Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Изложба за 95-годишнината на ОУ "Неофит Рилски" в Националния музей на образованието - Габрово

Снимка: Основно училище "Неофит Рилски" Габрово

Изложба, посветена на 95 години от откриването на Основно училище "Неофит Рилски", е на разположение на посетителите на Националния музей на образованието в Габрово.

Неотдавна музеят направи фототипно издание на книгата "Детинска мъдрост" на Никола Живков, с чието оригинално издание разполага. С този жест към делото на първопроходеца на предучилищното образование в България се отбелязват 175 години от рождението му и 135 години от началото на българското предучилищно образование.

На 7 октомври музеят ще отбележи 140 години от началото на предучилищното образование в България с изложба под надслов "Елате да живеем за нашите деца" – думи на немския педагог Фридрих Фрьобел. Също тогава ще се проведе и обучителен семинар за учители от предучилищна и начална училищна степен за иновативен метод за работа с деца между 3 и 10 години на базата на настолни игри, с чиято помощ малките развиват качества като търпение, разбиране, концентрация, уважение към другия, спазване на правила и т.н.

За пета поредна година Националният музей на образованието съвместно с Националния център "Музейно училище" работят съвместно по програма за ползване на музеите като съвременна образователна среда, в която учители и музейни педагози да провеждат занимания с учениците.

Богатата програма на Националния музей на образованието в Габрово представя директорката на музея Любка Тинчева.

Снимка – Основно училище "Неофит Рилски" - Габрово, Национален музей на образованието - Габрово

По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Огнян Петков

Еврика! Успешни българи: Огнян Петков

"В основите на физиката лежат задаването на въпроси и търсенето на отговори на база експерименти и неща, които са обозрими. Това е наука, която въпреки популярното мнение, че не е достъпна за всеки, е вградена в нас именно поради несъзнателния стремеж към експериментиране“, това пише в списание "Светът на физиката" един млад човек – Огнян Петков,..

публикувано на 28.11.22 в 17:10
Акад. Чавдар Славов

Мъже за пример

Заглавие на филм, сюжет от живота. Това бе отправната точка в разговора "За здравето" с акад. Чавдар Славов. Преди повече от 20 години  екип уролози "родиха " термина "мъжко здраве", който вече е твърде популярен. Но знаем ли какво включва той? Профилактика, редовни изследвания и преглед при специалист, "едно на ум" към хранителните добавки, залели..

публикувано на 28.11.22 в 11:34

Албена и Павел Благеви изминаха 779 км на Камино, след като изкачиха Килиманджаро

"Покана за пътуване" очевидно е отправна точка за екстремни пътувания и изпитания на духа. Албена и Павел Благеви ни гостуваха, след като на възраст над 60 години изкачиха Килиманджаро. И дойдоха отново, след като вървяха 779 километра по Пътя на Камино за малко повече от месец. Запитах ги това ново предизвикателство ли е, или е душевен подтик...

публикувано на 28.11.22 в 08:46

Китайци представиха проект за амбициозен космически телескоп от класа на Хъбъл

Китайски учени обявиха, че имат намерение да изследват далечни галактики, тъмната материя, тъмната енергия и произхода на Вселената, използвайки нов апарат China Space Station Telescope (CSST), телескоп от групата на големите космически обсерватории от типа на "Хъбъл", Chandra X-Ray Observatory, Compton Gamma Ray Observatory и, разбира се, фаворита..

публикувано на 27.11.22 в 09:30

Магията на Родопите

Родопите се разстилат между реките Марица и Места, Тракийската низина на север и Беломорска Тракия на юг. Съществуват легенди, според които тук е живял митичният певец Орфей, което обяснява наличието на музикален талант у голяма част от родопчаните, които пеели непрекъснато. Фолклорната музика е само една от отликите, характерни за тази магична..

публикувано на 25.11.22 в 16:45