Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Знакови сгради у нас ще светят в зелено за Деня на св. Патрик

17 март – Денят на свети Патрик, е празникът на всички ирландци по света, които са близо 80 милиона души, а само в Съединените щати има повече от 36 милиона души с ирландски произход. Денят на свети Патрик се празнува не само в Ирландия, но и в много страни. В България се чества официално от 2016 г.

Н.Пр. Мартина Фийни е посланик на Република Ирландия в България от октомври 2020 г. Тя е ирландски посланик и в Армения и в Грузия в нерезидентно качество.

Н.Пр. Мартина Фийни, посланик на Република Ирландия в България
Тази година празникът е по-специален. 2023 бележи 50-ата годишнина от членството на Република Ирландия в Европейския съюз, а през април се навършват 74 години от обявяването на страната за република.

Н.Пр. Мартина Фийни разказва:
"Ирландия извоюва своята независимост през септември 1922 г., а през 1923 г. се присъединява към Обществото на народите.
През настоящата година отбелязваме и 50-ата годишнина от членството на Република Ирландия в Европейския съюз.

Очевидно, опитът на Ирландия има паралели с България. Когато ние се присъединихме през 1973 г., бяхме най-бедната страна, намирахме се на ръба на Европа. Тогава имаше въпроси от страна на по-старите членове дали ще можем да се справим с изискванията за членството, но ние го направихме. Затова високо ценим ефекта, който членството в Евросъюза имаше върху страната ни и с удоволствие споделяме с хора, които се интересуват, нашия опит от това да бъдем европейци.

Друга значима годишнина, която отбелязва Ирландия, е 25 години от подписването (22 май 1998 г.) на Споразумението на Разпети петък, известно още и като Белфастко споразумение.
То е много значимо общо постижение на ирландското правителство, британското правителство, партиите в Северна Ирландия и жителите на целия остров Ирландия, а стана възможно и с помощта на подкрепата на международните ни партньори, включително и на Европейския съюз.

Споразумението от Разпети петък предоставя рамка за връзките между двете общности в Северна Ирландия – националистите и юнионистите, и регламентира отношенията между хората в Северна Ирландия и жителите в останалата част на остров Ирландия и връзките между островите Ирландия и Британия. То предвижда еволюция на самоуправлението на жителите на Северна Ирландия чрез Парламент, законодателна и изпълнителна власт. Структурирано е по такъв начин, че нито една от общностите да не може да упражнява власт едностранно. Това е отличен пример за споделяне на власт и за обединение на хората.

За съжаление през последните 25 години е имало периоди, в които законодателната власт и Общото събрание са спирали дейността си, имаше редица предизвикателства, в момента дейността им е спряна като последица от Брекзит, но в края на февруари Обединеното кралство и Европейският съюз сключиха ново споразумение: Уиндзорската рамка, което отваря нова глава в историята на взаимоотношенията между Обединеното кралство и ЕС. Вярваме, то ще позволи подобряването на отношенията между Великобритания и Ирландия и ще позволи възстановяване на работата на Парламента и законодателната власт в Северна Ирландия."

Още в началото на мандата си споделихте, че у нас се чувствате като у дома си. Сега след повече от 2 години имате повече впечатления от България и от българите. Кое е любимото ви място в нашата страна?

"През първите две години тук бях много ограничена по отношение на това къде да пътувам, но от миналото лято се опитвам да наваксам пропуснатото време. Ходила съм в Пловдив, Бургас, Варна, Русе, посетих Велико Търново няколко пъти, била съм и на няколко други места, включително в Благоевград, ходих и до Трявна, посетих Мадарския конник.

Много ми харесва природата в България, планините. Може би нямам любимо място, но специално преживяване за мен беше посещението ми до вечното жилище на Джеймс Баучер, може би най-добре познатия ирландец в България, и както знаете, той е погребан точно до портите на Рилския манастир.
Имах възможност да посетя гроба му. Мястото ме впечатли със своето спокойствие и тишина. Красива е мисълта, че в това кътче на България се почита паметта на един ирландец.
Това е висока почест, която му е оказана, когато умира преди повече от 100 години, през 1920 г. Той е помолил да бъде погребан в България, като му е било предоставено място за гроб точно извън портите на Рилския манастир. Това е специалното ми място заради връзката с Ирландия."

