Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Съдържание на:

"Лейди Макбет от Мценска губерния", опера в четири действия от Дмитрий Шостакович

Либрето: Александър Прейс и Дмитрий Шостакович, по едноименната новела на Николай Лесков
Премиера:
януари 1934 година в Ленинград

Първо действие
Катерина Измайлова е омъжена за богатия търговец Зиновий Измайлов. Измъчват я скуката и постоянните упреци на свекъра ѝ Борис Измайлов. Зиновий заминава за мелницата, а готвачката Аксиния съобщава за появата на новия работник Сергей.
Двамата с вратаря се шегуват с Аксиния. Сергей дори я пъхва в празна бъчва. Намесва се Катерина. Когато свадата се разгорещява, идва Борис Измайлов. Заплашва снаха си, че ще разкаже всичко на мъжа ѝ.
Катерина се качва в стаята си и все по-осезаемо усеща празнотата и безсмислието на своето съществуване. Влиза Сергей с молба да му даде някоя книга. Чува се гласът на стария Измайлов, но вместо да избяга Сергей страстно прегръща Катерина.

Второ действие
Борис Измайлов обикаля нощем из двора. Очаква сгоден случай да се промъкне в стаята на Катерина, на която отдавна е хвърлил око. Прозорецът се отваря и по водосточната тръба се спуска Сергей. Старият Измайлов вика слугите и те започват да бият прелюбодееца.
Затварят го в избата, а вратарят отива да доведе Зиновий. Катерина търси изход от създалата се ситуация. Решава да сипе отрова в гъбите на свекъра си. Когато му прилошава, взима ключовете от избата и освобождава Сергей. Борис Измайлов казва на слугите, че снаха му го е отровила.
Викат свещеника. Катерина се грижи за Сергей. Той се страхува от връщането на Зиновий – това ще е краят на тяхната любов. Духът на убития старец не дава покой на Катерина. Идва мъжът ѝ. Зиновий разпитва как е умрял Борис и се нахвърля върху Катерина, която подозира в изневяра. Сергей се измъква от скривалището и убива Зиновий. Двамата с Катерина заравят трупа в избата.

Трето действие
Минало е време. Никой не знае къде е изчезнал мъжът на Катерина. Двамата със Сергей са решили да се оженят, но Катерина нещо все я тегли към избата. Мисълта за убийството не дава покой на младата жена. Един от гостите решава, че там са скрили виното. Когато всички се отправят към църквата, той ужасен открива трупа на Зиновий Измайлов. В полицейския участък витае тотална скука. Довеждат някой си, който режел жаби… В този миг се втурва пияният гост и съобщава за намерения труп. Катерина и Сергей вече са съпрузи. В разгара на веселбата тя пак отива в избата. Вижда разбитата ключалка и решават да бягат със Сергей. Твърде късно е. Приставът и полицаите ги арестуват.

Четвърто действие
Дълъг е пътят на каторжниците до Сибир. Катерина моли часовоя да я пусне до Сергей. Любовта ѝ не е угаснала, но той я пъди. Друга е завладяла сърцето му – младата каторжничка Сонетка. Заради нея смъква вълнените чорапи от краката на Катерина. Отчаяна, тя безмълвно се съгласява. Вижда как Сергей и Сонетка се отдалечават в гората. Барабан известява края на почивката. Катерина се спуска, блъска младата си съперница в реката и се хвърля в мътните води…
По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 юни 2023 г.

1 юни 3.00 часа – Джон Дауланд (1563-1626), Остави ме да живея в мрака (In Darkness Let Me Dwell). Изпълняват Патрик Тери (контратенор) и Андрей Лебедев (лютня). 3.05 часа – Томас Адес (р.1971), Видима тъмнина (Darkness Visible). 3.12 часа – Фредерик Шопен (1810-1849), Мазурка в Си бемол мажор, оп. 17 № 1. 3.14 часа – Томас Адес (р.1971), Мазурка, оп...

публикувано на 31.05.23 в 16:24

Орландо ди Ласо – първенецът на музикантите

Славата на франко-фламандския композитор Орландо ди Ласо (ок. 1532-1594) през Ренесанса е толкова голяма, че е надмината като че ли единствено от продуктивността му. Автор на над 2000 творби, той е наричан от съвременниците си "първенец на музикантите", а освен това е и забележителен певец, за когото съществуват легенди, че е притежавал толкова..

публикувано на 30.05.23 в 09:40

"Веселите Владигерови" играят на джаз

Трио" Владигерови" е джаз състав в който заедно свирят двама братя и една сестра – Екатерина (пиано), Константин (пиано и кларинет), Александър (тромпет, флюгелхорн). Макар да са носители на огромно музикално наследство и с удоволствие да изпълняват композициите на дядо си Панчо и баща си Александър, тримата често избират да се заиграят с музиката, да..

публикувано на 29.05.23 в 15:36

"Крадливата сврака" от Джоакино Росини – коментар на оперния творец на преобърнатата историческа действителност

Пернат крадец, невинна слугиня, осъдена на смърт и корумпиран властен политик – това са главните герои на сериозно комичната опера на Росини, чиято увертюра с барабани и соло на обой е едно от най-известните произведения в историята на музиката. La gazza ladra (Крадливата сврака) се развива във време на големи социални катаклизми в Европа...

публикувано на 27.05.23 в 08:10
Съдебната зала във второ действие на премиерата в Ла Скала, Милано, 31 май 1817 г.

"Крадливата сврака", мелодрама в 3 действия (4 картини) от Джоакино Росини

Либрето: Джовани Герардини (по едноименната пиеса от Бодуен д‘Обини) Първо изпълнение: 31 май 1817 г., ла Скала, Милано Първо изпълнение в България: 29 декември 1980 г., Благоевград Действащи лица и изпълнители: • Фабрицио Винградито, богат селянин (бас/баритон) – Фабио Капитанучи • Лучия, негова съпруга (мецосопран) – Карина де Лисо •..

публикувано на 26.05.23 в 16:48