Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Четвъртък, 9 февруари

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Мадона" от Христо Ясенов

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Джаз плюс
водещ: Людмил Фотев
Заедно след полунощ в "Джаз плюс" продължава темата за посвещенията – в случая на колеги и приятели джазмени. Но началото е за още по-близки същества. Бил Еванс винаги е завиждал за щастливия семеен живот на брат си и една от най-красивите му композиции е посветена на 3-годишната му племенница Дебора. Слушаме този "Валс за Деби" с акордеона на Ришар Галиано. Следва посветената от вибрафониста Кал Чейдър пиеса за съпругата му, Патриша ("Song For Pat").
Чарли Хейдън свири "Blues for Pat", но той е за приятеля и втори член на дуото му, Пат Матини. Не само Пат обаче обича посветената от Хейдън на г-жа Хейдън "Song For Ruth" – предлагаме я във версията на сина на Клинт Ийстууд, надминал го в джаза - басистът Кайл Ийстууд.
Продължението е с блус за Антонио Серано, гостувал ни и тук, свирил и с Пако де Лусия, комуто Маклафлин посвещава "Manitas D'Oro".
В третата част, националността на изпълнителите не съвпада с обекта на техните почитания. Барселонската джипси-джаз цигуларка Елиа Бастида почита създателите на стила, Джанго Рейнар и Стефан Грапели, италианката Силвия Манко – майстора на босата Маркос Вайе, французинът Розарио Джулиани - Чарли "Бърд" Паркър и неаполитанецът Джо Барбиери възпява Били Холидей. Нощта е млада и пъстра.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам – Концертна версия
водещ: Цвети Бахариева
Концертният албум "Cyrille Aimee Live” на френската вокалистка и авторка Сирил Еме.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Салса, фолклор и качествен уърлд от Южна Америка.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Петя Панева и ОНМ на БНР.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Бека-кучето-катеричка", автор: дете

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Летящият холандец" от Камил Беднарж

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещи: Люба Константинова, Нина Цанева
• Епизоди от живота: Как епизоди от миналото ни създават епизоди в живота ни днес – тийнейджърска история с поука на влогърката Флора Стратиева.
• Темите на деня: Атмосферния, ценностен и емоционален въздух на страната ни продължаваме да търсим заедно с представителите на "Дишай, България”: след Девня, Димитровград и Русе говорим с активисти от Велико Търново (Роман Рачков), Павликени (Димитър Палов) и Сухиндол (Пенчо Пандъков). Гледната точка на хумористите на програма "Христо Ботев".
• Разговорът: Какво всъщност се случва по време на земетресение и какво наистина зависи от нас? Екологът Димитър Куманов, участвал в преодоляването на последствията от бедствия в България и Албания и автор на инструкция.
• Времето на редактора: Приготвянето на сладки и соленки в работилничка "Бисквитките" осмисля ежедневието и носи доход на младежи с увреждания от Казанлък. За социалното предприятие, служителите и клиентите му разказва Мария Гинева, директор на сдружение "Бъдеще за децата".
• Денят делово
Само частен случай ли са притесненията и произволът, упражнени спрямо българско младо семейство, което не само се занимава успешно с пчеларство, но и благоустроява селото, в който живее?
Събеседници: водещите на предаването "Бразди" по БНТ.
• За бъдещето на криптовалутите и управлението на дигитални активи – разговора със Симеон Русанов от Nexo.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Музикална мрежа
водещ: Маргарита Заберска
Песни от албума Walls (Стени) на Барбра Стрейзънд от 2018 г.
За реализирането му участие взимат продуцентите и аранжори Уолтър Афанасиеф, Дейвид Фостър, Джей Ландерс, Дейвид Кемпбъл, Хорхе Каландрели, Клей Пери, Уилям Рос и гост музикантите Бейбифейс, Майкъл Макдоналд, Ани Боско, Люси Удуърд, Тифани Палмър, Натан Ийст, Джон Шанкс, Тарик Акони, Леонардо Амуедо.
Сред авторските композиции на американската певица, се открояват и популярни мелодии на Бърт Бакарак, Джон Ленън и Йоко Оно, Ленард Бърнстейн, Джордж Дейвид Вайс, Дезмънд Чайлд, Милтън Ейджър.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водеща: Силвия Чолева
• Започва кинофестивалът Master of Art – разговор с Найо Тицин
• Разговор с Едвин Сугарев, създал подкаст за войната в Украйна  
• Премиера на книгата на Пламен Антов "Фрагментът, фрагментарно 2020" – разговор с автора
• Изложба "Градини" на Мими Добрева в галерия "Астри"
• "Ако имах прасе, щях да го кръстя Нево" – поп-ъп изложба на Невелин Иванов с куратор Любен Домозетски в галерия Little Bird Place
• Чуй Антон Митов!

