Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Вторник, 29 ноември

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
Български поети: Петър Манолов
Автор на подборката: Рада Александрова

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Вавилонската фонотека
водещ: Цветан Цветанов
Новата кубинска вълна в джаза – от Гонсало Рубалкаба до Роберто Фонсека и Ариел Брингес. Гост: Маргарита Борисова. В предаването е включена и мозайка от интервюта с кубински джаз музиканти, правени за програма "Христо Ботев" през последните 20 години.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам – Джаз джем
водещ: Сибила Лилова
Концерт на Итамар Ерез квартет, състоял се в Бремен, Германия на 28 април 2022 г,

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрнo
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Мелодии и песни от Балканите. С участието на: Амира Медунянин, Бранка Шчепанович, оркестър "Кочани", Катерина Цириду и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Нели Андреева

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
Приказки от близо и далеч: "Малкият ловец и големият тигър", сибирска приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Вълшебната шапка" от Теменуга Маринова

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещи: Нина Цанева, Таня Любенова
• Епизоди от живота: Софиянката Анна Димова, наскоро влязла, но и успешно излязла от ежедневната статистика за ковид позитивността в столичния град, разказва за лековития си (този път буквало, не иронично) контакт с представителка на РЗИ.  
• Какъв е потенциалът на българо-турските бизнес отношения и в кои сектори са най-интензивни? Какви събития, даващи възможност за двустранни бизнес контакти предстоят? Как взаимните връзки между българските и турски фирми могат да бъдат катализатор за иновативни решения за преодоляване на икономическата криза и инфлацията?
• Разговорът: гостува д-р Искра Колева – носител на стипендията "за жевните в науката" за 2020 г. в деня на връчването на тазгодишните стипендии.
• Разговор с Веселин Налбантов, зам.-председател на БХРА – за равносметката на членовете на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация в края на годината и в деня на връчването на годишните и награди
• Времето на редактора: Разсъждения на гражданската активистка и правозащитничка Валентина Ташкова за законодателната инициатива на ПП "Възраждане" за промени в Закона за предучилищното и училищно образование, по логиката на които несправящите се с учебния материал деца-билингви ще повтарят годината още след 1-ви клас.
• Образованието влиза в час
- Добрите примери: За златните медали от различни състезания, амбициите и желанието за учене. Специален гост – седмокласничката Йоана Младенова, най-голямата от трите деца на семейството на Таня Чимбулева и Пламен Младенов. Как се зараждат интересите към различните форми на познанието и как се възпитава любовта към знанието.
- Фондация "Живот със Синдром на Даун" се присъединява към Световния ден на дарителството "ЩедриятВторник" – 29 ноември, инициатива, която се провежда в над 100 държави. – Каква е целта и какво е значението на кампанията? Събеседник: Силвена Христова, председател на фондация "Живот със Синдром на Даун".

от 11.00 до 12.00 часа
БНР топ 20
водещ: Диляна Трачева
Класация за български песни

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Димитрина Кюркчиева
• Книгата "Стефан Данаилов - игра на живот” с предстояща премиера. Разговор с  нейния автор  Георги Тошев
• Литературен наблюдател: Гергана Рачева за Йенте Постюма и романът ѝ "Онова, за което не искам да мисля"
• "Мигове светлина" – изложба на Греди Асса в галерия "Нюанс"
• Сатиричният театър "Алеко Константинов" представя паметна изложба с творби на Доньо Донев. Ще бъдат показани 37 шаржа на известни творци.
• Киномания: "Майка" на Зорница София тръгва по кината у нас. Разговор с режисьорката и с Дария Симеонова, която изпълнява главната роля
• Фонограф

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично
водещ: Аделина Александрова
Творби от френски композитори: Цезар Франк, Камий Сен-Санс и Клод Дебюси

