Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събота, 24 септември

Избрано от програмата

от 0.15 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Нощна стража
водещ: Албена Велева, Иван Драгнев
Гости: Българската банда "Obsidian Sea". С тримата музиканти от doom формацията ще си поговорим за предстоящия концерт промоция на новия им албум "Pathos", който ще се състои на 2-ри октомври.
Нова музика от българската и световна рок сцена.
На този ден през годините.
Рожденици.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Албена Велева
Нео прогресив рок. Концептуални албуми
"Magenta" – "Masters of Illusion" 2020 г.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Георги Петров, Нели Петкова, Кръстьо Димов, ОНМ на БНР, Малин Домозетски, Цветанка Варимезова, Иван Михов, оркестър "Млади тракийци", Ваня Дженезова и други.

от 6.07 до 7.00 часа
Събота сутрин в...
водещ: Валери Леков
Гостуваме в радомирското село Байкалско.
Планинското село Байкалско е едно от обезлюдяващите села. В него живеят около 40 човека – няма деца, няма училище, няма и магазин. Има ли бъдеще за селото?

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
водещ: Ирина Вълчанова
• Яйцето на света: обясняваме какво е седянка.
• Непознатите думи: думата "акустика".
• История на изкуството за деца: разказва историята на една от най-големите джамии в света, Бадшахи и ни отвежда на представление на индийския театър Якшагана.

от 8.06 до 9.00 часа
За здравето
водещ: Стойчо Стоев
"Белези" – за трайните отпечатъци върху здравето, които пандемията оставя, ще говорим с проф. Йорданка Узунова. Акценти: нарушения на бъбречната и сексуалната функция, влияние на острите фази на Ковид върху репродуктивните способности – какво алармира "медицината на доказателствата"? И още: спортно събитие в подкрепа на женското здраве, за насилието над лекари и белезите по тялото и душата – коментар.

от 9.10 до 11.00 часа
Семейно радио
водещ: Калина Станева
• Семейни маршрути: Анелия Торошанова ще ви разходи из Цариброд и магичния Пагановски манастир.
• Семейна рецепта: ще се пренесем и на влашкия събор "Моричика" в с. Софрониево, за да разберем тайната на хубавата мизийска саламура.
• С Вероника Александрова ще разберем що е то Хюман Дизайн и как тази система ни дава конкретна информация за нашия генетичен код, която ни помага да разберем същността си, качествата и недостатъците си и така да се приемем по-лесно, без осъждане.
• Младата майка: ще разберем изместиха ли фейсбук групите функцията на майчинските форуми и как един от най-големите сайтове за родителска взаимопомощ и съвети посреща нуждите на новите майки. Гости по темата ще ни бъдат Детелина Атанасова и Адриана Ангелова от форума "БГ МАМА"
• От другата страна: с родовия терапевт Христина Митовска разговор за неосъзнатата връзка с майката и как тя се отразява на партньорските взаимоотношения.
• Вкусът на истината
• Моето семейство: гости ще бъдат оперната певица Гергана Николаева и нейния годеник – директора на фондация "Cantus Firmus" Васил Димитров.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Предаване без име
водещ: Аделина Александрова
Гостува ни Хайгашод Агасян (втора част)

от 12.20 до 13.00 часа
Литературата. Начин на употреба
водещ: Надежда Московска
Интерактивни сюжети
Какво е книга-игра и какво е необходимо, за да "проектираме" такава? Между литературната стойност и механиката – повече четене или повече игра? Разговор за интерактивни сюжети с Александър Торофиев и Борислав Трайков, които предлагат "книжен" кръжок в рамките на тазгодишното издание на Sofia Game Night.

от 13.00 до 13.30 часа
Концерт "Златният кос"

от 13.30 до 14.30 часа
Кабаре "Фата Моргана"

от 14.30 до 15.00 часа
Джаз импровизация
водещ: Сибила Лилова
Зараждането на диксиленда – Ню Орлиънс

от 15.00 до 16.00 часа
Европейски паралели – за музея, за галерията
водещ: Божидар Любенов
За Историческия музей и културното наследство на Балчик
Историческият музей в гр. Балчик е приемник на първия музей-галерия, който е създаден през 1937 г., по време на румънската окупация и е бил разположен в сградата на бившия хотел Дионисополис. В неговата експозиция са били изложени живописни творби, антична статуи, сред които и торс на бог Дионис, редки монети и други експонати, намерени на територията на града и околностите. През 1940 г., когато Южна Добруджа е върната в пределите на България, музеят е закрит и всички негови колекции са изнесени в Румъния.
Началото на съвременната музейна дейност е от 1961 г., когато е представена първата археологическа сбирка в Балчик, а през 1969 г. вече са обособени няколко отдела: "Археология", "Етнография", "История на българските земи 15-19 в.", "История на капитализма и революционното работническо движение", "Социалистическо строителство" и "Художествен отдел" и в гр. Балчик започва да функционира държавен исторически музей.
За неговата дейност днес и интересните експонати, които съхранява, в предаването разговаряме с Радостина Енчева, директор на ИМ-Балчик. В студиото имаме удоволствието да посрещнем и Николай Ангелов, кмет на Община Балчик, който ще сподели своето виждане за отношението на жителите на Балчик към културното наследство на техния град.

