Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Галерия "Синтезис" представя изложбата на Емил Рашковски "Здравей, лято!"

Втората самостоятелна изложба на Емил Рашковски е подредена в столичната галерия "Синтезис". Всяка зима в продължение на повече от пет години авторът документира следите от бивак културата в горите около язовирите Широка поляна, Беглик и Батак в Западните Родопи. Придвижвайки се със ски, той се натъква на всевъзможни обиталища: каравани, лодки, палатки, навеси, кухни, бани, тоалетни, дори цели къщи и бунгала. Някои лагери са обозначени с табели – "Бивак Айляк", "Ной" или "Пивница При Бай Дон", а наоколо са изписани народни умотворения, като "Малката ракия е бягане от отговорност" и "Който пее, зло не мисли".

Изложбата "Здравей, лято!" продължава линията на галерия "Синтезис" да представя автори, които са в началото на творческия си път.


Емил Рашковски е роден в София през 1976 г. Завършва Техническия университет - София през 2004 г. и следва магистратура по икономика в Софийски университет "Св. Климент Охридски", а понастоящем работи в Hewlett Packard Enterprise (HPE) като експерт по Управление на качеството. Фотографията го съпътства почти през целия му съзнателен живот. Участва в работилници със Стратос Калафатис и Мартин Атанасов, следва курсове във фотошкола "Паралакс" и курсове по съвременно изкуство с Нада Нешева.

Първата му самостоятелна изложба "ТераДеформиране"е показана в рамките на фестивала Международни фотографски срещи в Пловдив през 2020 г. Част е от проекта Intraterrestrial, включен в изложбата "Космодрум" през 2019 г. През 2015 г. става национален победител в конкурса Sony World Photography Awards за България.


Изложбата "Здравей, лято!" може да бъде видяна до 4 март. Куратори са Надежда Павлова и Никола Михов.

Димитрина Кюркчиева покани в "Артефир" Емил Рашковски да представи фотоизложбата си. Чуйте разговора.

Снимки: ФС на галерия "Синтезис"
По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Герой на нашето време

Кой е героят на нашето време? Днес, тук.  Според Светла Цоцоркова и Светослав Овчаров – авторите на сценария и режисьори на документалния филм със същото заглавие – това е Георги. Георги е строител, майстор, които живее в провинцията. Каквото подхване – прави го. Не се изтъква, скромен, но със собствено мнение по всякакви въпроси. Георги не е съгласен..

публикувано на 30.03.23 в 17:08

Отбелязваме 90 години от рождението на Константин Павлов

По повод 90-годишнината от рождението на поета Константин Павлов се проведе конференция в Националния пресклуб на Българската телеграфна агенция. Наградата за поезия "Константин Павлов" ще бъде връчена за втора поредна година на 1-ви април в навечерието на неговия рожден ден в Софийската градска художествена галерия. Сред предстоящите прояви през..

публикувано на 30.03.23 в 15:50

Акад. Георги Чернев за изложбата "Стилове в изкуството"

Изложбата "Стилове в изкуството" се представи в Университета за национално и световно стопанство. 18 съвременни художници представят творбите си, а картините са в стил реализъм, постимпресионизъм, експресионизъм, класическа живопис, абстракционизъм. Сред творбите е портрет на проф. Стефан Бобчев – основател и първи ректор на УНСС.  Заедно с изложбата..

публикувано на 30.03.23 в 13:50
Антон Антонов

Среща по време на разходка – изложба на Антон Антонов

В галерия "Астри" се представя изложба на художника Антон Антонов, назована "Среща по време на разходка". Това са предимно пейзажи, природни гледки в различни в различни формати, които обаче носят атмосферата и магията на нещо не толкова реално, директно свързано с природния изглед, а нещо извън видимото. По-точно нещо сюрреалистично, пресъздаване на..

публикувано на 30.03.23 в 12:20
Нина Димитрова и Емил Янев

Кредото на Нина

В епизод 499 "Трамвай по желание" среща своята публика с актрисата и режисьор Нина Димитрова, носител на наградата "Златен кукерикон" за 2023 г. Театралното и житейско кредо на Нина най-добре се изразява от концепцията и съдържанието на създадения от нея и Васил Василев-Зуека Театър "Кредо" – творческа свобода, въображение, преданост. "Театър "Кредо" е..

публикувано на 30.03.23 в 11:35