Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Премиера на филм, посветен на Цветана Манева

"Сцени от един вдъхновяващ живот" е портретен документален филм за актрисата Цветана Манева от поредицата "БНТ Представя" на Българската национална телевизия. Филмът проследява цялата кариера на актрисата от първата до последната ѝ роля на театралната сцена, най-значимите образи, изиграни от Цветана Манева, на големия екран. Тя споделя за най-важните личности, белязали живота ѝ, за събитията, решенията, сбъднатите и несбъднати мечти, разказва режисьорът Димитър Шарков:

"Тази актриса ме е вдъхновявала в живота с гражданската позиция, със своя живот и творчески път. Тя е труден човек в хубавия смисъл на думата и съм щастлив, че ме допусна до себе си, за да направим такъв искрен разговор и да изградим нейния портрет. Тя още от малка общува с театъра, баща ѝ е известен пловдивски актьор. Нейният голям творчески период е Пловдивският театър. Тук играе на Младежка сцена, тогава създадена от Крикор Азарян. Но голямата ѝ среща е с Любен Гройс, той прави забележителни постановки за развитието на българския театър. Разказва как се е срещнала с него, съвсем случайно. Той я пита – "Какво искаш да играеш?“ и тя най-безотговорно казва: "Нора“ на Ибсен. Това е роля, която никога няма да се забрави, но за съжаление нямаме видеоматериал от тази постановка, само фотоси.“

Интересен факт е, че Цветана Манева се колебае дали да учи актьорско майсторство или медицина. Една от най-рисковите роли на Цветана, както самата тя казва, е в култовият спектакъл "Уестсайдска история" в Пловдив. Цветана изиграва важни роли и в киното, и в театъра, като се превъплъщава в силните женски образи като Медея, Жулиета, Нора, Албена, Лора Каравелова, но самата тя казва, че за първи път усеща киното като изкуство с филма "Последна дума". 

Премиерата на филма "Сцени от един вдъхновяващ живот" е на 2-ри декември от 17.00 часа в Дом на киното. 

Снимка – Дом на киното
По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Първа самостоятелна изложба на Станислав Божанков в София

В галерия "Графикарт" вече е подредена първата самостоятелна изложба на художника Станислав Божанков в софийско пространство. Откриването е днес (7 февруари) от 17 часа. В експозицията са включени предимно графични творби, в различни графични техники – офорти, акватинта, мецотинто, линогравюри, защото обича да експериментира, дори си прави сам..

публикувано на 07.02.23 в 15:00

Модерна академия на изкуствата "Синдикат" започва записвания

Модерна академия на изкуствата "Синдикат" започва записванията за своята 12-а учебна година. Занятията са  напълно безплатни и ще се провеждат през месеците март, април и май, а през юни ще има допълнителни дейности , свързани с програмите. Каква е възрастта, на която учениците могат да се запишат, и какви са уменията, с които ще се сдобият, в..

публикувано на 07.02.23 в 12:35

125 години от рождението на Бертолт Брехт

По случай годишнината от рождението на един от най-известните драматурзи и поети от съвременната история на Германия Бертолт Брехт Гьоте-институт България кани на прожекция, на която ще бъде представен филмов запис на класическата постановка "Майка Кураж и нейните деца" Брехт е и един от големите реформатори на театъра през ХХ век. Изборът на..

публикувано на 07.02.23 в 10:55

ФотоФабрика – годишнина на Георги Чапкънов

"ФотоФабрика – факт и фикция" кани своите слушатели на среща с Емануил Трейман, Иван Бакалов, по повод годишнината на Георги Чапкънов и Катерина Гаджева, изкуствовед, главен асистент в Института за изследване на изкуствата към Българска академия на науките и задълбочен изследовател на фотографията.  Д-р Катерина Гаджева е може би единственият..

публикувано на 07.02.23 в 10:20

“Формалдехид” – за любовта и смъртта през едно детско приятелство

Антония Атанасова – автор на романа "Моно" на Университетското издателство и на сборника с разкази "Процедура по забравяне на човек" представи предпремиерно третата си книга "Формалдехид". История за любовта и смъртта през едно детско приятелство. Едната избира края, а другата някак си трябва да продължи да съществува. Това се случва през поддържането..

публикувано на 07.02.23 в 09:55