от 16.00 до 17.00 часа
Плешивото куче
водещ: Ивайло Кицов
• "Кръвни братя" (и баджанаци): Гойко Митич и Дийн Рийд на фокус в "Плешивото куче"
- Оцеола, Улцана, Текумзе, Токей Ихту, Чингачгук-Голямата змия, Твърдата скала... Винету от Изтока, без да е играл тази роля на големия екран. По нашите ширини леко емоционално нехигиенично, но пък топло назован Бате Гойко. Най-известният източноевропейски актьор на Запад, сърбинът Гойко Митич, индианецът завинаги, има и своята епизодична, обаче успешна певческа кариера. Харизматичният мъжкар, днес на 82, но все така с орлови пера по главата, ще ни попее. Имаме и повод - някои от най-известните парчета, изпяти от сърбина, бяха ремастерирани и преиздадени и плоча миналия месец съвсем в крак с модата, върната на живот от аудиофилите в последната декада да хранят сетивата със звука на вечния винил.
- Гойко Митич може да се похвали с бурен любовен живот и днес. Той все още е в завидна форма. Не само че продължава да се снима в сериали, да играе в театъра и да спортува всеки ден, но намира време и за любов. Роденият в село Стройковце край град Лесковац актьор живее в старинния берлински квартал "Кьопеник" в скромен двустаен апартамент под наем. Получава ниска пенсия и затова му се налага да играе в театъра на Мекленбург.
- Рок-ен-рол, кънтри, източногермански шлагер, спагети уестърн от зейналата геена и марксизъм, събрани в едно - точно това е американецът от Колорадо Дийн Рийд. Чужд сред свои, свой сред чужди, пеещият каубой всъщност премина Желязната завеса, за да се превърне в любимия западняк на Изтока. Той стана член на Световния съвет на мира, а не легенда в Холивуд, като можеше и имаше всички данни за това. Никога не беше приет и от висшия ръководител на Кремъл Леонид Брежнев. Но неговите глас и образ бяха изгравирани в сърцето на поколението, което го познаваше. Беше кумир за милиони, романтик революционер, изключително харизматичен и благороден, приятел на Виктор Хара, Че Гевара, Фидел Кастро, Алиенде и Арафат, част от червената пропаганда на XX век.
- Дийн Рийд като Хармониката и Гойко Митич като вожда на шайените - Твърдата скала, във филма на ДЕФА "Кръвни братя" от 1975 година наредиха двамата сред най-популярните за времето си актьори, а в клета комунистическа България им извоюваха направо култов статус. Според публикации в пресата на мразеща го Америка, Рийд е бил като истински магнит за почти 1/4 от населението на Земята през 60-70-те, че и началото на 80-те години на миналия век. Ако беше жив, този безспорно интригуващ изпълнител щеше миналия четвъртък да навърши 84. И до днес обаче виси въпросът убит ли е или сам е сложил край на живота си символът на протестната песен?
• Мелодик рок от Санкт Петербург. Над 20 световни вокалисти и инструменталисти участват в албума на "Пушкинг" "The World Аs We Love It". "Трудна любов" с китарния пироман Кери Кели от близкото обкръжение на Слаш, Винс Нийл, член на "Проджект Рок", и великия и ужасен мистър Алииииис Купъъъър.
• Добри вести от лагера на руското симфоник, прог и експериментъл рок трио "Гуришанкар", сочено за продължител в модерните времина на класиците "Емерсън, Лейк Енд Палмър" заради атмосферата, която създава с многопластовите си опуси - едновременно артистична, магическа и сурова, но без следа от смешна помпозност. Шест години след албума "The World Unreal", мултиинструменталистът Александър Агранович - Номи и барабанистът Святослав Богданов отново са в студио.

от 17.00 до 18.00 часа
Трамвай по желание
водещ: Емил Янев
Епизод 474 – Толкова много любов - българският независим театър
Гости: Милена Червенкова, Теодор Софрониев.

от 18.30 до 19.00 часа
Документално студио
"На небето е прекрасна дъга" от Даниела Манолова – 2 част

от 19.00 до 20.00 часа
Ефир приключение: А сега накъде
водещ: Оля Стоянова
• Градът разказва истории: Как се променят градовете – за древния гръцки град Асос, разположен в околия Айваджък, в близост до Чанаккале, Турция. Град, който преминава от една култура в друга, град, в който Аристотел създава първата си философска школа, а днес градчето продължава да съществува кротко, сякаш откъснато от света, край бреговете на Бяло море. И за да се продължи традицията, и днес тук се провеждат философски симпозиуми и школи.
• Маршрути: За поклонническите пътувания до Света гора и пътеписа на Стефан Шиваров "До Света гора и назад", разговор с гл. ас. д-р Владимир Димитров, зам. ректор и преподавател в департамент "Изящни изкуства" на Нов български университет.

от 20.00 до 24.00 часа
На опера в събота
водещ: Ивета Грънчарова
100 години от рождението на легендарния италиански баритон Еторе Бастианини (24 септември 1922 - 25 януари 1967).

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 19 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Майка Херувима" от Деян Енев – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Светлана Вълкова, Радио Варна от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 18.04.24 в 09:35

Четвъртък, 18 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Майка Херувима" от Деян Енев – 1 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Първа част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00 до 5.00..

публикувано на 17.04.24 в 08:25

Сряда, 17 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Солено и сладко" от Деян Енев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Маргарита Заберска Джаз концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа..

публикувано на 16.04.24 в 16:04

Вторник, 16 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Туатамур" от Деян Енев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Елинка Величкова Концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 15.04.24 в 08:30

Понеделник, 15 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Спасени думи: Александър Байтошев Автор: Рада Александрова Премиера от 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов • Братята Тодорис (контрабас) и Николаос (китара) Зиаркас между епирския фолклор, психеделик рока и новата лондонска джаз сцена – интервю преди първото..

публикувано на 14.04.24 в 08:25