Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Сряда, 7 декември

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
Български поети: Владимир Попов
Автор на подборката: Рада Александрова

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Среднощен експрес
водещ: Йордан Георгиев
Посрещаме нощта с обичания наш актьор Теодор Елмазов, който от няколко години е част от трупата на Държавния сатиричен театър Алеко Константинов. Един разговор за първите му актьорски пориви, свързани с родната му Варна, за най-дълговечния артистичен тандем в българския театър, който той изгради през годините със своя колега и съвипускник от Витиз Пламен Пеев, за знаковите срещи в кариерата му с режисьори като Юлия Огнянова, Александър Морфов, Теди Москов и Роберт Стуруа, за моноспектакъла му "Тиха нощ" по текстове на Стивън Бъркоф. Предлагаме на слушателите и първата част от радиодраматизацията "Рождество Христово" по текстове от Новия завет. Втората и третата част са предвидени за следващите две издания на "Среднощен експрес" през декември.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам – Джаз концерт
водещ: Маргарита Заберска
Албумът Whistling In The Dark…The Music Of Burt Bacharach
от 2021 г. на американската джаз певица Дениз Донатели.
С участието на музикантите: Лари Голдингс (пиано, кийборди и орган), Томас Дибдал (подготвено пиано и синтезатори),
Антъни Уилсън (китари), Лари Клейн (бас китара, кийборди и аранжименти), Вини Колаюта (барабани).

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Традиционна музика и уърлд от Норвегия и Финландия. Изпълнение – Ерленд Апнесет, ансамбъл "Талари", Марти Покела, мултиинструменталистът Сигмунд Грьовен и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Боряна Василева, Николай Гурбанов, Радка Кушлева и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Нилс и джуджето" от Селма Лагерльоф

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Седлото на призрачния кон"

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещ: Мария Мира Христова, Александър Райчев
• Епизоди от живота: Анкета с хора за силата на гражданските инициативи и въздействието им върху общински и държавни политики
• За кардиналните промени в градската среда: има ли значение гласът на местната общност и гражданското общество за съхранението на знакови обекти в градовете – разговор с Николай Танчев, председател на фондация "Гея", с примера на предстоящо разрушаване на баня Гъбата във Варна и строителството на високоетажна сграда.
• Мисия "Вода" в мездренските села Ослен Криводол и Лик или как местните жители в сътрудничество с местната власт организират почистването на изворите и опазват водното богатство в региона – с участието на: Роман Иванов, кмет на село Ослен Криводол, и Невена Йовчева, жител на селото и екоактивист.
• Разговорът: В очакване на Световния ден на тангото търсим измеренията на таланта в музиката и танца като начин на живот и сценично изкуство – със световноизвестния акордеонист и банденоист Ангел Маринов и актрисата и пианистка Зорница Цветанова.
• Времето на редактора: Производство и приложение на индустриалния коноп в строителната и хартиена промишленост – с иноватора Димитър Михайлов.
• Lege Artis
- Стоматологична грижа в България – какви промени са нужни – говори д-р Николай Шарков, председател на УС на Българския зъболекарски съюз, избран през 2021 г. за ковчежник на Световната дентална федерация
- След експертната среща в НС за проекта за държавна детска болница – интервю с д-р Александър Симидчиев.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
водещ: Диляна Трачева
• Година след премиерата на дебютния си албум "Satellites", Innerglow се завръщат с нов сингъл, в който са поканили няколко нестандартни гост-музиканти;
• Още една песен от новия си албум "Гравитация" представя Алек Кирев - "Тъмни лица", чиято кауза е в подкрепа на усилията за превенция на домашното насилие;  
• TROMBOBBY X C-MO и Единствените им Приятели представят новото си ЕР - "Семейни Ценности”, което идва с по-голяма банда и специални гости;
• Ritmos Negros - мултинационалната група, базирана в София – издава втория си албум "Estar Lejos" ("Бъди далеч”), който отново смесва джаз с фолклор и популярна музика;
• Продуцентът за поп и рок музика в БНР Мая Райкова разкрива подробности за концерта на Биг Бенда на БНР с коледни песни, джаз стандарти и евъргрийни със солисти актрисата и певица Милица Гладнишка и Павел Терзийски, известен с eксперименталните си вокални търсения.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Ангелина Грозева
• "Изоставените" – изложба по случай 120 години от рождението на Васил Бараков в Съюза на българските художници. Разговор с куратора на проекта – Пламен В. Петров.
• Писателката Антония Апостолова получи Годишната бургаска награда за проза. Разговор с авторката.
• Премиера в Младежкия театър "Николай Бинев" – "Дон Кихот" по Мигел де Сервантес. Разговор с режисьорката Веселка Кунчева.
• Новата изложба "Домове" в галерия – "Ателие 28". Разговор с художника Ивайло Вълканов.
Танцовият пърформанс "Израстване" запознава ученици със съвременен танц и пърформанс. Разговор с младия актьор Михаил Бонев.
• Новите книга "Спътници на смъртта" на Гюнар Столесен и "Наондел" на Мария Турчаниноф. Разговор с литературния критик и издател Пламен Тотев.

