Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събота, 28 януари

Избрано от програмата

от 0.15 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Нощна стража
водещи: Албена Велева, Иван Драгнев
• Гости: "Velian" представят дългоочаквания си втори албум "Spectacle Of Tragedy”, който излезе официално точно преди една седмица.
• Нови сингли.
• На този ден през годините.
• Рожденици.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Албена Велева
Клавирна прогресив магия.
Клив Нолън и проекта му от 1990 г. "Strangers on a Train" съчетават нео-прог рок с ню ейдж и  кинематографични звукови похвати в концептуален албум – "The Key – Part 1 – The Prophecy".

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Георги Иванов, Елена Граматикова, Лазар Налбантов, Тракийски ансамбъл за народни песни и танци Ямбол, Митко Атанасов, Мария Стефанова, Петър Миланов и други.

от 6.07 до 7.00 часа
Събота сутрин в...
водещ: Валери Леков
Гостуваме в горнооряховското село Драганово. Разкази за историята и настоящето на населеното място, за читалището и дейностите му, поминъка и младите хора, градинарството из Европа и любовта към театъра.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
водещ: Виолета Димитрова
• Домашен любимец: как се отглежда порче вкъщи;
• Любопитни факти за Синята райска птица;
• История на изкуството за деца: разходка до приказен замък край Дрезден.

от 8.06 до 9.00 часа
За здравето
водещ: Стойчо Стоев
"Милосърдието – забравено добро?", разговор с Милка Василева, председател на БАСЗГ, с участието на проф. Станка Маркова и Кин Стоянов. Акценти: какво се случи с българското сестринство, фактори за кризата: образование, квалификация, пари? Равнозначни ли са недостигът на кадри, умората и прегарянето и качественото здравеопазване?
И още: моят първи ден като сестра, "Бабинден и адвокат?" – коментар на деня...

от 9.10 до 11.00 часа
Семейно радио
водещ: Калина Станева
• Семейна рецепта: ще отскочим до Асеновград, за да узнаем как се правят най-хубавите сарми, защото там, за десета поредна година ще се проведе вкусен кулинарен конкурс за традиционни станимапки сарми.
• Младата майка: ще поканим малки и големи на поредното издание на образователната програма "Фортисимо фамилия", която ще запознае децата с гениалните произведения на Моцарт в концерта, наречен "Малкият Моцарт". Интервю с директора на програмата – Александър Чобанов.
• Домашен любимец: от Ивелина Иванова, координатор на фондация "Четири лапи", ще разберем опасна ли е търговията с кучета в България, след като след проучване на "Четири лапи", проведено в седем европейски държави през 2022 г., сред които и България, става ясно, че масово не се спазват законовите изисквания при развъждане и продажба на кученца,  рекламирани онлайн, а 60% от кученцата у нас се продават без микрочип и паспорт.
• Семейна библиотека: ще попълним с една нова и нестандартна книга идваща от издателство "Мармот" дело на стиймпънк скулптор, 3D артист и писател, които комбинират изкуството си в книга за деца с добавена реалност с посапокалитичен сценарий, носещ надеждата за едно по-добро утре. Интерво с Николай Михайлов е илюстратор и идеолог на книгата "Чудният нов свят".
• Вкусът на истината
• Моето семейство: гости ще бъдат две Марии. Едната е майка, другата – дъщеря. Едната е известен наш музикант, другата тепърва тръгва по пътя на музикалната слава. Те са Мария Мутафчиева (по-позната като Мери от "Мери Бойс Бенд") и Мария Мирославова (по-позната като РИА).

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Предаване без име
водещ: Аделина Александрова
"Предаване без име" навърши седем години! "Поглед към началото" – юбилейно издание.

от 12.20 до 13.00 часа
Литературата. Начин на употреба
водещ: Надежда Московска
Кой се грижи за науката и кой – за литературата в научнопопулярната литература?
Разговор с преводачката и литературна редакторка Милена Попова и зоолога доц. Борис Николов за съвместната им работа по поредицата "Море". Как се пише, превежда и редактира едновременно достъпно и научно издържано? Какво е змиорковидна зъбатка и как се постъпва, когато на български не съществува име за даден биологичен вид и герой в произведение?

от 13.00 до 14.00 часа
Кабаре "Фата Моргана”

от 14.00 до 15.00 часа
Кънтри с Лили
водещ: Лили Друмева
Историята на Глен Кембъл, водещ кънтри и поп артист през 60-те и 70-те години, талантлив певец, китарист и актьор.
Група Eagles – легенди в кънтрито и рока през 70-те и 80-те години.
Песни от колекциите Greatest hits, на Глен Кембъл и Eagles.