Вие откривате ли вече прилики между българите и ирландците?

"На първо място, трябва да отбележа, че и двете държави са били изправени през големи изпитания в историята си, но са преодолели предизвикателствата и трудностите. И България, и Ирландия са преживели национално пробуждане, което е довело до независимостта им, доста по-рано за България отколкото за Ирландия. Притежаваме това споделено разбиране.

Имаме и много силно усещане за национална идентичност. Аз знам добре какво значи да съм ирландка, Вие знаете много добре какво е да си българка. Ние ценим високо нашия език, култура, нашата идентичност. И въпреки че и двете страни сме членки на Европейския съюз и си сътрудничим и кооперираме в международен план, това не може да попречи в същото време да отстояваме нашите уникални национални идентичности."

Какви са връзките между България и Ирландия – в областта на политиката, бизнеса, търговията и туризма. Нарастват ли бизнес отношенията между двете страни и в кои области? България внася от Ирландия уиски и тъмна бира, но напоследък виждаме все повече ирландско масло и ирландско телешко месо в супермаркетите, какви други взаимоотношения имат двете страни?

"Например с успех се продава българско вино в Ирландия. Не съм съвсем сигурна дали може да се намери българска ракия, но със сигурност има вино от България.

Има добър пазар и добра търговия между двете страни в областта на медицинските и фармацевтичните продукти. Секторът на услугите е един от развиващите се. Тук, в България, са базирани редица ирландски компании – в областите на финансите, счетоводството, финтех услугите – и те всички се справят много добре тук. Мисля, че в тази област има още възможности за развитие. 

Голямо предимство е, че имаме директни полети между Дъблин и София, това е наистина добре по отношение на увеличаването на броя на туристите. И сега след двете години, когато Covid спря пътуванията, сега отново ирландците идват в България на почивка на Черноморието и в планините за ски през зимата. Има доста българи, които работят в Ирландия в сектора на високите технологии."


Добре позната е ирландската традиция известни сгради и места по света да се осветяват в зелено в чест на Деня на свети Патрик. Статуята на свободата, Ниагарският водопад, Айфеловата кула и много други световни забележителности светят в зелено вечерта на 17 март. Миналата година обаче вместо зелена светлина, забележителностите светеха с жълта и синя – така Ирландия показа солидарността си с Украйна. Как ще бъде отбелязан 17 март тази година в Ирландия и на други места по света, и какво ще бъде осветено в зелено за Ирландския празник в България?

"Много съм щастлива, че тази година сгради из цяла България ще светят в зелено за Деня на свети Патрик.

В София ще осветим в зелено сградата на посолството на Ирландия, но също и сградите на Националната библиотека, Столичната библиотека, Националната опера и балет, както и Военния клуб.

Велико Търново тази година за първи път ще освети в зелено крепостта Царевец, а също и Великотърновския университет, във Видин зелена ще бъде крепостта Баба Вида, Трявна, която има побратимяване с ирландски град, ще освети градската кула с часовника, а в Пловдив за първи път Римският амфитеатър ще бъде осветен в зелено. Снимки от тези места в България ще поставим на нашия уебсайт.

В по-широк план, Денят на свети Патрик се празнува в световен мащаб, това наистина е нашата прекрасна възможност да празнуваме всичко ирландско и да се свържем с нашата диаспора, със 70-те милиона души по света, които твърдят, че са ирландци, например в САЩ най-старите паради за Деня на свети Патрик са в Ню Йорк и в Бостън.

Но в Дъблин за пръв път от три години насам ще имаме истински фестивал на свети Патрик. Основното събитие ще бъде парадът в Дъблин – за първи път от три години насам. Но освен него навсякъде в Ирландия ще има фестивали с музика, песни и танци.
Специално нещо, което правим в Ирландия по това време, е да празнуваме ирландския език. Чуваме го повече по улиците, по радиото, по телевизията.
Така ние празнуваме нашия език – не само в Деня на св. Патрик, но в продължение на две седмици около 17 март, се опитваме да използваме повече ирландски.
И макар че обикновено за повечето от нас английският е майчин език, всички в Ирландия учим ирландски в училище.
Идеята е да показваме нашия език и да го използваме в ежедневните си разговори. Така се надяваме посетителите на Ирландия по това време на годината да чуят повече от нашия красив език."

