Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Епизоди от живота

За везаните приказки на Веска Жегова от Разлог

Мънистени колани от Разлог
Снимка: Дестинация Разлог - ФБ

Веска Жегова от Разлог изработва колани от мъниста и традиционни бродерии. Тя е една от най-ревностните носителки на традициите в града. Ето какво споделя в "Нашият ден" за везаните приказки, които тя твори.

"Затварям се в работилницата от рано сутринта. Ей така, малко да ми се приповдигне настроението малко, като си поработя. Така се чувствам по-пълноценна за деня“, казва майсторката.

Прекара по-голямата част от дена в работа, защото иска да види завършено, колкото се може по-бързо онова, което твори. Докато работи едното, мисли и за другите неща – дали да захване бродерия или мънистени колани. Плете много на една кука дантели, но работи и на форкет.

"Запеската е названието на самата шевичка. Те са около 28-30 на брой. Звездици, подкроници, лалета, сбуници и т.н. Тя се бродира на кошулята, това е ризата, която се обича под фустана. Запеските се бродират на пазвата и по ръкавите. Те се бродират огледално и винаги са чифт“, казва Веска Жегова. 

Мънистените колани са запазената марка на разложката пазителка на традициите. За да се направи един стандартен колан, трябват около 10 000 мъниста.

Чуйте повече в звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Училище от Априлци вече десетилетие си партнира с колегите си от австрийско село

В южното австрийско село Санкт Якоб им Розентал, на границата със Словения, есенно време мирише на печени чушки. В селото от дълги години живее българката Красимира Димова. Възможно е тя да е позната на слушатели във връзка със създадената от нея фондация „Априлци“. Чрез фондациятатя помага на хора от района, които срещат различни..

публикувано на 29.03.23 в 12:12
Мемориал на жертвите на Гладомора в Киев

Кои са българските жертви на Гладомора?

На днешния ден преди 90 години от пресконференция на уелския журналист Гарет Джоунс в Берлин, светът за първи път научава за предизвикания от Сталин Гладомор през 1932 -1933 г. На пресконференцията Джоунс разказва от първо лице разтърсващи истории от посещението си в СССР. Западният свят тогава не се трогва особено от неговия разказ. Хората..

публикувано на 29.03.23 в 10:55

Може ли да бъде "пипната" историята

Книгата "Войната и мирът" е една много полезна и интересна книга. Неин автор е Иво Ников, дългогодишен  вестникар, специалист  в областта на предпечата, блогър и енциклопедист. Книгата е събрала в себе си статии, които той дълги години е публикувал във в. "Сега", където е работил. Иво Ников гостува на "Мрежата“. Защо войната и защо мирът?..

публикувано на 29.03.23 в 08:30

“Тийноватор” учи младежите да реализират идеите си на практика

За ролята на менторството в образователния процес и какво е нужно на младия предприемач, за да намери правилна среда за реализация, в “Нашият ден“ темата коментират  Зорница Миткова , управляващ директор на менторската платформа "Тийноватор" и  Емил Стойновски , ментор. "На първо място, "Тийноватор" е една програма, която отваря хоризонтите на..

публикувано на 28.03.23 в 14:30