от 15.00 до 16.00 часа
Музей в ефира
водещ: Диана Попова
"Понякога тишината" е названието на изложба живопис, открита в галерията на Гьоте-институт до 17 февруари 2023. В концепцията за нея Мирослав Христов и Калия Калъчева обсъждат позицията на живописта в днешната масова визуална култура. А именно: "отказ от радикални жестове, манифести, нови революции и теории, с други думи – тишина".
И още – тишината като контрапункт на повсеместната цифровизация и визуализация, като желание връщане към "аурата" на творбата, като бунт срещу шумния свят, като борба за интимност…
Тишината подемат и други галерии от т.нар. "Каре" чрез второто си съвместно откриване на изложби на 19 януари.
За живописта и тишината разговаряме с Мирослав Христов, Калия Калъчева и Слав Недев.

от 16.00 до 17.00 часа
Плешивото куче
водещ: Ивайло Кицов
• Честит рожден ден на Влатко Стефановски, китарист и импровизатор, който свири акустично, по начина, по който играе електричеството:
- Дългият път на момчето от Прилеп, пазара "Тафтачице" и хълма "Маркови кули", през знаменитата банда "Леб и сол" и споделените сцени с Теодосий Спасов, Антони Дончев и софийската Симфониета, до залите с филхармониите на Виена и  Словения
- Дължината на вълната, която минава под мултикулурния мост
- Балканският саундтрак като кръстопът между тоталната меланхолия и тоталната вакханалия, които се движат по ръба на бръснача
- Hoochie Coochie Man: песента на мисисипската делта. Китарните пушки Влатко Стефановски и Ян Акерман свалят шапки в памет на струнното торнадо Джеф Бек
• Честит рожден ден на 45-годишния унгарски поп-рок вокалист, китарист, композитор, художник и графичен дизайнер Ищван Табани, носител на престижния приз Transilvanian Music Award и наградата Phonogram в категорията "Песен на годината" 2011
• Этот мир придуман не мной: Кремъл и Путин намериха начин да отмъстят на Алла Пугачова за решението й да застане на страната на Украйна в конфликта с Русия. Актьорът Никита Пресняков, който е внук на суперзвездата на руската естрада, бeше мобилизиран за участие в "специалната военна операция". Той е взет от представители на военкомата по време на репетиция на Губернския театър.
• В нощите на скъпите покойници: 6 години от смъртта на Илия Фортунов - Чори. Спомен за мултиинструменталиста (предимно китарист и кийбордист), композитор, аранжор и автор на филмова музика, щедър талант, разлистен в областта и на рока, и на джаза, но и на спейс електрониката. "Българският Вангелис" от група "Везни" - първата наша рок формация с брас секция, до неговото "Дуенде" в новия век и композиции, пълни с персонажи (въпреки липсата на вокали), които играят по свирката на балансирана до стъпка екзистенциална драматургия. Предкласика и съвременност.
• 154 см. височина / 2 тона метъл: Германската гордост Доро(ти) Пеш на нов глас. Русото женско създание на равна нога с живите легенди на рока
• Още около покойния от 2013 година немски корифей на електронния жанр, вокалист, автор на бардови песни, балади, естрадни шлагери, джаз, рок, музика за филми и театрални постановки Райнхард "Лаки" Лакоми?
• Събота е ден за мен

от 17.00 до 18.00 часа
Трамвай по желание
водещ: Емил Янев
Епизод 492 – "Даковски - пионерът-романтик"
60 години от кончината на кинорежисьора Дако Даковски

от 18.30 до 19.00 часа
Документално студио
"Митарствата на Гърневи в материалния свят" от Даниела Манолова – 2 част

от 19.00 до 20.00 часа
Ефир приключение: А сега накъде
водещ: Оля Стоянова
• Истории на ръба: Новата програма по лавинистика – защо е важно възможно най-много млади хора са се обучат на безопасност в зимната планина? Разговор с доц. Момчил Панайотов, лектор по лавинна безопасност, председател на Българската асоциация по ски - свободен и екстремен стил, съосновател на Българската лавинна асоциация и планински спасител.
• Маршрути: Велики Преслав и защо историята най-добре се учи на място. Репортаж.

от 20.00 до 24.00 часа
На опера в събота
водещ: Ивета Грънчарова
Спомен за големия бас Евгений Нестеренко (8 януари 1938 - 20 март 2021).

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 19 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Майка Херувима" от Деян Енев – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Светлана Вълкова, Радио Варна от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от..

публикувано на 18.04.24 в 09:35

Четвъртък, 18 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Майка Херувима" от Деян Енев – 1 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Първа част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00 до 5.00..

публикувано на 17.04.24 в 08:25

Сряда, 17 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Солено и сладко" от Деян Енев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Маргарита Заберска Джаз концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа..

публикувано на 16.04.24 в 16:04

Вторник, 16 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Туатамур" от Деян Енев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Елинка Величкова Концерт от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 15.04.24 в 08:30

Понеделник, 15 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Спасени думи: Александър Байтошев Автор: Рада Александрова Премиера от 0.30 до 3.00 часа Вавилонската фонотека водещ: Цветан Цветанов • Братята Тодорис (контрабас) и Николаос (китара) Зиаркас между епирския фолклор, психеделик рока и новата лондонска джаз сцена – интервю преди първото..

публикувано на 14.04.24 в 08:25