Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Всичко за образованието

Д-р Никола Василиади и техническото образование в България

Професионална техническа гимназия "Д-р Никола Василиади"
Снимка: ptg-gabrovo.com

Д-р Никола Василиади и техническото образование в България в изложба на Националния музей на образованието в Габрово

Името на големия родолюбец и благодетел заслужава да бъде познато и тачено наред с имената на такива възрожденци и строители на нова България като Васил Априлов, Евлоги и Христо Георгиеви, Иван Денкоглу, Димитър Ценов, Христо Тъпчилещов и много други. Макар че е роден в Букурещ, където семейството му се преселва в началото на ХIХ век, той милее за българската свобода и просвета. В края на дните си завещава имуществото си за създаване на техническо училище в Габрово, родния край на баща си, днес Професионална техническа гимназия "Д-р Никола Василиади".

Поводът да си спомним за прозорливия и щедър българин е изложбата по повод 200 години от рождението му, организирана от Националния музей на образованието в Габрово. Изложбата е подготвена с финансовата подкрепа на Община Габрово, ще може да бъде видяна до края на ноември и е част от наситената програма на музея.

За живота и родолюбивите дела на д-р Василиади и перипетиите около създаването на политехническото училище в Габрово разказва Веселин Лазаров, главен уредник в НМО.

Снимки – ptg-gabrovo.com
По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Джулс Хамънд

Вече се произвежда електричество с хартия и ензими

Миниатюрните батерии са сложни, скъпи и неекологични за събиране и рециклиране. Вече има тънки, леки и гъвкави хартиени биогоривни клетки, които са биоразградими, екологични и икономически изгодни. Технологията е разработена в Университета в Гренобъл, Франция. Хартиени биогоривни клетки използват ензими за преобразуване на глюкозата и..

публикувано на 03.12.22 в 13:05
Ферула е вид цъфтящо растение, предложено като кандидат за легендарния силфиум. Расте в района на Адана, Турция.

Изгубената виагра на древен Рим

Парфюм, подправка, афродизиак, предмет на лукса - силфиумът е бил любимата подправка на римляните, които я слагали върху почти всяко ястие. Силфиумът обаче пада жертва на собствения си успех и по времето на Нерон вече е изчезнал напълно, а днешните изследователи смятат, че е една от първите жертви на промяна в климатичните условия. Колко са го..

публикувано на 03.12.22 в 08:45
Венета Гаврилова и Мариела Станчева

Мариела Станчева: Математиката не е лесна, но е интересна

Ако много от преминалите през системата на средното образование ще приемат скептично втората част от твърдението, то е защото идеята за игровизиране на ученето все още трудно си пробива път в стандартното училище. Впрочем тя не е много популярна и сред широката аудитория, която по навик свързва ученето с принуда, сериозност, граничеща с досада, и..

публикувано на 02.12.22 в 18:06

50 години България космическа държава

На 1 декември в далечната вече 1972 г. в космоса е изстреляна първата българска научна апаратура Прибор 1 (П-1). Той е проектиран в създадената три години по-рано "Група по физика на Космоса" в БАН. "По това време страната вече има традиции в наземните проучвания на йоносферата (наелектризираната от Слънцето,"обвивка" на планетата) и логично..

публикувано на 01.12.22 в 14:58

Какво причинява войната на децата

"На първо място – болка и лишения, защото много от тях губят дома, родителите си, това, от което се състои всекидневната им безопасност. И ако до тях няма възрастни, на които да разчитат, това може да доведе до вътрешна катастрофа, в която на детето му е много трудно, защото нищо не му обясняват и то не разбира какво става." Това казва Наталия..

публикувано на 01.12.22 в 12:56