Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Неделя, 4 декември

Избрано от програмата

от 0.30 до 2.00 часа
Радиотеатър след полунощ
• "Щом дроздът се обади" от Херберт Бергер
• "Шведска стена" от Николай Павлов
• "Абсолютното престъпление" от Златомир Златанов

от 2.00 до 3.00 часа
Нощна Академия комика

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Цветина Маринова, Снежанка Борисова, Милан Завков, Гергана Дачинова и други

от 6.07 до 7.00 часа
Изгрев
водещ: Зорница Гъркова
Румяна Русева е един от най-младите производители на чорапи в България. Цехът й се намира в град Димитровград, а първият чифт чорапи е изплетен в началото на тази година.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
водещ: Калина Колева
•Приказни истории за мъдростта, скрити в глинено гърне
• Как се работи с грънчарско колело – разговор с майсторките-грънчари Кристина Джерманска и Стефания от Сръчкотилницата в село Бусинци
• Нещо за четене: представяне на нови книги.

от 8.06 до 9.00 часа
Благовестие
водещ: Ана-Мария Кръстева
Лицемерието като недъг в Църквата.
Законоучителите, съвременниците на Христос, имат формалистично отношение към наредбите на Божия закон, даден на Мойсея. Такова е тяхното отношение и към четвъртата Божия заповед, отнасяща се за съботната почивка. Според тях в съботния ден не бива да се върши абсолютно никаква работа, та дори и добро. Ето защо осъжда Спасителя за извършените от него чудеса в събота. Такъв е случаят и от днешното евангелско четиво, когато Иисус освобождава от недъга една жена с немощен дух от 18 години. Това изцеление, извършено в събота, дава неоснователен повод на началника на синагогата да възнегодува, че Синът Божи не спазва съботната почивка. А Христос отговаря: "Лицемерецо, не отвързва ли всеки един от вас вола си или осела си от яслите в събота и не води ли да го пои? А тая дъщеря Авраамова, която сатаната е свързал, ето вече осемнадесет години, не биваше ли да се освободи от тия връзки в съботен ден?” Христос идва не да наруши закона, а да го изпълни и разясни, като го основава върху любовта и благодатта. Заедно с д-р Смилен Марков, преподавател по Християнска философия в катедра Библейско и систематическо богословие, ВТУ "Св. Кирил и Методий" ще говорим за това доколко осъзнаваме празниците като дни посветени на Бога и как приемаме делниците си. Защо в живота си следва да търсим благодатта, а не законничеството. За лицемерието като недъг в Църквата.
• Християнска поезия: стихотворението "Нищий духом" от Атанас Далчев, в изпълнение на актьора Ириней Константинов.

от 9.10 до 9.30 часа
Културата на бързи обороти
водещ: Зорница Гъркова

от 9.30 до 11.00 часа
Гласът на времето
водещ: Надежда Московска
Диагноза
Диагнозата в нейните медицински и социални измерения. Диагнозата като метафора, ни и като веществено обществено поле,  тясно свързано с лечението и грижата, което се нуждае от правилни и навременни държавни политики.
Гости:
• д-р Бояна Петкова – педиатър и социален активист;
• д-р Румен Петров – психиатър, психотерапевт и преподавател;
• Боряна Бунджалова – социолог, занимаващ се изследвания на живота на хора с деменция, и преподавател.

от 11.00 до 13.00 часа
От песен в песен
водещ: Магдалена Маданска
• Специален гост е котленската певица и диригент Мария Лешкова. Заедно отбелязваме 70-годишния ѝ юбилей и разговаряме за творческия ѝ път.
• Доц. д-р Веселка Тончева разказва за празниците Света Варвара, Свети Сава и Свети Николай Мирликийски Чудотворец.
• С Елена Димитрова честваме 20 години от създаването на фолклорна формация "Хераклея" и отправяме покана за концерт.

