Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Вторник, 7 февруари

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
Стихове от Христо Фотев

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Вавилонската фонотека
водещ: Цветан Цветанов
Новите камерни джазови посоки в творчеството на китариста Александър Логозаров – след Космическия кадилак и Noise Linguistix отиваме към най-новата му музика във формат соло и трио

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Сибила Лилова
Концерт на Нина Симон (Nina Simone Live at the Fabrik), състоял се на 6 май 1988 в Хамбург.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Можете да слушате фолклорна музика и изискано фадо от Португалия.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Димитър Лавчев, ОНМ на БНР, "Харманлийската тройка" и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Кой е по-хитър", по индийска приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Най-важното за Вазов" от Мирослав Стоилов – 2 част

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещ: Нина Цанева, Таня Любенова
• Епизоди от живота: Какво е да създаваш фотографски образи, които не виждаш или едва виждаш: за принципите на сетивната фотография и как се преподават в проектите на Съюза на творците с увреждания разказва Николай Примов, председател на Сдружението на творците с увреждания в България.
• Темата на деня: За свършеното по време на последните шест месеца, когато държавата е "на пауза", или: какъв е отчетът на служебното правителство? Събеседник: вицепремиерът Атанас Пеканов
• Разговорът: Христос Кацанис – голям приятел на приятел на България, преминал професионалната си кариера в света на банките и финансите, днес с интерес към историята и уроците, които тя може да ни преподава.
• Времето на редактора
• Скоро излиза от печат – "Наръчник на училищния психолог. Казуси, дейности, упражнения" – и какво още? Разговор с Иван Пейчев, социален психолог, автор.
• Модерна академия на изкуствата "Синдикат" в Пловдив започва записванията за своята дванадесета учебна година. Заниманията са безплатни, благодарение на финансирането от Община Пловдив и съфинансирането на организатора – "Сдружени пловдивски творци". Каква е възрастта, на която учениците могат да се запишат и какви са уменията, с които ще се сдобият? Разговор с Анета Русковска, директор на Академия "Синдикат".

от 11.00 до 12.00 часа
БНР топ 20
водещ: Диляна Трачева
Класация за български песни

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Димитрина Кюркчиева
• Представяне на Пол Боулс "Романи" ("Чай в пустинята", "Изгубени в дъжда" и "Къщата на паяка"). Разговор с издателката Доротея Монова.
• Литературен наблюдател: Гергана Рачева представя "Мигове от живота" на Вирджиния Улф.
• Фонд за изкуство и култура "Ангел Симеонов" и музей-галерия "Анел" откриват изложба "Тя, жената" с творби на Валентин Старчев, Вихрони Попнеделев, Ивайло Мирчев, Марко Марков и Николай Янакиев. Разговор с куратора проф. Аксиния Джурова.
• Галерия "Графикарт" ще бъде домакин на първата самостоятелна изложба на Станислав Божанков в София на 7 февруари.
• Театроведът Богдана Костуркова за "Чест" от Джоана Мъри - Смит, премиерен спектакъл под режисурата на Ивайло Христов в Театър 199.
• Фонограф

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично
водещ: Аделина Александрова
Творби от Йохан Себастиан Бах и Йозеф Хайдн.

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": За думите
водещ: Венета Гаврилова
• Една тенденция в акцентуването – гл. ас. Илияна Кунева
• Игрословица: игра със слушателите
• Всичко за образованието: Два училищни клуба в две езикови гимназии (в Ловеч и Добрич) – читателски и по творческо писане – подсказват какво би могло да се случва в часовете по литература, ако не бяха стандартно и самоцелно програмирани

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Гергина Дворецка
Възможностите на човешкия глас: Анатомия на човешкия глас
Как в еволюцията на човека се появява неговият глас? Какво представлява говорният апарат на хората и по какво се отличава от този на други живи същества? Кои процеси в организма ни влияят върху звученето на гласа? Отговор на тези въпроси дава д-р Димитър Кехайов, фониатър, специалист по уши, нос и гърло. С наблюдения за човешкия глас в предаването се включва и д-р Чиро Импарато, който е разработил специален метод в тази област. За връзката между гласа и човешката реч, както и за особеностите в използването на говорния апарат при някои езици разказват проф. Нако Стефанов и доц. Милена Братоева от Центъра за източни езици и култури
при СУ "Св. Климент Охридски".

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Таня Димова
• Езикът в "зоната на толерантността" – какви са езиково-културните игри в колоритните градски райони и налага ли диктатура толерантността днес разказват поетите Александър Иванов, организатор на четенето "Пазарът е поезия", и Стефан Гончаров.
• Моята история, моята тема: Новите измерения на смешното – разговор с комика Дамян Диамандиев, основател на платформата Haha.bg

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Класация "Надпяване"
водещ: Юлия Гатдерова
Представяне на произведенията, участващи в класацията за месеца

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Студио "Музика"
водещ: Силвия Тихова
Музикални реконструкции.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Радослав Чичев
• Поетът Пейчо Кънев за пътуванията в тъмните кътчета на съзнанието, свързани с новата му стихосбирка "Излизане от тъмното". За американската и европейската поезия и за превода, като мост между езиците.
• Художниците Ралица Тонева и Спартак Йорданов за проекта им "Друга светлина", съчетаващ поезия и живопис.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика хисторика
водещ: Калина Томова
Музика от периода на Стогодишната война между Англия и Франция от Гийом дьо Машо, Солаж, Форест, Йоханес Аланус, Лайънел Пауър, Гийом Дюфай и анонимни композитори представят ансамбъл Musica Reservata и консорт "Беншоа".

По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неделя, 26 март

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Великият Гетсби" от Скот Фицджералд от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Смяна на времето. Преминаваме към лятно часово време: 3.00 = 4.00 часа Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска..

публикувано на 25.03.23 в 08:30

Събота, 25 март

Избрано от програмата от 0.15 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Една от най-популярните и разпознаваеми български рок групи "Tornado RockBand" пуска своя дебютен албум "Caution". Албумът съдържа презаписани с нов аранжимент и осъвременено звучене познати вече парчета, както и някои изненади...

публикувано на 24.03.23 в 17:57

Петък, 24 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Калин Донков от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ водещ: Йоланта Попова • "Елементи" Защо и как художничката Лили Сотирова изгражда мост на изкуството за хора с увреждания? Колко голяма е силата на абстрактните платна на младата авторка и успява ли да приобщи, интегрира и..

публикувано на 23.03.23 в 15:35

Четвъртък, 23 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Пенчо Славейков от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Джаз плюс водещ: Людмил Фотев Продължението на темата ни от миналия път за живите легенди ни връща към Кийт Джарет. Два негови концерта излязоха с нов ремастеринг в началото на тази година. Първият е от половин век, в..

публикувано на 22.03.23 в 10:05

Сряда, 22 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Пенчо Славейков от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Среднощен експрес водещ: Йордан Георгиев • Посрещаме нощта с големия и обичан български актьор Антон Радичев, който само след няколко дни, на 27 март, ще бъде удостоен с награда Икар за изключителен принос към българския..

публикувано на 21.03.23 в 16:53