Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

доц. Красимира Христова:

Как да избегнем риска от сърдечно-съдови заболявания?

Доц. Красимира Христова, кардиолог
Снимка: личен архив

Необратими фактори за развитието на сърдечно-съдовите заболявания са фамилната обремененост, полът и напредналата възраст. Друга причина, която кара сърцето да боледува, е съвременния свят и въздухът, който дишаме. Мръсният въздух може да бъде достатъчно стресов факторводещ до инфаркт на миокарда или сърдечна недостатъчност.

Към обратимите фактори на сърдечно-съдовите заболявания спадат тютюнопушенето, липидните нарушения, затлъстяването – особено когато е  свързано с голяма коремна обиколка, високото кръвно налягане, липсата на физическа активност, високото кръвно налягане и диабет, както и психологическият стрес. Повечето от обратимите фактори се повлияват от начина на хранене, по този начин може да се намали съществено вероятността от сърдечно-съдови заболявания.

"Мъжът и жената са еднакво изложени на сърдечно-съдов риск. Особено при жени над 35 години. Това, от една страна, е свързано с настъпилата индустриализация, социалния начин на живот, който променя начина на стрес, на комуникация между различните популации, и най-вече влизането на друга рискова среда, като тютюнопушене, приемане на допълнителни вещества, които увреждат по един или друг начин сърцето  и коронарните съдове. Нездравословният начин на хранене отключва развитието на дислипидемия, наднормено тегло, което също води до увеличаване на риска от сърдечно-съдови заболявания", посочва в "Нашият ден" доц. д-р Красимира Христова, кардиолог и председател на Асоциацията по сърдечно-съдова образна диагностика.

През последните години се следи индексът на телесната маса, който служи за определяне на нормалното здравословно тегло при хора с различен ръст и за диагностициране на затлъстяване или недохранване, допълва кардиологът.

За да работи пълноценно сърцето, е необходимо придържане към средиземноморската диета, която има ясно изразен антисклеротичен ефект. Този хранителен режим е богат на плодове, зеленчуци , ядки, риба и морски продукти. При невъзможност за занимания с физически упражнения, всекидневно трябва да се изминават между 5000 и 6000 крачки, което означава от 3 км до 5 км, посочва доц. д-р Христова.

Целия разговор с доц. д-р Красимира Христова можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Маева
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За потопеното под язовирите наследство

Темата на Terra култура този път е за потопеното под язовирите наследство, състоянието на обектите и съдбата на изселеното население в резултатите от 4-годишно проучване на екип на ИЕФЕМ-БАН. Действията на всяка една власт през различните периоди на управление на държавата – исторически, политически, икономически – невинаги могат да се третират..

публикувано на 05.12.22 в 15:00
Лиляна и Атанас Атанасови

По дирите на траханата

От няколко месеца Лиляна Атанасова от град Хасково официално произвежда трахана. Казвам официално, защото неофициално тя произвежда трахана още от раждането на детето си преди няколко години. А съвсем неофициално – траханата е част от детството и спомените на Лиляна, които тя иска да възроди и да предаде на детето си. Връзката с традициите,..

публикувано на 05.12.22 в 14:15

Д-р Ивайло Марков: Балканските граници да се превърнат в мост за свързване

Между политическите граници, общите традиции и невидимата нишка на фолклора, която обединява балканските народи, в "Нашият ден“ коментира д-р Ивайло Марков от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН. "Част съм от Института от 2008 г., когато станах докторант там и когато започнах да работя по темата за трудовите..

публикувано на 05.12.22 в 11:10

Да бъдеш учител по добрина или историята на доброволчески клуб "Усмивка"

На 5 декември отбелязваме Международния ден на доброволеца.  За първи път той се чества през 1985 г. по решение на ООН като знак на признателност към приноса на доброволците и неправителствените организации за икономическото и социалното развитие на обществото.  Да бъдеш учител по добрина и какви са инициативите на доброволчески клуб..

публикувано на 05.12.22 в 10:05

Столична община предоставя професионална подготовка за млади шофьори

Столична община предоставя професионална подготовка за млади шофьори с цел намаляване на пътнотранспортните произшествия. Георги Георгиев, председател на Столичния общински съвет, разказва в "Нашият ден" повече за инициативата: "Това са курсове по пътна безопасност за допълнителни умения как да реагират на пътя шофьорите, които имат опит до 10 години от..

публикувано на 05.12.22 в 08:13