Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Четвъртък, 2 февруари

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Мъжеството на жената" от Джек Лондон – 4 част

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Без мечти не заспивай
водещ: Божидар Любенов
Сретение Господне… Петльовден
С Юлия Попчева и гл. ас. д-р Ивайло Първанов от ИЕФЕМ-БАН продължаваме разговорите за българския празничен календар. На 2 февруари православната църква чества Сретение Господне, а според народните обичаи на много места у нас се отдава почит на мъжката сила – "Петльовден". Как се преплитат тези празници..! Какви са изводите от научните наблюдения на гостите в студиото, по отношение на опазването на българските традиции и обичаи?

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам – Концертна версия
водещ: Цвети Бахариева
Концертният албум "Happening: Live at the Village Vanguard" на пианиста и композитор Джералд Клейтън и неговия квинтет.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Етнопоп и уърлд от съседни страни – Северна Македония, Гърция и Сърбия.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Величка Златева, Андон Даскалов, Янко Желязков и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Отмъщението на кълбото Албърт", автор: дете

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Галошите на щастието" от Ханс Кристиян Андерсен – 1 част

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещи: Христина Симеонова, Нина Цанева
• Епизоди от живота: Латинка Цветанова – 86-годишната лекарка, която работи на три места, за да осигури бъдеще на своя внук, за когото се грижи след смъртта на дъщеря си, е спасила много човешки животи за своите 60 години стаж. Една такава история за спасен живот разказва Георги Стефанов.
• Темата на деня: В Световния ден на влажните зони обръщаме поглед към значението им за опазване на баланса на екосистемите. Защо е важно да не пренебрегваме осведомеността по тази тема, коментираме заедно с Айлин Хасан, експерт в дирекция "Национална служба за защита на природата" в МОСВ и хидробиолога Иван Христов от Световен фонд за дивата природа.
• Разговорът: За изпитанията върху човешката съвест и въздействието на травматичното минало днес. Обръщаме поглед към две наскоро отминали дати, свързани с "травматична памет" – Международният ден за възпоменание на жертвите на Холокоста и Денят за възпоменание на жертвите на Народния съд заедно с преподавателя по история Цветомира Антонова и един от нейните ученици – дванадесетокласничката Анелия Станиславова. Как "тъмните периоди" от историята трябва да бъдат поднасяни като знание на следващите поколения, така че това знание да спомогне за изграждане на етично и аналитично мислене.
• Времето на редактора: За десета поредна година Plovdiv Game Jam събира геймъри от цялата страна, а между 3 и 5 февруари създатели на видеоигри по целия свят ще се състезават в локални събития за най-добра видео игра. Материал на Кирил Чобанов.
• Денят делово: Каква е картината на българо-германските бизнес отношения, намерила отражение в тазгодишното издание на Наградите на германската икономика в България?
• За новооткритото споделено работно пространство за студентите от Икономическия университет във Варна – кореспонденция от града.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Музикална мрежа
водещ: Маргарита Заберска
• Песни от джаз албумите на американската рапърка, певица и актриса Дейна Оуенс, известна с артистичния си псевдоним Куин Латифа. Ще звучи с композиции на Били Стрейхорн, Пеги Лий, Джеймс Муди, "Мамас енд Папас", Ерик Стюарт и Греъм Гулдман.
• Изпълнения на джаз китариста и вокалист Джон Пицарели от албумите му в почит към Дюк Елингтън, Пол Маккартни и "Бийтълс".
Гост солисти: Джеймс Мууди, Кърт Елинг.
Аранжори: Джон Клейтън, Дон Себески, Ариф Мардин, Мървин Уорън.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водеща: Силвия Чолева
• Процесът "Орфей" и театърът на Йерней Лоренци – разговор с проф. Людмил Димитров.
• "Списъци" от Стефан Иванов с премиера. Разговор с автора на идеята Николай Колев и режисьора Марион Дърова.
• 27 Международен филмов фестивал София филм фест 2023 – събития и гости на фестивала – разговор със Светлана Дамянова.
• Група "Субдибула" и Ели Раданова с първи клубен концерт за 2023 година.
• Галерия София-прес представя изложба скулптура на Кристина Йосифова и Херман Гшайдер "Трябва да е златно"
• Чуй Антон Митов!

