Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдържание на:

"Риголето", опера в 3 действия от Джузепе Верди

Декор от трето действие
Снимка: Wikipedia
Либрето: Франческо Пиаве по драмата на Виктор Юго "Кралят се забавлява"
Премиера: 11 март 1851, Венеция, театър "Ла Фениче"

Действащи лица:
• Риголето – шут на херцога, баритон
• Джилда – дъщеря на Риголето, сопран
• Херцога на Мантуа, тенор
• Спарафучиле – наемен убиец, бас
• Мадалена – сестра на Спарафучиле, контраалт
• Джована – дойка на Джилда, мецосопран
• Граф Чепрано, бас
• Графина Чепрано – негова жена, мецосопран
• Матео Борса – придворен, тенор
• Граф Монтероне, баритон
• Маруло, баритон
• Разсилен в съдилище, бас
• Прислужница, мецосопран


Време и място на действието: Мантуа и околностите, шестнайсти век.

Първо действие
Първа картина
Италия през Ренесанса. Празненство в двореца на Херцога на града-държава Мантуа. Херцогът е заинтригуван от непознатата девойка, която от три месеца на всеки празник вижда в църквата. Придворните подозират, че Риголето – гърбавият шут на Херцога, има любовница, която ревниво крие. Риголето сипе остроти, без да щади нито съпруга на красавицата Чепрано, тази вечер отново ухажвана от Херцога, нито стария Монтероне, дръзнал да протестира заради озлочестената си дъщеря. Монтероне заклеймява развратния властелин и проклина Риголето, който, защитавайки цинизма на господаря си, се подиграва с бащинската драма…

Втора картина
Под тягостното впечатление от проклятието на Монтероне, Риголето се връща у дома, за да се увери, че нищо не заплашва дъщеря му. Пресреща го наемният убиец Спарафучиле и му предлага услугите си. Риголето му отказва, но узнава къде би могъл да го намери… Като отклонява молбата на Джилда да ѝ открие кой всъщност е той, Риголето с умиление разказва за благородството на покойната ѝ майка, която от състрадание обикнала него – "самотният, гърбав бедняк"… Той напомня на дойката Джована да бди зорко над дъщеря му и да не отваря никому. Но Джована, подкупена от Херцога, вече е улеснила срещата му с Джилда. Останала сама, Джилда се унася в мечти по прекрасния момък, представил се за беден студент по право… Намислили да отвлекат мнимата любовница на смешника, придворните приближават дома на Риголето, но неочаквано се натъкват на него. Те успяват да го заблудят, че уж ще откраднат жената на граф Чепрано, чиито дом е наблизо. Под предлог, че и те самите са маскирани, завързват очите му и го поставят да крепи стълба, опряна на висок зид. Но, чак когато отдалеч се чуват виковете на Джилда за помощ, Риголето разбира измамата и си спомня проклятието на Монтероне.

Второ действие
Зала в двореца на Херцога. Той е разгневен от тайнственото изчезване на девойката, с която снощи се е срещнал, но щом придворните му разказват как откраднали "любовницата" на шута и са я скрили в двореца, той отива при нея. Едва прикриващ отчаянието си, идва и самият Риголето, който търси Джилда. А когато тя неочаквано се появява, той хвърля маската си на смешник и изгонва придворните. Риголето се заклева да отмъсти. Напразните молби на дъщеря му да пощади Херцога, се прекъсват от Монтероне, когото стражата отвежда в затвора…

Трето действие
Вечер. Странноприемницата на Спарафучиле до реката, в края на града. Риголето води тук Джилда, за да я убеди в неверността на Херцога, сега вече увлечен по красивата танцьорка – сестрата на Спарафучиле. Скоро се появява и Херцогът, преоблечен като офицер. Риголето изпраща дъщеря си да вземе мъжки дрехи и да избяга с кон във Верона, където ще я последва. Той предплаща половината от цената за убийството на офицера и се оттегля до полунощ. Спарафучиле и сестра му се подготвят за уговореното убийство. Но Мадалена, очарована от офицера, успява да склони брат си да го замени с първия, който влезе в странноприемницата. Разразява се буря. Току-що върналата се Джилда става свидетелка на разговора им и бърза да спаси любимия.
Тя чука на вратата и те и отварят. Точно в полунощ Спарафучиле изнася чувала с трупа. Риголето тържествува, но в този момент, в стихналата нощ се понася безгрижната песен на Херцога. В чувала вместо него се оказва Джилда. С последни сили тя моли баща си за прошка и умира.
По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Светлин Русев

Програма "Христо Ботев" излъчва директно концерти от МФ "Мартенски музикални дни"

Със солов рецитал на световноизвестния цигулар и почетен гражданин на Русе Светлин Русев на 17 март ще бъде официално открит 63-ият Международен фестивал "Мартенски музикални дни" . В периода до 31 март фестивалът ще предложи още много музикални изненади както за почитателите на класиката, така и за любителите на джаза и съвременната музика. Своя дебют..

обновено на 27.03.24 в 18:06

Михаил Белчев с концерта "Пак ще се прегърнем" и нова книга

Обичаният от поколения българи певец и поет Михаил Белчев представя своя концерт "Пак ще се прегърнем" в Националния дворец на културата заедно със съпругата си Кристина Белчева днес (22 март). Участие ще вземат и обичани певци и артисти сред които – Маргарита Хранова, Кристина Димитрова, Веселин Маринов, Мария Илиева, Мариан Бачев. Михаил Белчев ще..

публикувано на 22.03.24 в 15:10

Веско Ешкенази с турне "В света на музиката"

Световноизвестният български цигулар Веско Ешкенази тръгва на националното турне "В света на музиката" за 2024г, заедно с Плевенската филхармония. Концертите са подкрепени от Вероника Тодорова и Георги Милтиядов и предстояща изява е в град Долна баня, на 22-ри март. През юли се очакват още дати в морските курорти, Варна и Бургас. Програмата..

публикувано на 22.03.24 в 14:30
Дани Лосито

"Музикална мрежа" представя Дани Лосито

Дани Лосито (Donato Losito) е едно от водещите имена на съвременната италианска поп сцена. Освен очарователен вокалист и диджей, дейността му е свързана и с продуцирането на музика. Роден е през 1965 година и е израснал в красивото южноиталианско градче Джоя дел Коле, скътано между Йонийско и Адриатическо море. Това кътче със средиземноморски..

публикувано на 20.03.24 в 10:30
Цигуларката Мира Глодеану и бароковият ансамбъл „Семпер“

Ден на ранната музика с изпълнения от Букурещ

По случай Деня на ранната музика (21 март) в предаването "Музика хисторика" представяме запис на концерт на бароковия ансамбъл "Семпер", състоял се на 11 ноември 2023 г. по време на Фестивала за ранна музика в Букурещ. Програмата, озаглавена "Soli и Tutti", се базира на редуването на оркестрови творби и произведения за соло инструменти или камерни..

публикувано на 18.03.24 в 17:35