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично
водеща: Цветана Тончева
Пее недостижима оперна легенда и единствена по рода си богиня на оперния Олимп. И днес – почти столетие след рождението ѝ, името на Мария Калас е чиста дефиниция за "дива" и "артист", квинтесенция на вокалния, музикален и артистичен драматизъм. Калас е уникално явление, каквото светът на операта не е имал и няма да притежава никога повече. Не случайно великият диригент Ленард Бърнстейн я беше нарекъл "Библията на операта". На 7 декември - празник на свети Амвросий Медиолански, покровителя на Милано и ден, в който Миланската Скала традиционно открива оперния сезон с тъй наречената "Prima della Scala", Калас пее само със съставите на Миланската Скала.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Премълчаната история
водещ: Румен Леонидов
Премълчаната история на мита за "Дядо Иван"
"Дядо Иван" е митологизираният образ на Русия, който е устойчиво залегнал в колективното съзнание на българите, живеещи  под османска власт. Според мнозина този мит се е появява през Възраждането, но не всички са съгласни с това. Според дееца на Върховния македонско-одрински комитет капитан Йордан Трифонов (1908 г.) появата на "дядо Иван" произлиза от аналогия с царуването на Иван III или Иван IV. В издадената през 1954 г. в Москва "История  на България" се твърди, че за начало на легендата тръгва през 1472 г. , когато е женитбата на Иван III за племенницата на последния византийски император –  София Палеологина. Чрез този брак Иван III формално получава по сватовска линия историческото право да се възкачи на трона на вече несъществуващата Византийската империя, завладяна от османците през 1453 г., както и моралното задължение да освободи балканските народи от чуждоземните нашественици.
Принос за историческата проекция на мита имат както търновският митрополит Дионисий Рали, така и изключително влиятелният османски магнат и приближен на великия везир Михаил Кантакузин Шейтаноглу.
Днес образът на "Дядо Иван" е основната теза на русофилството в България.
В предаването участват историците проф. Никола Алтънков, Цочо Билярски, Янко Гочев и издателят Никола Григоров.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Ани Костова
Да наследиш професия – 1 част: Учителството – призвание или орис
Предаването е посветено на условията и предпоставките, които оказват въздействие при наследяване на отделните професии. Кои са факторите, които спомагат при този процес на онаследяване. В първия епизод, озаглавен "Учителството – призвание или орис" ще чуете мнението на проф. Елена Георгиева, проф. Пламен Радев, инж. Зоя Петрова и преподавателите – Даниела Георгиева, Ани и Жеко Жекови. Проф. Елена Георгиева е дългогодишен преподавател по Детска педагогика в Университет "Проф. д-р Асен Златаров", Бургас. Проф. Пламен Радев е бил 10 години декан на Педагогическия факултет на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Инж. Зоя Петрова, 39 години е преподавател в Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване "Сава Младенов" в Тетевен. Ани Жекова начален преподавател повече от 30 години, автор на помагала по български език и литература за начален курс, Даниела Георгиева, преподавател по актьорско майсторство в Национално училище за музикално и сценично изкуство "Проф. Панчо Владигеров" - Бургас.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Яна Пункина
• Уцелват ли целевите субдсидии в културата целта - разговор с продължение. Сава Драгунчев, изпълнителен директор на Националния фонд "Култура", за комуникацията между НФК и независимия сектор, новите идеи и възможните промени в работата на Фонда.
• Моята история, моята тема: Рейдиохед за деца или новото четене на безсмъртните песни от легендарния "OK, Computer" 25 години след издаването му – гостуват Миряна Илиева, Джеф Гроувз и Оливия Гроувз.