Н.Пр. Мартина Фийни, посланик на Република Ирландия у нас сподели на ирландски език:
"Позволете ми да ви кажа, че се радвам много да бъда тук в БНР и ви благодаря за любезната покана.
Бих искала да използвам възможността да пожелая на всички, които ни слушат много щастлив Ден на свети Патрик."


Още от днес вечерта (16 март) сгради в дванадесет града в България светят в зелен цвят. Инициативата е на Посолството на Република Ирландия у нас с подкрепата на местните администрации на София, Пловдив, Варна, Велико Търново, Шумен, Видин, Несебър, Копривщица, Трявна, Бургас, Благоевград и Габрово.

В София в зелено са осветени: Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий", Столичната библиотека, Централният военен клуб, Софийската опера и балет, сградата на посолството на Ирландия и статуята на Света София.

В Пловдив зелен е Амфитеатърът, а в Бургас – мостът.

Крепостта "Царевец" е осветена във Велико Търново, а в Шумен –сградите на театъра и паметника "Създатели на българската държава". 

Във Видин в зелено светят кулата "Баба Вида" и Градската галерия. 

Несебър освети вятърната мелница между стария и новия град, Трявна – Градската часовникова кула, Габрово – Общината, а Копривщица – сградата на Гимназията.

България е част от глобалната инициатива на Ирландия за осветяване в зелено на световни забележителности по повод Деня на св. Патрик. До момента по целия свят над 680 сгради са били в зелено по тази инициатива.

По повод празника две от пътуващите изложби на посолството, посветени на ирландските автори Самюел Бекет и Джеймс Джойс, ще бъдат изложени в Трявна и във Велико Търново.

Снимки: ireland.ie/bulgaria, Ася Чанева

По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Италианският автор Франческо Фратини ни отвежда в "Атон" с криминална история

Криминалният роман "Атон" на италианския автор Франческо Фратини имаше своята премиера в София. Книгата е изпълнена с мистерия и напрегнато препускане по петите на смъртоносна заплаха за човечеството. Сюжетът въвежда в историята на младата Изабел, която се впуска в загадъчно изследване на Атон, без да подозира към каква опасност я води нейният..

публикувано на 23.09.23 в 16:35

Абсурдите и парадоксите уловени от художника Борис Колев

Галерия "Аросита" представя самостоятелна изложба на художника Борис Колев, един от знаковите автори в съвременното ни изкуство. Изложбата се нарича се нарича "Обратна реалност". В своето слово за изложбата проф. Чавдар Попов отбелязва: "Борис Колев предоставя на публиката възможни решения, валидни за неговия живописен темперамент, за пластическия..

публикувано на 23.09.23 в 09:10

Оперният интерпретатор Добрин Петков

Съботната оперна вечер (23 септември, от 20 часа) е посветена на 100-годишнината от рождението на диригента Добрин Петков. Споменът за негово интерпретационно майсторство възкресяваме чрез запазените във фонда на Националното радио записи на оперна и кантатно-ораториална музика. През сезон 1962-63 година, в който Добрин Петков е главен диригент на..

публикувано на 23.09.23 в 08:05
Кадър от филма „Васил“

Иван Бърнев: Трябва да се гласува кредит на доверие към българското кино

Иван Бърнев е от актьорите, на които няма как да не повярваш. Затова и когато той ни каже, че камъкът си тежи на мястото, ние му се доверяваме. А всъщност не са малко филмите, през които можем да проследим различния път на Иван Бърнев като емигрант. В тази роля той влиза и в двете филмови заглавия, които актьорът представи на 41-вия фестивал на..

публикувано на 22.09.23 в 16:09

"Златна роза" 2023 – филмовият фестивал, за който всички говорят за 41-ви път

За 41-ви път фестивалът на българския игрален филм "Златна роза" започна и темата на деня отново е кино. До 28 септември във Фестивалния и конгресен център във Варна ще бъдат прожектирани близо 60 филма. Най-новото от българската кинематография включва 53 игрални, 2 документални заглавия и 4 сериала. След като беше открит с червен килим и..

публикувано на 22.09.23 в 14:15