Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Кои са българските жертви на Гладомора?

Мемориал на жертвите на Гладомора в Киев
Снимка: Уикипедия

На днешния ден преди 90 години от пресконференция на уелския журналист Гарет Джоунс в Берлин, светът за първи път научава за предизвикания от Сталин Гладомор през 1932 -1933 г.

На пресконференцията Джоунс разказва от първо лице разтърсващи истории от посещението си в СССР. Западният свят тогава не се трогва особено от неговия разказ. Хората сякаш просто не искат да повярват. С времето обаче се натрупват достатъчно свидетелства и документи и днес се смята, че жертвите на Гладомора са между 3,5 и 10 млн. души. 

Гладоморът е обявен за геноцид над народа на Украйна от Европейския парламент, а неотдавна и от нашето Народно събрание.


Кои са причините, стоящи зад Гладомора, коментира в ефира на “Нашият ден“ историкът Александър Стоянов:

“Тук става въпрос и за прочистване на територия, и за ясно свидетелство за пълната неадекватност на икономическата политика на СССР към собствената им държава“, казва в интервю за БНР историкът.

По думите му тази ситуацията с Гладомора е причинена не само от неадекватното управление на ресурсите, но и от неадекватния научен подход към селското стопанство, защото точно в този период водещи съветски учени отричат и съществуването на ДНК. По това време учените в СССР се опитват да обяснят цялата наука с класовата борба, включително и биологията.

Престъплението Гладомор

Според Стоянов Гладомор е не просто геноцид над украинците, той е ясно свидетелство за пълната интелектуална и административна несъстоятелност на комунистическия режим.


Според него “българите сме нация, изтъкана от травми, които отказваме да преживяваме“:

“Ние още преживяваме османското владичество и двете национални катастрофи в началото на ХХ век. Можем да преживеем и трета национална катастрофа от 1944 г. Още преживяваме комунизма и продължаваме да се въртим там. Изглежда българите са христоматиен пример за това, че националните травми могат да спрат едни народ по пътя на естествения му прогрес. Единственият начин да тръгнем напред е да простим и да се поучим от грешките, за да не ги повтаряме“.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл. 

Българските жертви на Гладомора…

“Първият Гладомор 1932-1933 г. удря по българите в Таврия. По изчисления на историци, там за тези пет-шест месеца, в 31 български села, умират около 60 хил. души“, казва в ефира на “Нашият ден“ изследователят на историята на българите в Украйна и Молдова Никола Караиванов.

В предаването той разказва още, че след 1812 г., когато завършва една от руско-турските войни, и особено голямо след завършването на Руско-турската война, Бесарабия е била една пустинна степ. През 1861 г. от Бесарабия има вторично преселение в Таврия. Това е днешна Зопорожка област. Там се формират 31 български села.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл. 

Снимки: Уикипедия 

По публикацията работи: Зоя Димитрова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Дигитален музей за Белене и цената на свободата

За цялото съществуване на лагера "Белене" през него преминават над 15 000 души. Той отдавна е символ на комунистическата репресия, макар да е един от десетките други. Сега Белене се превръща в основа на първия дигитален музей у нас, който предлага 3D тур и дори холограмен разговор с оцелели. "На първо място правим това, за да си дадем сметка..

публикувано на 01.06.23 в 16:05

TechnoMagicLand подарява магии на малки и големи любопитковци

Интерактивният център за наука и технологии TechnoMagicLand ще отбележи международния ден на  детето – 1 юни с едно приключение, посветено на магията от научна и технологична гледна точка.   "Ще има впечатляващи експерименти, включващи магически пръчки и левитация, както и възпламенявания, горещина и студ. Естествено ще има пушек и..

публикувано на 01.06.23 в 14:10

Най-конкурентните в момента са вятърните електроцентрали

Неотдавна ветроенергийният предприемач “ВтЕЦ Горичане“ ООД приключи продажбата на проектите ВЕП “Горичане“ и “Пролез“, с обща мощност от 80 MW, на финландския инвеститор във възобновяемата енергия "Таалери Енергия". "Основният мотив за инвестиция е, че ценовата конюнктура на пазара за електроенергия е благоприятна, т.е. има силен ценови сигнал..

публикувано на 01.06.23 в 13:10

1 юни: Кога да очакваме резултатите от конкурса “Искри“?

Денят се отбелязва в цялата страна с много ентусиазъм и радост. Има множество събитията и инициативите, насочени към децата. В предаването "Нашият ден" представителите на детската редакция на програма "Христо Ботев", Виолета Димитрова и Калина Колева, коментираха темата "От какво радио имат нужда децата?". 1 юни е, Ден на детето..

обновено на 01.06.23 в 12:51