Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Какви са възможностите за обучение в Австрия и Германия?

Снимка: @pixabay

Всяка година Германия и Австрия приемат хиляди български студенти, предвид високото качество на образованието и факта, че образованието в държавните университети е безплатно. Заплащат се административни такси, които достигат няколкостотин евро. Разбира се, има много възможности за различни видове стипендии, както и за намиране на работа.

"В Германия студентите имат право да работят в края на седмицата, като по никакъв начин не се пречи на учебния процес. На месец се падат 40 часа", споделя Гюрай Шабан, управител на консултантска фирма за обучение в чужбина.

И допълва, че консултантската му фирма помага както за намирането на работа, но консултира как да се получи правилната стипендия. В Германия и в Австрия предлагат и студентски заеми. Те се връщат след пет или десет години. Тези заеми са субсидирани и са с нулева лихва. Когато студенти имат отличен успех, винаги получават стипендии. Изискването за социалните стипендии е да бъдат представени документи за доходите на родителите на студента от последните две години. От кандидатите за подобни стипендии задължително се изисква добро ниво на владеене на немски или английски език, висок успех и ясен план за бъдещо кариерно развитие. В някои случаи е необходимо да се даде и доказателство за социалната ангажираност на кандидата.

"През последните години виждаме тенденцията, че все повече българи се връщат обратно, след като са завършили в Германия или в Австрия. Това изключително много ни радва, защото искаме да допринесем за българската икономика", посочва Гюрай Шабан.

Подробности можете да чуете в звуковия файл. 


По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Джевхери Гювен

Джевхери Гювен: Въпреки заплахите ще продължавам работата си

Продължаваме с рубриката ни, в която разговаряме с журналисти в изгнание, бягащи от репресивните режими в страните си. Този път турският журналист Джевхери Гювен , който живее в Германия под полицейска охрана заради заплахи за живота му, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" какво е да живееш в страх, кой иска думите му да замлъкнат и..

публикувано на 27.01.23 в 17:25
Маргарита Шурупова

Маргарита Шурупова: Руското общество се радикализира, а инакомислието демонстративно се потиска

Тази седмица се навършиха две години от залавянето и изпращането на Алексей Навални в руски затвор. На какво е символ Навални за свободно мислещите руснаци, какво се случва в руското общество – коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Маргарита Шурупова, руска журналистка, избягала в България от режима на Владимир Путин. Казусът – убежище..

публикувано на 27.01.23 в 16:05

Мораторната лихва за забава по гражданските дела

В рубриката на предаването "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Захари Генов отговаря в ефир на слушателски въпроси. Мария Петкова поставя няколко въпроса към предаването: Във Варненския районен съд има заповедно производство срещу нея. Първият въпрос е "Как се изчислява мораторната лихва за забава по гражданските дела?  Може ли адвокатът да..

публикувано на 27.01.23 в 15:10
Еми Маринова

За неуловимата комбинация на грозде, вкусове и вино

Защо в България има най-много жени във винения сектор и защо истината е във виното, в "Нашият ден" разказва  Еми Маринова, винопроизводител от дунавския бряг и експерт по виното четвърта степен . Тя  гради кариера в енергийния сектор в Белгия, но решава да се върне в България, за да превърне виното и винопроизводството в начин на живот. В края на..

публикувано на 27.01.23 в 14:35

Виктория Арнаудова: Да заживееш в Ковачевица

Ковачевица е едно от най-живописните села , скрило се между склоновете на Родопи планина . Виктория Арнаудова купува къща в селото през 1973 г . Тогава тя е на 23 години. Заедно с мъжа си избират къща, която съчетава удобства за децата, но пази полъха на отминали епохи.  Селото събира низ от красиви каменни къщи, надвесени над калдъръмени..

публикувано на 27.01.23 в 13:35