Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р София Ангелова:

Защо шофьорите със сънна апнея са опасни?

В тютюневия дим се съдържат 8400 токсични вещества

Снимка: Rawpixel

На 17 ноември 2022 г. ще се проведе конференция "Сънната апнея - опасност за движението по пътищата", която се организира от Националната асоциация за профилактика на белодробните болести и е подкрепена от Държавната агенция за безопасност на движението по пътищата. Един от рисковите фактори за развитие на сънна апнея е тютюнопушенетоВ "Нашият ден" пулмологът д-р София Ангелова посочва, че това е изключително опасно заболяване за самите пациенти, защото то дава усложнения и то е опасно за движението по пътищата. То става причина за дневна сънливост.

Д-р София АнгеловаСпоред д-р Ангелова тютюнопушенето е изключително важен фактор за развитие на сънната апнея да прогресира в своето развитие. Доказано е, че в тютюневия дим се съдържат 8400 токсични вещества, които поставят на риск организма на всеки пушач.

Симптомите на обструктивната сънна апнея са нощно хъркане с апнеични паузи, дневна сънливост, задух и обикновено наднормено тегло. Характерни чести епизоди на прекъсване на дишането, придружени от силно хъркане и като цяло намаляване на въздушния поток към белите дробове по време на сън. Апнеята причинява чести събуждания на пациента, който ще изпита усещането за липса на въздух.

"Като лекари, трябва да помогнем на хората, които имат симптоми на сънна апнея да потърсят помощта на пулмолозите. Разполагаме със специални въпросници, които оценяват наличието на сънливост през деня“, казва д-р София Ангелова.

Вируси и бактериални инфекции

"В сезона на вирусите, когато хората, започват да се събират, по-често в затворени помещения да не забравяме дистанцията, защото в едно затворено пространство един болен от респираторна вирусна инфекция, ако говори за една минута отделя 250 вирусни частици, ако киха отделя 50 000, ако кашля силно те стигат до 800 хил. Представете си какво вирусно натоварване е това“, посочва д-р Ангелова.

Противоепидемиологичните мерки не бива да се пренебрегват и ролята на маските е изключително важна. "Нека болният човек да пази три дни леглото, защото той ще спаси себе си от усложнения, от вторична бактериална инфекция и няма да заразява хората около себе си", подчертава пулмологът.

Целия разговор с д-р София Ангелова можете да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Андрей Захаров: Путин започна не само войната в Украйна, но и гражданска война в Русия

Какви опасности грозят всеки, обявен за чуждестранен агент в Русия, как се използва "Законът за чуждестранните агенти" срещу изразилите различно мнение там и има ли бъдеще опозицията в РФ коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Андрей Захаров, руски журналист, който живее в България и е обявен за международно издирване от руските..

публикувано на 21.07.24 в 14:16
СУ

Да възпитаваш в любов към България

В деня след като страната ни чества 187-ата годишнина от рождението на Васил Левски, в "Нашият ден" разговаряме за това как се възпитават младите хора в любов към България и в следване на заветите на Апостола. Мариана Манчева , дългогодишен директор на Средно училище "Васил Левски", Карлово споделя, че всеки ден в родния град на Апостола..

публикувано на 21.07.24 в 10:46
Любомир Аламанов

Любомир Аламанов: Поведението на ГЕРБ е абсолютно безотговорно

Какво ни казаха политическите играчи с действията си по време на политическа криза коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Любомир Аламанов, комуникационен експерт. Нетрадиционното предложение на ПП/ДБ "Това беше пример за една много добра политическа комуникация – честна и открита, която успя да постигне няколко цели. На..

публикувано на 21.07.24 в 08:25

"Семейно радио" с морски поздрав от Двореца навръх Илинден

С директно излъчване от Държавен културен институт Културен център "Двореца" в Балчик продължава българското турне на "Семейно радио" с изнесено студио от градове и села. В търсене на семейния дух и родовата памет в ежедневието и празничните мигове навръх Илинден ви срещаме с: директорката на най-посещавания туристически обект в България и домакин на..

публикувано на 20.07.24 в 15:40

Илиян Василев: Пеевски предлага Атлантизъм с висока степен на корупция

"Битката за бъдещето" коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Илиян Василев, бивш дипломат, създател и водещ на предаването "Алтернативата" Чие бъдеще "Очевидно за бъдещето на децата ни, на внуците ни, а през това бъдеще, битката е за Европа и света. Всеки се бори за своята версия. Моделът, по който бяхме управлявани до този..

публикувано на 20.07.24 в 08:25