Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четвъртък, 26 януари

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Убий мухата" от Йордан Радичков – 2 част

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Джаз плюс
водещ: Людмил Фотев
В няколко последователни предавания разгръщаме темата за посвещенията в джаза. Тя е сред вечните, сред стандартите, които засега оставяме на спокойствие.
Началото е за най-малките – децата на джазмените. Гостувалият ни в София испански пианист и композитор Марко Мескида посвещава на току-що родения си син цял албум: "Letters to Milos". След откъси от него, Лионел Куек и Зив Равиц свирят приспивна песен за друго дете, Ема.
Двама китаристи свирят за най-близките си – бащата (Курт Розенвинкел) и съпругата (Джон Скофилд). Трети, не по-малко известният Бил Фризел, създава цял опус за приятели и любими същества, като не забравя и кучето си.
Във втората част на предаването дуото на акордеониста Ришар Галиано и басиста Рон Картър почита отишлите си от този свят сценични партньори Клод (Нугаро) и Туутс (Тилеманс).
В концертни зали Мелъди Гардо възпява Мингъс, а финалът е с литературния и филмов герой Хари Бош, на когото Манхатън Трансфер посвещават нарочно парче.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам – Концертна версия
водещ: Цвети Бахариева
Концертният албум  "Live At Ronnie Scotts" на Нора Джоунс. Продукцията излезе на музикалния пазар през лятото на 2018 година.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Етнопоп и уърлд по келтски мотиви от Шотландия.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Динко Фърчанов, ОНМ на БНР, Николай Урумов, Валерия Момчилова, Иван Милев и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Стоян Мюнхаузенов", автор: дете

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Дъщерята на слънцето и луната" от Рената Пакарие

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещ: Люба Константинова, Нина Цанева
• Епизоди от живота: на Соня Мурджева, която осъществява копнежа си за повече човечност през грижата за бездомни животни.
• Темите на деня на един от носителите на наградата "Сирак Скитник" на БНР.
• Темата на деня: Как държавата, в която се пуши дори там, където е забранено, ще се включи в Европейската гражданска инициатива "Призив за постигане на околна среда без тютюн и първо европейско поколение без тютюн до 2030 г."? Къде е границата в предпазването на човека от самия него? Разговор с представители на Коалицията за живот без тютюнев дим д-р Гергана Гешанова и с Никола Бобчев, автор на блога Less Plastic Bulgaria. Гледната точка на хумористите на програма "Христо Ботев".
• Разговорът: За насилието още преди да го е имало. Истории, а не статистика, разказани от Михаела Боянова, координатор "Младежки превантивни програми" във фондация ПУЛС, в началото на кампанията за повишаване на информираността относно жертвите на насилие и престъпления в България, организирана от Генерална дирекция "Правосъдие и потребители" на Европейската комисия.
• Времето на редактора: Да получиш за личния си празник блага, на които ще се радват други хора – разговор с трима души, избрали да направят дарения за каузи със средствата, събрани за рождения им ден.
• Денят делово: Какъв е опитът на Гърция и на други европейски страни в рекултивирането на увредени терени вследствие на експлоатацията на открити рудници? Събеседник: проф. Костадин Костадинов
• Какво е бъдещето на фотоволтаиците в България и каква е подкепата за използването им от българските домакинства? Коментар от Българската фотоволтаична асоциация.
• Историята на един малък "дамски" бизнес.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Музикална мрежа
водещ: Маргарита Заберска
Двойният албум Sounds For The Open Road Vol. 2 от 2020 г. на италианския ню джаз музикант Нерио Поджи.
С участието на певците Том Гебъл, Глиция Алоизи, Марвин Паркс, Франческа Граменя, Дагмар Сегберс, Кристиана Полегри, Ели Бруна, Алън Скафарди, Даниела Фиорентино, Аниезе Качола, Ида Ландсберг, Дарио Данелуз, Сара Джейн Морис, Франсис Алина, Надя Страча, Филипо Пербелини, Франки Ловекио, Надин Ръш, Кенет Бейли, The Soultrend Orchestra.
Освен авторски композиции, изпълняват музика на Донълд Фейгън, Енио Мориконе, Доменико Модуньо, Франсис Ле, Бари Уайт, Куинси Джоунс, Род Темпъртън, Лайънъл Ричи, Бил Уидърс, Бърнард Едуардс, Нил Роджърс, Морис Уайт и др. (втора част)

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водеща: Силвия Чолева
• Правда Спасова за книгата си "Семпли скици по естетика"
• Росен Карамфилов с премиера на новия си роман "Зов" – разговор с автора Зорница Христова представя "Гордън и Тапира" от Себастиан Мешенмьозер
• Анжела Тошева за Концерт на лауреатите от конкурса по композиция "Марин Големинов", на който ще присъства Даниеле Винейш от Италия
• Новият брой на сп. "Култура" отбелязва 100-годишнината на Ивайло Петров
• Галерия "Арте" гостува на галерия "Средец" с изложбата "Стъпки във времето - II част" – живопис и скулптура
• Чуй Антон Митов!

