Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Полина Герасимова: "Музико" превръща децата в магьосници

"Музико" – музикален инструмент, разработен приоритетно за незрящи и глухи деца

"Музико" е музикален инструмент, разработен за деца, с приоритет за деца с увреждания. Уникалната му архитектура следва нуждите на незрящи деца, а технологичните му решения трансформират звук в светлина специално за глухи деца. Проектиран е с цел да даде възможност на деца да свирят заедно и едновременно, използвайки наличните си сетива. Основната му идея е да не разделя децата по тип увреждане.

Всички получават общ старт – една и съща позиция, употреба без допир и една и съща възможност да свирят на пиано, барабани или създават ритъм. Инфрачервени сензори засичат движенията на ръцете им, когато са поставени на съответното място и генерират едновременно звук и светлина. Незрящо дете може да чуе мелодията, която създава, а срещу него дете с увреден слух вижда визуалното изображение в цвят и светлина. Специално създаден за целта светлинен метроном помага на децата, които използват различни сетива, свирейки едновременно, да се ориентират в процеса. За да могат да свирят заедно, създава нов иновативен подход за употреба, поставяйки познатите им досега методи за опознаване на света на втори план – при слепите – допир, при глухите – вибрация и създава среда, която работи за тях, абсолютно съобразена с размера и позицията на тялото им, скоростта на движение на ръката и умението за ориентация в тъмно или тихо пространство. 

Публичното представяне на "Музико" е на 26 ноември от 11.00 ч. в "Музейко", с изпълнение на песента "Камбаните" на група P.I.F. Те избират именно нея заради емблематичния ѝ текст: "Почувствай камбаните, погледай вятъра, послушай звездите…” След като децата сами опитат да посвирят, "Музейко" предоставя и възможността да разгледат целия музей. 

Събитието е със свободен вход и с предварително записване.

Предстои да бъдат изработени още два подобрени инструмента, които ще се дарят на съответните училища за деца с увреждания. Създателите на инструмента планират да споделят разработката си със свободен достъп. Екипът ще продължи да работи с някои деца, с които заедно ще проследят развитието на музикалното им възприятие, използвайки "Музико".

Основната идея за инструмента е на визуалната артистка Полина Герасимова, която споделя: 

"Създадох "Музико" като музикалния приятел на децата. Идеята да бъде използван от деца с увреждания не е моя. Тя беше създадена от колективната енергия по време на срещите ми с децата на изложбата "Изкуство с увреждания“. Това не е професионален музикален инструмент, с който да станеш виртуозен пианист. "Музико" е приятелят, който е седнал с тях на земята, който не се интересува от тяхното увреждане, защото всеки тон е цвят, звук и светлина. Той е този, който ще покани и трети, с когото заедно да се забавляват, да се учат и да си помагат. "Музико" превръща децата в магьосници, защото те могат да свирят без допир и защото пространството работи за тях. Той създава светлина и цвят от звук; ритъм и звук от светлина и цвят, но най-важни са именно децата, защото техните движения задействат магията.” 

Чуйте повече от звуковия файл.

Идея, създаване на прототип, графична среда и продукт: Полина Герасимова
Софтуер и хардуер: инженер Ивайло Миленков
Сглобяване, електрическа инсталация и лед осветление: Виктор Герасимов
Музика и звуци: Иван Велков, Димо Стоянов, Мартин Профиров
Възглавници: Ваня Герасимова

Снимка – muziko.org

По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
проф. Людмил Димитров и Силвия Чолева

Процесът "Орфей" и театърът на Йерней Лоренци

Йерней Лоренци e професор в Академията за театър, радио, кино и телевизия в Любляна и е един от най-известните европейски режисьори. В интервю в сп. "Култура" той разкрива своето творческо кредо така:  "Режисьорът в един момент трябва да съгради собствен свят. И да успее да се отлепи от всякакви модели. Да се отърси от всичко задържащо го: учители –..

публикувано на 03.02.23 в 13:56

"Чест" с първа постановка на българска сцена

"Чест" е премиерното заглавие в афиша на Театър "199 Валентин Стойчев". Постановката е на Ивайло Христов по пиесата на съвременната австралийска драматуржка Джоана Мъри-Смит, в превод на Златна Костова. "Чест" е писана през 1995 година и има десетки постановки в целия свят, но сега се поставя за първи път на българска сцена. " Онър и..

публикувано на 03.02.23 в 13:40
 Мариан Бозуков

За будните деца на Чепеларе, вълшебното завръщане и чудото, което предстои

За работата с деца, театъра и красотата на Родопите в "Нашият ден“ разказва актьорът Мариан Бозуков . Завръща се в родното Чепеларе преди две години и половина, защото обстоятелствата така се подреждат и няма какво повече да прави в София.  В момента е част от трупата на Родопския драматичен театър в Смолян. "Хората казват, че камъкът си..

публикувано на 03.02.23 в 12:30

Излезе първата българска постапокалиптична книга за деца

"Чудният нов свят" е името на първата българска постапокалиптична книга за деца, която съчетава в себе си и виртуална реалност. Чрез сканиране на QR кодове в самата книга, пред децата оживяват нови светове. 3D обектите са дело на Николай Михайлов, а по скулпторите – герои в приказката работи Чудомир Драгнев. Това са пет метални създания, които се..

публикувано на 03.02.23 в 12:25

За пречистващата роля на промяната

Десислава Христова определя себе си не като писател, а като разказвач на истории, в които преплита лични преживявания и реални събития на свои приятели. Писателката Десислава Христова от Варна разказва в "Нашия ден“ за вдъхновението, което е навсякъде около нея. Морският бряг, вълните и вятърът, които провокират размисли за успехите и..

публикувано на 03.02.23 в 11:15