Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Валери Найденов: Смяната на партийно-листовата система с мажоритарна може да е решение на кризата

Валери Найденов
Снимка: БГНЕС

“Заболяването, в което се намира в момента българската политическа система, е нещо като апендицита. Навсякъде в Европа, където има такава избирателна система, партийно-листова, се стига до същата криза. В Европа са ясни леченията – има едно радикално и хубаво лечение, което може да излекува изцяло от болестта. Има друго, което я лекува наполовина и тя става хронична. Има и трето лечение, което само я задълбочава.

Първото е – да се смени партийно-листовата система с мажоритарна. Второто е смесената система, която прескача тежките моменти на кризата, но проблемът си остава. И третото вече са едни наистина погрешни решения, като това в Гърция - да се дават бонус от мандати . Това са същите болни партии, същите узурпатори на суверенитет, само че изчезва пропорционалността при деленето на мандатите. При нас никой не говори за тези лечения, а докато не се предприеме нещо, няма да се промени нищо“.

Каза в интервю за БНР журналистът Валери Найденов

“В момента плачем за това, че не могат да направят правителство, че не могат да направят коалиция. Ами те, ако направят коалиция, ще е още по-лошо.

“Властта е в самите партии – това са едни хунти, които са спечелили навремето, които са се отчуждили от проблемите на народа. Те не могат да намерят златното сечение на интересите на нацията“, казва още той.

“Проблемът е в това, че лидерите на партиите не искат да се подложат на народния вот. Те са нещо като барони, които водят листите и местата им са гарантирани. Така свикнахме с различни абсурди, които смятаме за нещо нормално, като това един човек да води две листи едновременно, което е обидно спрямо избирателя. Този човек обаче решава още, че няма да бъде депутат – това вече е подигравка“, коментира Найденов в ефира на “Нашият ден“.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пием ли чиста вода?

Световният ден на водата  се отбелязва ежегодно на  22 март . Денят на прясната вода е предложен на Конференцията за околната среда и развитието (UNCED), проведена през 1992 г. в Рио де Жанейро, Бразилия. Целта му е да привлече внимание върху важността на питейната вода и защитата на водните ресурси. “Качеството на водата, която пием е..

публикувано на 22.03.23 в 10:52
Илюстративна снимка

Знаем ли откъде извира Девинската вода?

В Световния ден на водата ще ви разкажем за богатствата на Девинското село Беден. Всички знаем за лечебните свойства на76-градусовата Девинска вода, но малко от нас знаят, че тя извира то землището на село Беден, където по царско време е имало и балнеоложки хотели. По постоянен адрес в Девинското село живеят малко над 300 души. В него..

публикувано на 22.03.23 в 09:08
Национален младежки форум

Само 10% от всички общини в България развиват местни младежки стратегии

Какви са условията в България за укрепване на младежките политики и структурите на местно ниво. Как да разберем мнението, нуждите и проблемите на младите хора, за да  се приложи правилна местна младежка стратегия ? Какви са новите процедури за водене на успешна младежка политика? Отговор на тези въпроси в "Нашият ден" дават д-р Лилия..

публикувано на 22.03.23 в 08:15
Марио Русинов, Жоро Пенчев и Никола Тулечки

Как изборите да бъдат честни според ОЧИ

"Очи" е думата на фокус в предаването “Гласът на времето”. ОЧИ са новото гражданско "Обединение за честни избори". Негови представители гостуват в БНР в дискусия по първостепенни въпроси като:  Кой наблюдава изборния процес в полза на гражданите и демокрацията? Какви са подводните камъни за нередности и манипулации около изборите? За какво да си..

публикувано на 21.03.23 в 16:29

Яница Славова или да създаваш ароматни шедьоври от восък

Яница Славова е от онзи рядък вид творци-перфекционисти, които умеят да въплъщават и своето, и чуждото въображение в съвсем конкретни форми и никога не си позволяват да правят компромиси с естетиката на крайния продукт. Лъчезарната дама, която живее със семейството си в Бургас има богат опит в ръчната изработка на различни бижута и декорации...

публикувано на 21.03.23 в 12:41