от 13.00 до 14.00 часа
Академия Комика
"Хоум офис"

от 14.00 до 16.00 часа
Музикален следобед – Неделен следобед
водеща: Цветана Тончева
Класически морски сцени. Сред тях: "Морска тишина" на Шуберт и "Морски вихри край вълнолома" на Брамс; "Морска буря" на Вивалди и "Спокойно море и благополучно пътуване" на Менделсон; "Морски картини" на Едуард Елгар и "Лодка в океана" на Морис Равел; "Отело" на Верди и "Летящият холандец" на вечния му съперник Вагнер. На финала знаменитите симфонични скици "Морето" на Дебюси звучат в най-вълнуващата (поне според водещата на предаването) интерпретация: на Пиер Булез с Кливландския симфоничен оркестър.

от 16.00 до 17.00 часа
Радиотеатър в неделя
"Последни луни" от Фурио Бордон

от 17.00 до 18.00 часа
Покана за пътуване
водещ: Магдалена Гигова
• Валентина Димитрова – пътешествие в "Малкия Тибет": Ладак и неговите манастири в труднодостъпните региони на северния индийския щат Джаму и Кашмир в Индия;
• Магдалена Гигова в "Пътеводител на гастрономическия стопаджия" разказва за чая и отглеждането му в Индонезия и Китай;
Николай Николов – за всекидневния Занзибар.

от 18.30 до 19.00 часа
Концерт "Златният кос"

от 19.00 до 20.00 часа
Голямата къща на смешните хора
Салон за класифицирана словесност

от 20.00 до 21.00 часа
Кино с думи
водещ: Таня Димова
Темите в документалното кино и документалното кино като тема – разговор с продуцента и преподавател Мартичка Божилова и кинорежисьорите Костадин Бонев и Тонислав Христов

от 21.00 до 22.00 часа
Изпята поезия
водещи: Димитрина Кюркчиева, Кристиян Бояджиев
Изпълнения на Лайънъл Ричи, Графа, "Комодорс", Джерълд Клейтън, "Атлас", Ричард Пейдж, Брус Спрингстийн

от 22.00 до 24.00 часа
Музикалните вечери
водещ: Аделина Александрова
Шедьоври на камерната музика – творби от Клементи, Хайдн, Моцарт, Бетовен и Шуберт

По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 3 февруари

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Мъжеството на жената" от Джек Лондон – 5 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ водещ: Йоланта Попова • Европа без ценни кожи Мисия възможна ли е да спрем избиването на животни за техните кожи и да сложим край на жестоката индустрия веднъж завинаги! Защо е важно да подпишем..

публикувано на 02.02.23 в 15:25

Четвъртък, 2 февруари

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Мъжеството на жената" от Джек Лондон – 4 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Без мечти не заспивай водещ: Божидар Любенов Сретение Господне… Петльовден С Юлия Попчева и гл. ас. д-р Ивайло Първанов от ИЕФЕМ-БАН продължаваме разговорите за българския празничен календар. На 2..

публикувано на 01.02.23 в 12:24

Сряда, 1 февруари

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Мъжеството на жената" от Джек Лондон – 3 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Среднощен експрес водещ: Йордан Георгиев Посрещаме нощта с младите актриси Велина Георгиева и София Джустрова, с които си говорим за най-новия им спектакъл "Кой пръв започна?" от македонския автор Деян..

публикувано на 31.01.23 в 16:03

Вторник, 31 януари

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Мъжеството на жената" от Джек Лондон – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ водещ: Цветан Цветанов Вавилонската фонотека от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Можете да слушате етнопоп и..

публикувано на 30.01.23 в 08:35

Понеделник, 30 януари

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Мъжеството на жената" от Джек Лондон – 1 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Срещу понеделник водещ: Ивана Мурджева • Метаморфози срещу понеделник Гости: Гергана Борисов – галерист в галерия "Арте ", и Николай Кънчев – керамик. През настоящата година галерия "Арте" отбелязва..

публикувано на 29.01.23 в 14:42