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": За думите
водещ: Венета Гаврилова
• Как са възклицавали средновековните българи – проф. Марияна Цибранска и доц. Ваня Мичева
• Игрословица: игра със слушателите
• Всичко за образованието: "Думите в тялото на бебето и на детето" – от Дните на Франсоаз Долто 2022 - проф. Моника Богданова.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Зорница Гъркова
Петият епизод от цикъла "Българските ботаници" е посветен на проф. Борис Китанов, чието образование в естествените науки започва в Белградския университет, а години по-късно той е основният двигател за създаването на ботанически катедри в Скопския и в Хаванския университет. Борис Китанов е и пътешественик, и последният от учените от класическия период на българската ботаника. За него разказва проф. Стефан Станев.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Таня Димова
• Различните светове на поколенията и еволюцията във взаимоотношенията им – разговор с Неви Боджукова, семеен консултант и автор на книгата "Страх от обичане"
• Моята история, моята тема: Музиката, като лек за всяка болест – историята на група "Covers on Slippers" и вокала ѝ д-р Искрен Пенков

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Класация "Надпяване"
водещ: Юлия Гатдерова
Представяне на произведенията, участващи в класацията за месеца

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Студио "Музика"
водещ: Силвия Тихова
В линията "Заедно  в Европа" гост е пианистката Мариана Гюркова, която повече от 30 години живее в Мадрид, Испания.
Има разнообразна концертна дейност там със свои рецитали, камерни програми с други музиканти, както и концерти с оркестър. За този период изгражда и своята преподавателска кариера, която стига до Кралската Консерватория в Мадрид, където е професор по пиано.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Анелия Димитрова
• Разговор с Вероника Димитрова, редактор на сборника "Обществени нагласи на психичното здраве и психичните разстройства", за резултатите и тенденциите, очертани в докладите от сборника и какви са обществените нагласи към хората с психични разстройства. С психиатъра д-р Владимир Наков,  изследовател и редактор на сборника говорим още за състоянието и проблемите на психиатричната грижа в България в миналото и днес.
• Д-р Мона Каушик е родена в Индия, но живее в България вече повече от 20 години. Завършва висшето си образование по хиндиезична литература в Индия и специализира български език и литература в СУ университет "Св. Климент Охридски", където в момента е и преподавател. Мона Каушик разказва своята необичайна и любопитна история, а също и за принципите и философията на древната индийска медицина Аюрведа.
• Под лупа: среща с гръцкия учен Тео Анагностопулос и неговия мултикултурен проект Ecosystem, който беше финалист на 14-ата среща за наука в Берлин "Падащи стени".

от 23.00 до 24.00 часа
Музика хисторика
водещ: Калина Томова
Представяне на последния компактдиск на лютниста Явор Генов, посветен на творчеството на Ханс Нойзидлер (ок. 1508-1563).

По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неделя, 29 януари

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Неделя вечер" от Захари Карабашлиев – 1 и 2 част от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на ОНМ на БНР, Мартин Владимиров, група..

публикувано на 28.01.23 в 08:35

Събота, 28 януари

Избрано от програмата от 0.15 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Гости: "Velian" представят дългоочаквания си втори албум "Spectacle Of Tragedy”, който излезе официално точно преди една седмица. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам..

публикувано на 27.01.23 в 18:59

Петък, 27 януари

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Ние, врабчетата" от Йордан Радичков – "Страшилище за снежни човеци" от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ водещ: Йоланта Попова • "Крехар" – легенда разказва за българската версия на чудовището Лох Нес Някъде в подножието на Предбалкана дебне нещо зловещо. Легенда, феномен или глупаво..

публикувано на 26.01.23 в 15:25

Четвъртък, 26 януари

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Убий мухата" от Йордан Радичков – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Джаз плюс водещ: Людмил Фотев В няколко последователни предавания разгръщаме темата за посвещенията в джаза. Тя е сред вечните, сред стандартите, които засега оставяме на спокойствие. Началото е за..

публикувано на 25.01.23 в 15:02

Сряда, 25 януари

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Убий мухата" от Йордан Радичков – 1 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Среднощен експрес водещ: Йордан Георгиев Посрещаме нощта с режисьора и директор на театър "Ателие 313" Петър Пашов и актьорите Мелин Ердинч, Ламбрети Колев и Николай Николов. Поводът за тяхното гостуване е..

публикувано на 24.01.23 в 15:03