Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Китното и героично село Белимел

4
Снимка: Валери Леков

Белимел се намира на брега на река Огоста, на 23 км. от град Монтана по посока на общинския си център град Чипровци и в него живеят около 200 жители.

Предполага се, че селището е възникнало през 9-11 век. Съществуват и две различни становища за произхода на името Бели мел – според едното то означава "бял сипей" (натрошена скала) или от "мел" (креда), "бял тебешир". В османските регистри селото фигурира като Белмен или Белмел.


Според запазено предание, преди повече от 300 години, село Белимел е било разположено на другия бряг на реката, в равнинна местност, която и до днес хората наричат Селището. Но реката придошла и заляла къщите, а хората се преселили на високия бряг. Възможно е тази история да е действителна, но първото изчезване на селото съвпада по време с избухването на Чипровското въстание през 1688 г. Това съвпадение води до още една хипотеза – селото било опожарено при потушаването на въстанието, а по-късно възникнало на днешното място.

Селото се споменава в османски финансов документ през 1666 година като село Белима, в което има 21 къщи. Към 1800 година в селото къщите вече са 40, а 7 години по-късно селото е с 200 къщи и 700 жители.


Белимел е родно село на предводителя на Върбанпеновото въстание от 1837 г. – Върбан Пенов. Смята се, че Върбан е прототип на Вазовия герой Славчо Белимелеца от разказа "Белимелецът". Като председател на Берковския окръжен съд Иван Вазов не веднъж е посещавал селото.

Още за миналото и настоящето на Белимел – в звуковия файл.

Снимки: Валери Леков
По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Илюстративна снимка

Знаем ли откъде извира Девинската вода?

В Световния ден на водата ще ви разкажем за богатствата на Девинското село Беден. Всички знаем за лечебните свойства на76-градусовата Девинска вода, но малко от нас знаят, че тя извира то землището на село Беден, където по царско време е имало и балнеоложки хотели. По постоянен адрес в Девинското село живеят малко над 300 души. В него..

публикувано на 22.03.23 в 09:08
Национален младежки форум

Само 10% от всички общини в България развиват местни младежки стратегии

Какви са условията в България за укрепване на младежките политики и структурите на местно ниво. Как да разберем мнението, нуждите и проблемите на младите хора, за да  се приложи правилна местна младежка стратегия ? Какви са новите процедури за водене на успешна младежка политика? Отговор на тези въпроси в "Нашият ден" дават д-р Лилия..

публикувано на 22.03.23 в 08:15
Марио Русинов, Жоро Пенчев и Никола Тулечки

Как изборите да бъдат честни според ОЧИ

"Очи" е думата на фокус в предаването “Гласът на времето”. ОЧИ са новото гражданско "Обединение за честни избори". Негови представители гостуват в БНР в дискусия по първостепенни въпроси като:  Кой наблюдава изборния процес в полза на гражданите и демокрацията? Какви са подводните камъни за нередности и манипулации около изборите? За какво да си..

публикувано на 21.03.23 в 16:29

Яница Славова или да създаваш ароматни шедьоври от восък

Яница Славова е от онзи рядък вид творци-перфекционисти, които умеят да въплъщават и своето, и чуждото въображение в съвсем конкретни форми и никога не си позволяват да правят компромиси с естетиката на крайния продукт. Лъчезарната дама, която живее със семейството си в Бургас има богат опит в ръчната изработка на различни бижута и декорации...

публикувано на 21.03.23 в 12:41
Снимката е илюстративна

Най-голямото удовлетворение за един учител трябва да е вдъхновеният ученик

Доброто обучение е комбинация от страст за знания и използване на съвременни иновативни практики . Защо най-голямото удовлетворение за един учител трябва да е вдъхновеният ученик ? "Учим всеки ден с всяка една наша нова инициатива, в която каним лектори иноватори. Учим, че нашето училище има бъдеще, когато намерим подходящите..

публикувано на 21.03.23 в 12:35