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично
водещ: Мануела Манчева
Свири пианистът Алфред Брендел

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Лабиринти на познанието
водещ: Василена Мирчева
• След като посветихме внимание на екранната зависимост и опасностите на "зомбирането", ще обърнем внимание на онова, което смятаме за главен виновник за поглъщането на времето и вниманието ни:
Видеоигрите - едни от най-бързо развиващите се индустрии, държаща пред екран милиарди хора. От Хелиана Велинова, организатор на най-големия ежегоден форум за видеоигри ще разберем кои са най-големите потребители на съдържание и дали дяволът е толкова черен, колкото си представяме.
• Върху притеснението, че алгоритмите скоро ще станат по-добри от новинарите и репортерите в подбора, анализа и предоставянето на съдържание ще се спре Енея Георгиева и ще разкаже как алгоритмите могат да се използват за проверка на фактите и борба с дезинформацията.
• Как една малка компания за производство на бира в Бангалор се превръща в биотехнологичен гигант, предлагащ достъпни лекарства за милиони хора или невероятната история на Киран Мазумдар, която троши стъкления таван, поставян пред жените учени и предприемачки.  

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Звукови хроники
водещ: Даниела Найденова
Поредица "Пренатално възпитание". Пренатално възпитание в България – разговор с Таня Илова.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водеща: Милена Лекова
България се завръща след 15-годишно отсъствие на Венецианското архитектурно биенале 2023, което ще се проведе под мотото Лаборатория на бъдещето". За и против спечелилия проект на авторски екип начело с архитект Борис Тикварски – гост: проф. Тодор Булев, председател на журито и председател на Съюза на архитектите. Разговор с авторите на проекта и с архитекти, отричащи качествата му.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Портрети
водещ: Лина Мачева
Представя творческия път на пиринската певица Румяна Филкова.

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Метроном
водещ: Валерия Христова
• Певицата Нона Кръстникова и пианистката Мария Русекова за образователния проект "На крилете на песента”, чрез който Дуо "Колаж" посещава детски градини и училища, за да въвежда децата в света на класическата музика. Предстои издаване на книга и диск по проекта.
• Пианистът Симеон Гошев отправя покана за предстоящ концерт заедно със Софийската филхармония под диригентството на Боян Виденов с изцяло Бетовенова програма.
• Среща с един от участниците в концерт на лауреатите от Международния конкурс по композиция "Проф. Марин Големинов".
• Флейтистката Мария Митева и пианистката Евгения Радославова разказват впечатления от концерта им провел се в рамките на Новогодишния музикален фестивал в Националния Дворец на Културата. В предаването звучи документален запис от събитието състояло се на 18 декември.
• Международните сцени: кореспонденция на Милен Венков от Белгия за гостуване на Кралския Концертгебау оркестър от Амстердам в Двореца на изящните изкуства BOZAR.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Ивайло Стефанов
• Социално-политическата обстановка в Австралия от последните години – разговор с Христина Георгиева, социален антрополог, живеещ в Австралия.
• Как обществото в Хърватия реагира на скорошното влизане в еврозоната и има ли социални сътресения там – разговор по телефона с Александър Красимиров, българин живеещ в Хърватия.
• Предварителна информация от прес конференция за 27-ото издание на София филм фест.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Джаз клуб
водещи: Цвети Бахариева, Кристиян Бояджиев
Изпълнения на Фил Търсио (Австралия), Флора Пурим, Аирто Морейра (Бразилия), Рик Фиерабрачи, Жоел Розенблат, Робърт Гласпър, Дейвид Пейч, Тери Лин Карингтън (САЩ).

По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неделя, 26 март

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Великият Гетсби" от Скот Фицджералд от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Смяна на времето. Преминаваме към лятно часово време: 3.00 = 4.00 часа Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска..

публикувано на 25.03.23 в 08:30

Събота, 25 март

Избрано от програмата от 0.15 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Една от най-популярните и разпознаваеми български рок групи "Tornado RockBand" пуска своя дебютен албум "Caution". Албумът съдържа презаписани с нов аранжимент и осъвременено звучене познати вече парчета, както и някои изненади...

публикувано на 24.03.23 в 17:57

Петък, 24 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Калин Донков от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ водещ: Йоланта Попова • "Елементи" Защо и как художничката Лили Сотирова изгражда мост на изкуството за хора с увреждания? Колко голяма е силата на абстрактните платна на младата авторка и успява ли да приобщи, интегрира и..

публикувано на 23.03.23 в 15:35

Четвъртък, 23 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Пенчо Славейков от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Джаз плюс водещ: Людмил Фотев Продължението на темата ни от миналия път за живите легенди ни връща към Кийт Джарет. Два негови концерта излязоха с нов ремастеринг в началото на тази година. Първият е от половин век, в..

публикувано на 22.03.23 в 10:05

Сряда, 22 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Пенчо Славейков от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Среднощен експрес водещ: Йордан Георгиев • Посрещаме нощта с големия и обичан български актьор Антон Радичев, който само след няколко дни, на 27 март, ще бъде удостоен с награда Икар за изключителен принос към българския..

публикувано на 21.03.23 в 16:53