Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Вторник, 6 декември

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
Български поети: Валентина Радинска
Автор на подборката: Рада Александрова

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Вавилонската фонотека
водещ: Цветан Цветанов
Стефан Горанов между барабаните в джаза, аналоговите синтезатори и "саундтраците" на любими приказки от детството ни – разговор с продължение и представяне на не един, а цели три нови албума.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
Концерт на Силвервест – Ким Зомбик (вокал) / Никълъс Калоя (контрабас), състоял се в Бремен, Германия на 28 април 2022 г.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Можете да слушате колоритен фолклор от Словакия. Участват: оркестър "Лучница", Елеонора Ванчикова, уърлд група "Безобратри" и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Йордан Данев, Нели Андреева, Пейо Пеев и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Принцът и рибата" от Панчо Панчев

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Скубиду – вълшебната кукла" от Пиер Грипари

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещи: Таня Любенова, Христина Симеонова
• Епизоди от живота
• Темите на деня: "Розовата къща се пълни" – каква е организацията и какви са нуждите на хората, потърсили подслон и топлина в нея? Разговор с Юлия Георгиева.
• Темата на деня: Къде и как можем да помогнем на човек, останал без дом? Работят ли телефоните на центровете за временно настаняване. Как София се грижи за бездомните хора и къде са те в студеното време?  Събеседници: Димитър Кенаров, журналист, Росица Кратункова от сдружение "Лекари на света", Мина Йовчева, директор на дирекция "Социални услуги за деца и възрастни" към СО.
• Разговорът: на Никулден с Николай Илчевски – размисли за доброто в утрото и топлото в дните през декември.
• Времето на редактора: Физическите закони в подкрепа на вярата ни в Бога: Астрофизикът доц. д-р Тодор Велчев от СУ, който умее да разчита устройството на Вселената като послание към нас, смята не просто, че човекът търси Бог, но и че Бог търси човека.
• Образованието влиза в час
Малките истории в Балканските войни: Как се преподава този период от историята в системата на средното образование и какво знаят учениците? Дали българите от преди сто години са тежали повече на мястото си? Какви са примерите, които даваме на подрастващите чрез уроците по история днес? Дискусия в студиото с дванадесетокласниците в образователен профил "История" Кирил Колев, Калоян Пенов и Александър Златанов и тяхната преподавателка в столичното 138-мо училище "Проф. д-р Васил Златарски" Мария Николова.

от 11.00 до 12.00 часа
БНР топ 20
водещ: Диляна Трачева
Класация за български песни

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Димитрина Кюркчиева
• Открива се 49-ят Софийски международен панаир на книгата в НДК
• Обявиха лауреатите на наградите за студентско литературно творчество "Георги Черняков", 2022
• Проф. Христо Трендафилов представя книгите си "Лунни пчели" и "Уединеният Константин"
• "Нора" от Ибсен – постановка на режисьора Тимофей Кулябин в Народния театър – интервю на Надя Атанасова с актрисата Ана Пападопулу
• "Вятърът в крилата" – изложба на Ангелина Павлова на "Шипка"6
• "Чудо" – самостоятелна изложба на Александър Вълчев в галерия "Аросита".
• Фонограф

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично
водещ: Аделина Александрова
Творби от Томазо Витали, Волфганг Амадеус Моцарт и Лудвиг ван Бетовен

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": За думите
водещ: Венета Гаврилова
• За названията "българин", "български" и съчетанието "български език" в Ранното средновековие – с проф. Елка Мирчева
• Игрословица
• Всичко за образованието: 5 подаръка за децата ни – Валерия Симеонова, детска и юношеска психотерапевтка

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Цвета Николова
Уроците на Темида: Правните норми и законодателството на българите до  Освобождението
Каква е философията на обичайното право и законодателството на средновековната българска държава до Освобождението; кои са първите известни български закони; имало ли е и тогава двойни стандарти;  как са се регулира взаимоотношенията между българите след падането на България под Османско владичество – за всичко това ще разкажем с помощта на Снежана Цекова, главен асистент по История на българската държава и право в Юридическия факултет на СУ "Климент Охридски".

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Таня Димова
• Различните светове на поколенията и еволюцията във взаимоотношенията им – разговор с Неви Боджукова, семеен консултант и автор на книгата "Страх от обичане"
• Моята история, моята тема: Музиката като лек за всяка болест – историята на група "Covers on Slippers" и вокала ѝ д-р Искрен Пенков

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Класация "Надпяване"
водещ: Юлия Гатдерова
Представяне на произведенията, участващи в класацията за месеца

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Студио "Музика"
водещ: Мария Вълчанова
В памет на доайена на българската виолова школа – проф. Огнян Станчев
На 30 ноември 2022 ни напусна българският музикант и любим учител на поколения студенти – проф. Огнян Станчев. Екипът на предаването "Студио музика" изразява своята почит и поклон към паметта и делото на проф. Станчев и ще излъчи тази вечер от 19.30 часа, запис от последното му гостуване, което се състоя на 30 юни 2020 г.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Цветан Цветанов
Древни, съвременни и постмодерни форми в блуса през ХХ и ХХI век – мозайка от документални разговори с европейски, американски, африкански и азиатски китаристи (Нюен Ли, Норман Бийкър, Али Фарка Туре, Жан-Пол Бурели, Ревърънд Бийтман, Финк). Ще търсим корените на (пред)блуса не само в Западна Африка, но и на най-неочаквани места като Бурятия, Нова Зеландия, Хаити, Реюнион и Хокайдо, а накрая ще се върнем и на Балканите.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика хисторика
водещ: Калина Томова
Представяне на живота и творчеството на италианския бароков композитор Никола Порпора (1686-1768).

По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неделя, 29 януари

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Неделя вечер" от Захари Карабашлиев – 1 и 2 част от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на ОНМ на БНР, Мартин Владимиров, група..

публикувано на 28.01.23 в 08:35

Събота, 28 януари

Избрано от програмата от 0.15 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Гости: "Velian" представят дългоочаквания си втори албум "Spectacle Of Tragedy”, който излезе официално точно преди една седмица. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам..

публикувано на 27.01.23 в 18:59

Петък, 27 януари

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Ние, врабчетата" от Йордан Радичков – "Страшилище за снежни човеци" от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ водещ: Йоланта Попова • "Крехар" – легенда разказва за българската версия на чудовището Лох Нес Някъде в подножието на Предбалкана дебне нещо зловещо. Легенда, феномен или глупаво..

публикувано на 26.01.23 в 15:25

Четвъртък, 26 януари

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Убий мухата" от Йордан Радичков – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Джаз плюс водещ: Людмил Фотев В няколко последователни предавания разгръщаме темата за посвещенията в джаза. Тя е сред вечните, сред стандартите, които засега оставяме на спокойствие. Началото е за..

публикувано на 25.01.23 в 15:02

Сряда, 25 януари

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Убий мухата" от Йордан Радичков – 1 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Среднощен експрес водещ: Йордан Георгиев Посрещаме нощта с режисьора и директор на театър "Ателие 313" Петър Пашов и актьорите Мелин Ердинч, Ламбрети Колев и Николай Николов. Поводът за тяхното гостуване е..

публикувано на 24.01.23 в 15:03