Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Съдържание на:

"Maкбет", опера в 4 действия от Джузепе Верди

Сцена от първо действие на операта „Магбет“
Снимка: Wikipedia

Либрето: Франческо Мария Пиаве (по едноименната трагедия на Шекспир)
Първо изпълнение: 14 март 1847 г., Флоренция, Италия
Първо изпълнение в България: 4 април 1975 г., "Мартенски музикални дни", Русе

Действащи лица:
Дънкан, шотландски крал – без пеене
Макбет, пълководец – баритон
Банко, пълководец – бас
Лейди Макбет, съпруга на Макбет – сопран
Дама, придворна дама на Лейди Макбет – сопран
Макдъф, шотландски благородник – тенор
Малкълм, син на Дънкан – тенор
Доктор – бас
Флинс, син на Банко – без пеене
Слуга на Макбет – бас
Наемен убиец – бас

Място и време на действието: Шотландия, 11 век

Първо действие
На голия хълм по пътя за Инвернес в Шотландия вещици си разправят дневните похождения и се радват на мъглите, предвещаващи буря. В този късен час по пътя минават Макбет и Банко, пълководци от войската на крал Дънкан. Те току-що са спечелили победа над войските на разбунтувалите се срещу краля дворяни. Съзрели странните същества, двамата мъже спират и започват разговор с тях. Вещиците приветстват Макбет, като го назовават "тан (владетел) на Гламис", "тан на Каудор" и "бъдещ крал на Шотландия", а на приятеля му Банко предвещават, че ще бъде "баща на бъдещи крале".
Двамата смели мъже са потресени: "крал на Шотландия"! В душата на Макбет дреме честолюбието, което отново са събудили тези странни същества. Скоро вещиците изчезват и пред двамата смутени и развълнувани войни се появяват кралски пратеници, дошли да известят на Макбет, че кралят го удостоява с поста "Каудорски тан".
Раздвоен между тщеславието и честността, Макбет решава все пак да не посяга с насилие към короната на Дънкан и да изчака съдбата сама да му я поднесе.
В замъка на Макбет в Инвернес. Лейди Макбет чете писмо от съпруга си, в което той ѝ съобщава за пророчеството на вещиците. Обзета от мечти за власт и слава, тя иска да укрепи духа на мъжа си, за да тръгне той по-смело по пътя на насилието, което ще го доведе до трона.
Влиза слуга, известяващ за предстоящо посещение на крал Дънкан, решил да пренощува в дома на своя верен Макбет. След малко пристига и Макбет и съпругата му успява да му внуши да убие стария и немощен крал.
Тръбите на кралските пратеници възвестяват пристигането на Дънкан. След кратка тържествена церемония кралят е отведен в отредените му покои, а придворната свита се оттегля за сън.
Останал сам, Макбет се бори със себе си, за да събере сили за престъплението, внушено му от любимата жена, което той, амбициозният и властолюбив мъж, също тайно е желал. Най-сетне звънва уречената камбанка – условният знак на лейди Макбет. Макбет се отправя към покоите на краля. Смутена от дългото чакане, жена му отива да види какво е станало. С окървавени ръце и умопомрачен от ужас, Макбет застава пред нея с два кинжала в ръцете си, двамата съпрузи отиват в своята спалня, като преди това хвърлят кинжалите при спящите слуги на краля, уличавайки ги в убийството.
Влизат Банко и Макдъф – шотландски войн, който съобщава, че му е поръчано да събуди Дънкан преди изгрев слънце. Открил ужасното престъпление, Макдъф разбужда целия замък. Макбет сам убива слугите на краля. Потресени от коварното убийство, придворните изпращат тялото на своя владетел.

Второ действие
В покоите на Макбет – лейди Макбет укорява мъжа си, че страни от нея и напразно се опитва да го изтръгне от мрачните му предчувствия. Угнетен от предсказанията на вещиците, че Банковите синове ще властват след него, той се решава на ново престъпление – да убие най-близкия си приятел и сина му Флинс. Лейди вече предвкусва блаженството на всевластието. Близо до замъка на Банко няколко наемни убийци чакат уговорения знак от Макбет. Разбрал за заговора, Банко решава да избяга със сина си. Убийците успяват да умъртвят бащата, но момчето избягва и остава живо.
В замъка на Макбет съпругата му е устроила пир, за да отвлече вниманието на придворните от убийството на Банко. Новият крал на Шотландия лицемерно се тревожи за закъснението на своя приятел. На вратата се изправя единият от убийците, който съобщава за престъплението и бягството на момчето. В този миг Макбет вижда на стола си призрака на Банко. В отчаянието си той почти се издава и скоро изгонва ужасените гости. За Макдъф вече няма съмнение – Макбет е убиец!