от 18.30 до 18.55 часа
Жива вода – Музикален атлас
водещ: Пламен Георгиев
Среща с фолклорни, етно- и уърлд изпълнители от централна и южна Африка. Сред тях - талантливата Сесил Кайребуа, Апе Сон Роси от Того, ансамбълът за автентичен фолклор "Адзидо", колоритните "Ле Маман дьо Конго", Тхандисва Мазваи от ЮАР, Бингуи Джаа Джейми от Буркина Фасо, популярната Мамани Кейта , етноджазменът Неко Новелас, Иса Багайого от Мали и др.

от 18.55 до 22.00 часа
Музикалните вечери
водещ: Даниела Найденова
Директно от залата на Миланската Скала – тържествено откриване на сезона на театъра. Модест Мусоргски – "Борис Годунов", опера в пролог и три действия, версия от 1869 г. С участието на солисти, хора и оркестъра на Миланската Скала, диригент - Рикардо Шайи. В ролите: Илдар Абдразаков, Лили Йорстад, Анна Денисова, Агниешка Релис, Норберт Ернст, Алексей Марков, Айн Ангер, Дмитрий Головнин, Станислав Трофимов, Александър Кравец, Мария Баракова, Ярослав Абаимов и др.

от 22.00 до 24.00 часа
Аларма
водещ: Цветан Цветанов
Концерт на блус легендата Норман Бийкър, "дясната ръка на Джак Брус от "Крийм" – пряко от клуб "Сингълс" (НДК).

По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Понеделник, 6 февруари

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Ани Илков от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Срещу понеделник водещ: Ивана Мурджева • Метаморфози срещу понеделник Гостува екипът на Есториум – дигитален антропологичен архив. Атанас Христосков и неговия екип ще разкажа за идеята, за натрупаните истории за смисъла на това..

публикувано на 05.02.23 в 08:35

Неделя, 5 февруари

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Климати" от Андре Мороа от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на Стоян Величков, Дарина Славчева, Борис Машалов и Добра..

публикувано на 04.02.23 в 08:35

Събота, 4 февруари

Избрано от програмата от 0.15 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Гости: Младата българска банда "Out of Muse" представя дебютния си албум "Твоето Име”, който бе издаден на 11 декември 2022 година и съдържа 7 авторски композиции плюс акустичен вариант на едноименната песен в албума. Стилът на групата..

публикувано на 03.02.23 в 15:29

Петък, 3 февруари

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Мъжеството на жената" от Джек Лондон – 5 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ водещ: Йоланта Попова • Европа без ценни кожи Мисия възможна ли е да спрем избиването на животни за техните кожи и да сложим край на жестоката индустрия веднъж завинаги! Защо е важно да подпишем..

публикувано на 02.02.23 в 15:25

Четвъртък, 2 февруари

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Мъжеството на жената" от Джек Лондон – 4 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Без мечти не заспивай водещ: Божидар Любенов Сретение Господне… Петльовден С Юлия Попчева и гл. ас. д-р Ивайло Първанов от ИЕФЕМ-БАН продължаваме разговорите за българския празничен календар. На 2..

публикувано на 01.02.23 в 12:24