Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

“Околоселски пътешествия“ – Фейсбук група представя живота в българските села (видео)

“Околоселски пътешествия“ е наименованието на група във Фейсбук, която представя българските села. По родните села пътува и Десислав Лафчиев – Кърджалийският Деко.

“Направих страницата миналата година, а идеята да се обикалят селата е може би от около десет години. Първоначално стартирахме като мини рубрика, нещо като аудио репортажи, а вече може да се гледа и под формата на Youtube поредица“, споделя той в ефира на “Нашият ден“.


Целта на разговорите в селата, които посещават, е да са непринудени и естествени:

“Отиваме в случайно село, без хората да са предупредени. Интересува ни всичко, както историята на селото, така и проблемите в него, а също и начинът на живот на хората там“.

“Идеята ми е да направя над 5000 видеа, доколко ще успея не е ясно. Основното затруднение в момента е свободното време, тъй като снимаме епизодите през уикендите и по време на ваканциите“, казва още той в интервю за БНР


Този уикенд екипът е решил да посети няколко села над град Костенец, които са почти обезлюдени. Според информацията в интернет в едното от тези села живее само един човек. Лафчиев коментира в предаването, че ще бъде интересно да открият този човек и да разберат как той достига до града.

Споделя още, че търсят и забавни истории от миналото или настоящето на селата.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.

Снимки: facebook/okoloselski.pateshestviya
По публикацията работи: Зоя Димитрова
ВИЖТЕ ОЩЕ
Слизането на Св. Дух над апостолите.

Основаване и същност на Църквата

Разказът за слизането на Светия Дух над апостолите се намира в книгата "Деяния апостолски " , а празникът се чества на петдесетия ден след Възкресение Христово, който винаги се пада неделя. Господ Иисус Христос дава обещание на учениците Си за изпращане на Дух - Утешител, Който ще ги напътства във всяка истина и ще остане с тях, още преди да..

публикувано на 04.06.23 в 09:10
Асен Агов

Асен Агов: Мнозинствата се създават от избирателите, а не от политиците

Какво обърква гражданите днес, защо президентът се държи агресивно с политици, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Асен Агов , журналист и бивш политик. "Хората у нас се объркаха, защото дълго време не бяха осведомявани за всичко, което се случва у нас, а прокуратурата се държи като махленска охранителна организация.  Гражданите се..

публикувано на 04.06.23 в 08:45
Николай Стайков

Николай Стайков: Вече не спорим дали има корупционни механизми у нас

Какви процеси в държавата разкрива случаят "Осемте джуджета", разследван от АКФ (Антикорупционния фонд), след интервюто с Любена Павлова, бивша съпруга на Петър Петров (Еврото) – коментира Николай Стайков, разследващ журналист от АКФ, автор на разследването. През 2020, когато Николай Стайков представи разследването "Осемте джуджета“, главният..

публикувано на 03.06.23 в 09:00
Снимката е илюстративна.

Изпусна ли Европа AI революцията?

Страните от Г-7 са се споразумели, че трябва да приемат регулации за изкуствения интелект , които да са "базирани на риска" . Въпросните регулации трябва да съхранят отворена и благоприятна среда за развитието на дигиталните технологиите и да са основани на демократични ценности. Ще се създаде ли Закон за изкуствения интелект (AI) и..

публикувано на 02.06.23 в 15:40
19-о средно училище

Незаконосъобразно уволнение

В рубриката на предаването "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Захари Генов отговаря в ефир на слушателски въпроси. Снежанка Христова от София води дълги години трудово дело срещу своя работодател – 19-о средно училище "Елин Пелин" София. По начало Христова е завела няколко иска по чл. 344, ал. 1, т. 1,2,3 от Кодекса на труда – иск за..

публикувано на 02.06.23 в 15:30