Трето действие
На голия хълм по пътя за Инвернес вещиците отново правят своите магии. Прекъсва ги Макбет, дошъл при тях да узнае бъдещето си. Най-напред му се явява призрачен войн с шлем и ги предупреждава да се пази от Макдъф. Второто привидение – окървавено дете – успокоява Макбет, че нито един мъж, роден от смъртна жена, не може да го срази, а третият призрак с вид на царствен юноша и с клонче в ръка му предвещава, че ще бъде непобедим до момента, в който Бърнамският лес не тръгне срещу него.
Радостен, Макбет запитва вещиците дали наистина синовете на Банко ще властват след него. В отговор вещиците призовават виденията на осем крале, потомци на Банко, които преминават през ужасения взор на Макбет. Последният крал е Банко. При неговата поява Макбет изгубва съзнание и вещиците изчезват. Пристига лейди Макбет, която търси съпруга си. След като се съвзема, той ѝ разказва за преживения ужас. Двамата решават да унищожат най-сетне родовете на Макдъф и Банко.

Четвърто действие
Гробище до Бърнамския лес. Измъченият от тиранията на Макбет народ оплаква съдбата си.
Замъкът на Макдъф във Файф. Пред труповете на жена си и децата си, жестоко убити от хората на Макбет, Макдъф призовава Бога да му помогне в отмъщението. Дочуват се бойни тръби. Пристига Малкълм, синът на Дънкан, начело на разбунтувалия се народ, тръгнал в бой срещу Макбет.
Малкълм заповядва на бойците да прикрият щитовете си с клони от дървета от Бърнамския лес.
Пред покоите на лейди Макбет придворната дама е повикала лекар, за да наблюдава как господарката ѝ странно броди из замъка. И ето, след дълго чакане, най-после се появява болната кралица, която в съня си повтаря гласно най-страшните мигове от своя престъпен живот. Тя напразно се опитва да изтрие кръвта от ръцете си.
Макбет още вярва, че ще победи войските на Малкълм и Макдъф и все пак проклина своята съдба. Идва придворна дама и му известява за смъртта на кралицата, но в този час той презира живота.
Малкълм, Макдъф и техните войници настъпват, като държат пред себе си клоните от Бърнамския лес. Предсказанието се сбъдва. Макбет повежда своята войска в последен, решителен бой. Сред звън на мечове Макдъф се изправя срещу Макбет, който в заканите си заявява, че не може да бъде сразен от мъж, роден от смъртна жена. Тогава Макдъф му отговаря, че не е роден, а е изваден от утробата на майка си след нейната смърт.
След края на битката, сред трупове на убити и ранени умира Макбет, прозрял в предсмъртния си час истината за своя изгубен живот.

По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Разказвачът на музикални приказки – проф. Ангел Станков

Един от най-обичаните, най-търсени и активно концертиращи български изпълнители отбелязва през 2023 г. своя 75-годишен юбилей. Това е цигуларят, диригентът и любим учител на поколения музиканти проф. Ангел Станков. Роден през 1948 г. в София, той е потомък на големи възрожденски родове с дейно участие в национално-освободителното движение...

публикувано на 06.06.23 в 08:25

Директно от Метрополитън опера – "Вълшебната флейта"

Съботните радиоматинета на Метрополитън опера за сезон 2022-2023 продължават с изпълнение на "Вълшебната флейта" от Моцарт. В главната роля на Тамино влиза тенорът Лорънс Браунли, за да пресъздаде приключенията на принца по пътя към любовта и истината. Сопраното Ерин Морли е смелата принцеса Памина, която е готова да преодолее всички препятствия. Към тях..

публикувано на 03.06.23 в 08:05

Съдбата на Яворов в музикална драма

Световната премиера на музикалната драма "Стон или трагедията на Яворов" на Националния дворец на културата и Държавна опера - Стара Загора е на 2 юни на сцената на театър "Азарян". Това е най-новото произведение на композитора Любомир Денев. Либретото е на Бойко Илиев, режисьор е Огнян Драганов, а сценографията и костюмите са на Денис Иванов...

публикувано на 02.06.23 в 15:23

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 юни 2023 г.

1 юни 3.00 часа – Джон Дауланд (1563-1626), Остави ме да живея в мрака (In Darkness Let Me Dwell). Изпълняват Патрик Тери (контратенор) и Андрей Лебедев (лютня). 3.05 часа – Томас Адес (р.1971), Видима тъмнина (Darkness Visible). 3.12 часа – Фредерик Шопен (1810-1849), Мазурка в Си бемол мажор, оп. 17 № 1. 3.14 часа – Томас Адес (р.1971), Мазурка, оп...

публикувано на 31.05.23 в 16:24

Орландо ди Ласо – първенецът на музикантите

Славата на франко-фламандския композитор Орландо ди Ласо (ок. 1532-1594) през Ренесанса е толкова голяма, че е надмината като че ли единствено от продуктивността му. Автор на над 2000 творби, той е наричан от съвременниците си "първенец на музикантите", а освен това е и забележителен певец, за когото съществуват легенди, че е притежавал толкова..

публикувано на 30.05.23 в 09:40