Фестивалът "48 часа Варуша юг" с поглед към артистичния великотърновски квартал.
• С "Нощ на фотографията" в Княжевската гора София чества световния ден на фотографията.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Музикален атлас
водещ: Пламен Георгиев
Слънчева, динамична музика от Куба, Доминикана и Пуерто Рико – в ритъма на кубинско болеро и сон, плена, меренге и салса. Сред участниците – флейтистът Хосе Фахардо, Еди Ерера, легендите "Оркеста Фаилде", "Плена Либре", Ел Продихио, Даниел Сантакрус и др.

от 19.30 до 21.30 часа
Контемпо
водещ: Петя Габрова
Представяне на операта "Intolleranza 1960" (Нетърпимост 1960) от Луиджи Ноно с подзаглавие: "Сценично действие в две части основано върху идея на Анджело Мария Рипелино". Композиторът използва и текстове на Юлиус Фучик, Владимир Маяковски, Бертолт Брехт и Жан-Пол Сартр.
Операта е изпълнена в рамките на Залцбургския фестивал на 15 август 2021 година от солисти и Виенската филхармония с диригент Инго Мецмахер.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Цветан Цветанов
"Най-доброто от Аларма": Теон Крос и тубата като солов инструмент на новата британска инди-джаз сцена – документални записи и интервю от гостуването на квартета на Теон Крос в София с участието на Челси Кармайкъл (саксофони), Никос Зиаркас (китара) и Патрик Бойл (барабани), осъществено през октомври 2021 г. по покана на "Аларма Пънк Джаз" и музикалната платформа Stretch.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика до полунощ – Кантате, юбилате
водещ Мануела Манчева
Концертно издание с избрани страници от духовни и светски кантатно-ораториални творби на Йохан Себастиан Бах, Антонио Вивалди, Йозеф Хайдн, Волфганг Амадеус Моцарт, Джоакино Росини и Феликс Менделсон-Бартолди.

По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Понеделник, 3 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Сатирични разкази от Кръстьо Кръстев – "Стриптийз", "Давай, Лазаре" от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Срещу понеделник водещ: Ивана Мурджева • Метаморфози срещу понеделник Гост ще бъде Христо Анастасов, политолог. В нощта след парламентарните избори ще поговорим за политика..

публикувано на 02.10.22 в 08:35

Неделя, 2 октомври

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Седми септември" от Георги Тенев от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на Диди Кушлева, Володя Стоянов, Ана Назърова, оркестър..

публикувано на 01.10.22 в 08:05

Събота, 1 октомври

Избрано от програмата от 0.15 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев В деня на музиката и поезията с барда Виктор Макаров, ще си поговорим за предстоящото шесто издание на Международния фестивал "Sofia Singer Songwriter Fest", чиято цел е популяризирането на бардовото изкуство (т.нар. поети с китара) и..

публикувано на 30.09.22 в 16:46

Петък, 30 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Спомен", разказ от Михаил Вешим от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ водещ: Йоланта Попова • Колко струва 15 септември на родителите? Колко струва един ученик у нас и достъпно ли е българското образование? Говорят родителят Кристина Домозетова, гост от асоциация "Родители" и експертът..

публикувано на 29.09.22 в 09:12

Четвъртък, 29 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Китайски ресторант", разказ от Михаил Вешим от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Без мечти не заспивай водещ: Божидар Любенов За куклите и за хората … От векове куклите са спътници на хората. Играят различни роли не само в театъра, но и в живота. Те са и най-добрите другари и..

публикувано на 28.09.22 в 08:35