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично
водещ: Мануела Манчева
През целия си дълъг живот гениалният руски виолончелист и диригент е търсил и откривал красотата навсякъде и особено в музиката. Отдава и се напълно и оставя за поколенията безценни записи, които докосват по неповторим начин всеки.
В концерта са включени откъси от произведения на Шуман, Прокофиев и Дворжак; пиеси от Глазунов и Чайковски, както и романси от Шостакович.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Лабиринти на познанието
водещ: Василена Мирчева
Продължение на разговора с доц. Стоян Везенков за сънищния режим, в който екранната зависимост поставя мозъка ни и сериозните рискове, на които излага всички нас, но особено тревожно – децата. Вече се наблюдава епидемия от "фалшив аутизъм" и неспособност за общуване.
Екранната зависимост и ленивостта при четене пораждат нови феномени, които обсъждаме с преводачката и преподавателка по старогръцки Доротея Табакова.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Звукови хроники
водещ: Даниела Найденова
Поредица "Човешкият глас": Контратенор.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водеща: Милена Лекова
• 30 години по "непознати улици" – какво разбра за себе си и за българската музикална сцена Мария Мутафчиева от "Мери бойс бенд".
• "Рашисти", "мижав интерес", "война" – кои са думите, белязали 2022 г. и какви са резултатите от кампанията "Думи на годината" с "Как се пише?", която се реализира за втора поредна година?

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Портрети
водещ: Лина Мачева
Представя творческия път на северняшката певица Елка Петкова.

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Метроном
водещ: Валерия Христова
• Александър Мутафчийски представя най-мащабния илюзионен спектакъл – Музикалното магично шоу "IMPOSSIBLE – Повярвай в невъзможното" на сцената на Музикалния театър.
• Акценти от пресконференцията, която се проведе в Софийската опера за премиерата на балета "Ана Каренина" по музика на Пьотър Илич Чайковски.
• Григор Паликаров с подробности за програмата на Международния музикален фестивал "Зимни музикални вечери проф. Иван Спасов" Пазарджик.
• Ансамбъл "КласикАрт" с нов проект и концерт с участието на Алекси Косенко. Гост в предаването Кристиана Михайлова.
• Първата цигулка  на "София квартет" Кристина Хинова отправя  покана за концерт.
• Интервю с пианиста Александър Улман, които застана за трети път като солист пред Софийската филхармония.
• Нови записи на съвременни изпълнители: Калина Томова представя диск на Маурицио Полини за звукозаписна компания Deutsche Grammophon.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Милена Воденичарова
• Какво е настоящото положение на децата от украински семейства, потърсили убежище в България, пред какви проблеми са изправени родителите им, успяват ли да се адаптират към живота и хората тук и на колко от нуждаещите се успя да окаже подкрепа екипът на "Мисия Украйна" към фондация "За нашите деца" – разговор с Весела Ананиева – координатор "Защитени пространства" към фондацията.
• А сега внимавайте

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Джаз клуб
водещи: Цвети Бахариева, Кристиян Бояджиев
Изпълнения на "Христо Вичев квартет", Дейвид Клейтън-Томас; концерт на Рой Харгроув, Джон Патитучи, Хърби Хенкок, Майкъл Брекър, Брайън Блейд.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Четвъртък, 25 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "На геврека в дупката", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Втора част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00..

публикувано на 24.04.24 в 08:20

Сряда, 24 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Будител за лично ползване", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 23.04.24 в 15:02

Вторник, 23 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Традиционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15

Понеделник, 22 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев След дългата сага за "третото течение" в джаза е време за появилото се по същото време "бразилско" или боса-нова, които, слава Богу не са наричани "четвърто  течение". Влиянието им се усеща и до..

публикувано на 21.04.24 в 08:10

Неделя, 21 април

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Съкровището" от Джон Пристли – 1 и 2 част от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00..

публикувано на 20.04.24 в 08:10