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично
водещ: Мануела Манчева
Свири Кралският Концертгебау оркестър Амстердам

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Лабиринти на познанието
водещ: Василена Мирчева
• От Силициевата долина към света – Чатботът на Open AI Чат ДжиПиТи (ChatGPT) събра над сто милиона потребители за първите два месеца от стартирането си. Той не само разклати доминиращата от години позиция на Гугъл, но вече променя радикално начина, по който търсим, възприемаме и използваме информация. Чатботът не просто отговаря смислено на многобройни въпроси, зададени на най-различни езици, но може да напише реферат, да подготви презентация, да води протокол и записки на бизнес среща и да дава съвети. Със същия успех може да придаде достоверност и на най-лъжливи и бомбастични твърдения.
Другото приложение, което вече оставя без работа хиляди художници, дизайнери и илюстратори, "Мидджърни", с лекота усвоява стила на художници, архитекти и скулптори и създава реалистично изглеждащи светове.
Какво се случва и къде сме по пътя към прекрасния нов свят - разказва ни Константин Василев, програмист, който отблизо следи възможностите на изкуствения интелект да създава и манипулира образи и съдържание.
• Успя ли гражданската инициатива за забрана на добива на ценни кожи в България?
• Зелени минути: След спечелен съдебен спор WWF България спаси от унищожаване крайречни горски местообитания в района на река Марица до Стамболийски - събеседник е Добромир Добринов, старши експерт "Природозащитно законодателство" във WWF България.

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Звукови хроники
водещ: Даниела Найденова
Поредица "Пренатално възпитание": Пренатално възпитание в Унгария.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водеща: Милена Лекова
Какви могат да бъдат неподозираните връзки между ярки проявления в хода на историята на изкуството и можем ли да говорим за "ДНК в изкуството" – разговор с Теодора Константинова и Радослав Механджийски за лекцията им "За големите феномени в изкуството: от праистория до изкуствен интелект"
• Изкуственият интелект и съвременното кино – коментар на кинокритика Деян Статулов.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Портрети
водещ: Лина Мачева
Представяне на творческата история на тракийския певец Господин Колев. За пътя му разказват музикантът Тодор Кръстев и певиците Мария Лешкова и Дафинка Дамянова.

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Метроном
водещ: Валерия Христова
• Интервю с перкусионистката Виви Василева, която спечели престижната награда "Ленард Бърнстейн".
• Мила Павлова представя откриващото събитие и първите четири концерта от програмата на "МузикАртисимо Фест" 2023.
• Диригентът Димитър Косев отправя покана за концерт в Доходното здание в Русе, озаглавен "Империята на мюзикъла".
• Тема с продължение. Втора част от интервюто с един от участниците в концерта на лауреатите от Международния конкурс по композиция "Проф. Марин Големинов".
• В предаването ще звучи документален запис, получен по линия на EBU от концерт с участието на виолончелиста с български корени Златомир Фунг.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Милена Воденичарова
• Кои са най-добрите български и чуждестранни автори на фентъзи литература, най-качествените фентъзи филми и компютърни игри и най-актуалните жанрове в тази насока според годишните награди на Националния клуб за фентъзи и хорор "Цитаделата" – разговор с Александър Драганов, председател на клуба и някои от българските призьори.
• А сега внимавайте

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Джаз клуб
водещи: Цвети Бахариева, Кристиян Бояджиев
Музика на Димитър Карамфилов и Антони Дончев. Изпълнения на Герго Борлай (Унгария), Елиана Елиас (Бразилия), Матю Гарисън, Хърби Хенкок и Гари Уилис (САЩ).

По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторник, 28 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Валери Петров от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ Концертен вариант от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Сибила Лилова • Концерт на Клара Хаберкамб трио • Концерт на Магро от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален..

публикувано на 27.03.23 в 09:55

Понеделник, 27 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Валери Петров от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Срещу понеделник водещ: Ивана Мурджева • Метаморфози срещу понеделник Гост: Тодор Ламбов – скулптор и преподавател в ВТУ "Св. Кирил и Методи" ще говорим за колекционирането на художествени произведения. Как възниква тази..

публикувано на 26.03.23 в 08:25

Неделя, 26 март

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Великият Гетсби" от Скот Фицджералд от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Смяна на времето. Преминаваме към лятно часово време: 3.00 = 4.00 часа Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска..

публикувано на 25.03.23 в 08:30

Събота, 25 март

Избрано от програмата от 0.15 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Една от най-популярните и разпознаваеми български рок групи "Tornado RockBand" пуска своя дебютен албум "Caution". Албумът съдържа презаписани с нов аранжимент и осъвременено звучене познати вече парчета, както и някои изненади...

публикувано на 24.03.23 в 17:57

Петък, 24 март

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Калин Донков от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ водещ: Йоланта Попова • "Елементи" Защо и как художничката Лили Сотирова изгражда мост на изкуството за хора с увреждания? Колко голяма е силата на абстрактните платна на младата авторка и успява ли да приобщи, интегрира и..

публикувано на 23.03.23 в 15:35