Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Балканските войни – как се преподава този период в системата на средното образование

Балканските войни и следата, която оставят в историята на България, са фокус на "Образованието влиза в час".

Как се преподава този период от историята в системата на средното образование и какво знаят учениците? Дали българите от преди сто години са тежали повече на мястото си? Какви са примерите, които даваме на подрастващите чрез уроците по история днес? 

В дискусията в "Нашият ден" участват дванадесетокласниците в образователен профил "История" Кирил Колев, Калоян Пенов и Александър Златанов и тяхната преподавателка в столичното 138-о училище "Проф. д-р Васил Златарски" Мария Николова.

Александър Златанов, Калоян Пенов, Кирил Колев,  Мария Николова (от ляво надясно)

"При темите, свързани с българските войни след Освобождението от османско владичество, винаги има един шаблон, който е изискуем за преподаването на такъв тип уроци. Причините, последиците, техниките на работа, задължителното изискване – работа с историческа карта... Могат да се разработят дидактични задачи, свързани с линия на времето, т.е. хронологично подреждане на факти от хода на войните или таблици за систематизиране на знанието. За мен винаги е важно да се разгледат войните в исторически контекст. Всяка една от нашите войни е свързана с т.нар. "Български национален въпрос" и там е акцентът.

За мен е много важно учениците да разберат, че Балканските войни са едно естествено продължение на освободителните борби на българите още от началото на Османското завоевание. Разбира се, от 18-и век, когато в Европа се заражда и развива, в следствие на индустриализацията, модерният национализъм, този проблем навлиза вече на едно по-друго равнище. В нашите земи родоначалник на модерния национализъм е Отец Паисий. 

учениците от 12 клас, профил История, 138 СУЗИЕ, София

След Руско-турската освободителна война със Сан-Стефанския мирен договор от 3 март този национален идеал, който нашите възрожденци ни оставят, е политически реализиран с помощта на Русия. Оставям настрана конюнктурните политически интереси на Великите сили. Но те са в основата на последвалото разпокъсване на българската територия с Берлинския договор. 

И това разпокъсване на българската национална територия (историко-географското землище) води до зараждането на Българския национален въпрос. Основен акцент това е да се създаде държава България, която да включи своите национални граници. На второ място, да се възстанови справедливостта – това е завет от възрожденците и борците за църковна независимост. 

Можем да кажем, че Българският национален въпрос приключва с Втората световна война, защото след това при променената международна обстановка и ситуация в България този въпрос получава друго наименование – нашият национален интерес вече е определян като великобългарски шовинизъм."

Чуйте цялата дискусия в звуковия файл.

Снимки – Архиви, 138-о училище "Проф. д-р Васил Златарски", БНР

По публикацията работи: Милена Очипалска
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
„Благовещение“, илюстрация от края на XVI век от южнославянски зограф.

Ролята и мястото на жената в Църквата

На Благовещение Църквата по особен начин почита жените и майките. Жената има много достойно място в Църквата и в света, което Бог ѝ е отредил. Образът на Божията Майка ни подсказва, каква е ролята на жената, която Бог ѝ е отредил, но дали ние се замисляме за това. Св. Григорий Палама казва, че Въплъщението щеше да е също толкова невъзможно без..

публикувано на 26.03.23 в 09:35

Вписване на българите в конституцията – ще изпълни ли РСМ последното условия за начало на европреговори?

В четвъртък министърът на външните работи на Германия Аналена Бербок заяви в Скопие след разговори с колегата си Буяр Османи, че промяната на Конституцията на Република Северна Македония и включването на българите в нея са последното условие за начало на преговори за присъединяване към ЕС. Бербок в Скопие: Включването на българите в..

публикувано на 24.03.23 в 15:15

Референдумите – възможна реалност?

Референдумите – възможна реалност ли е това? Във времето на предизборна надпревара за парламент паралелно се събират и подписи за провеждане на национални референдуми по различни въпроси. Как може да продължи процедурата по провеждане на национални референдуми при отсъствие на парламент? Инициативен комитет с участници Слави Трифонов и още 11 члена..

публикувано на 24.03.23 в 14:30

За спасените евреи, ромите и Светите земи

Всичко тръгва от проф. д-р Христо Кючуков, който е български ром, но живее в Берлин . Той се ровил в историята, търсил по архиви и библиотеки исторически данни за ромите по време на Втората световна война. И открил такива за жени от ромски произход от различни европейски държави, които по различни начини спасявали еврейски и ромски деца от..

публикувано на 24.03.23 в 13:35

Системата "Хауала"

Кои са древните основи на схемите за изпиране на пари, финансиране на тероризма и пролиферация? Етимологията на системата "Хауала" – същност и функционални особености като алтернативен, неформален метод за прехвърляне на парични средства. Класификации на "бели" и "черни" хауала трансакции. Системата "Хауала" в концептуализацията на Доктрината на..

публикувано на 24.03.23 в 12:35