Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдържание на:

"Крадливата сврака", мелодрама в 3 действия (4 картини) от Джоакино Росини

Съдебната зала във второ действие на премиерата в Ла Скала, Милано, 31 май 1817 г.
Снимка: Wikimedia

Либрето: Джовани Герардини (по едноименната пиеса от Бодуен д‘Обини)
Първо изпълнение: 31 май 1817 г., ла Скала, Милано
Първо изпълнение в България: 29 декември 1980 г., Благоевград

Действащи лица и изпълнители:
• Фабрицио Винградито, богат селянин (бас/баритон) – Фабио Капитанучи
• Лучия, негова съпруга (мецосопран) – Карина де Лисо
• Джането, техен син (тенор) – Максим Миронов
• Нинета, слугиня в дома на Фабрицио (сопран) – Нино Мачаидзе
• Фернандо Вилабела, войник, баща на Нинета (бас) – Паоло Бордоня
• Готардо, префект на селото (бас) – Нахуел ди Пиеро
• Пипо, млад прислужник при Фабрицио (мецосопран) – Диана Халер
• Исако, амбулантен търговец (тенор) – Рикардо Бота
• Антонио, тъмничар (тенор) – Йоханес Бамбергер
• Джорджо, слуга (бас) – Тимъти Конър
• Ернесто, войник, приятел на Фернандо (бас) –Александер Айгнер

Място и време на действието: село в околностите на Париж, XVIII в.

Първо действие
В дома на заможния селянин Фабрицио цари радостно оживление. Той и съпругата му Лучия подготвят посрещането на своя единствен син Джането, който се връща у дома след военна служба. С най-голямо вълнение го очаква Нинета, слугиня в дома на Фабрицио. Дмата млади се обичат отдавна и всички приемат с одобрение предсказанието на опитомената домашна сврака, че бъдещата съпруга на Джането ще бъде красивата Нинета.

Радостна и вълнуваща е срещата на двамата влюбени. Но Лучия ревниво издърпва сина си и кани всички на обяд, като оставя Нинета да чисти сребърните лъжици, необходими за празника. Останала сама, Нинета мечтае за своя любим. Вниманието й е привлечено от непознат човек. Това е баща й, който служи в кралската армия. Той е доверява, че след разпра с началника си е осъден на смърт. Успял е да избяга с помощта на свой другар и сега е дошъл да види дъщеря си и да потърси нейната помощ. Ужасена, Нинета го скрива в стаята си и обещава да му помогне. Двамата са изненадани от идването на префекта Готардо, който непрекъснато ухажва девойката. В този момент на него му връчват донесение, че наблизо се укрива избягал затворник. За щастие префектът е забравил очилата си и моли Нинета да прочете донесението. Девойката е отчаяна, но при четенето все пак успява ловко да промени посочените отличителни белези, за да не може по тях да разпознаят баща ѝ. Готардо нахално продължава да търси нежност от Нинета, която отвратена го отблъсква. Намесва се укрилият се Фернандо, който защитава дъщеря си и изпъжда натрапника. Разярен, префектът заплашва да си отмъсти.

Второ действие
Нинета е в стаята си. Чува се гласът на амбулантния търговец Исако. Девойката го извиква и му подава пръстен, оставен от баща ѝ. С парите тя ще подпомогне неговото бягство. Девойката е смутена от внезапно влезлите Лучия и Джането. За беда Лучия открива, че една от скъпите сребърни лъжици липсва. При претърсването откриват парите от продажбата на пръстена. Нинета отказва да съобщи откъде ги има, за да не издаде баща си. Обвиняват я в кражба. Обвинението става неопровержимо след показанията на доведения Исако – Нинета му е продала пръстен  с инициалите Ф.Б. (Фернандо Вилабела), които за ужас на девойката, съвпадат с инициалите на Фабрицио. Префектът тържествува. Най-после Нинета е в ръцете му. Въпреки молбите на Лучия и Фабрицио и отчаянивето на Джането невинната девойка е откарана в затвора.

Трето действие
Нинета е в затвора. С красотата и невинността си тя  е спечелила симпатията на тъмничаря Антонио и той пуска на свиждане при нея Джането. Срещата на двамата млади е трогателна. Всеки от тях съзнава своето безсилие пред злото и оплаква съдбата си. Минутите на свиждането бързо отлетяват. Джането трябва да си отиде. Дошлият в затвора Готардо отново предлага любовта си на Нинета, като ѝ обещава свободата. Но тя предпочита затвора пред живот с него.

*
На площада. Нинета е призната за виновна и е осъдена на смърт. Отчаян от съдбата на дъщеря си, решен да я спаси на всяка цена, Фернандо се връща в селото. Префектът Готардо го познава и заповядва да бъде арестуван. Пред очите на потресения народ отвеждат Нинета на смърт. В този момент се чува биенето на църковната камбана. Всички виждат на камбанарията младия слуга Пипо, който е открил в гнездото на свраката изчезналите предмети от дома на Фабрицио – сред тях са лъжицата, пръстенът и още куп лъскави украшения. Крадлата е не бедната Нинета, а свраката, любимка на Фабрицио.

Присъдата на Нинета е отменена. Но девойката не е щастлива. Тежка участ очаква баща ѝ. За обща радост на всички ненадейно идва Фернандо Вилабела, който е помилван от краля с нарочен указ. Пред сватбата на Нинета и Джането вече няма препятствия.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

What the Funk представя катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА

Фънк вечер What the Funk представят на 24 април катедра “Поп и джаз изкуство” към Вокалния факултет на НМА “Проф. Панчо Владигеров” и Общинският културен институт “Надежда”.   В  концерта участват Джаз формация “София” и студентите от класа по пеене на ас. д-р Адриана Бенова и от класа по саксофон на хон. ас. Апостол Апостолов - Толи.  Повече от..

публикувано на 24.04.24 в 16:50
Антонина Бонева

Concertissimi с Антонина Бонева и нейните ученици

По повод 40 години преподавателска дейност и още повече концертна, пианистката и клавирен педагог Антонина Бонева организира концерт. На сцената заедно с нея ще музицират настоящите и ученици Марина Мравова, Йоанна-Лора Василева, Мартин Цветков и Димитър Михайлов, които са лауреати на десетки награди от международни конкурси. "Реших да отбележа..

публикувано на 21.04.24 в 09:05

Операта "Лястовичката" от Пучини в директно излъчване от Метрополитън опера

Създадена в късния творчески период на италианския композитор Джакомо Пучини, операта "Лястовичката" все още трудно намира път към голямата сцена. Поръчана от Виена, първоначално като оперета, тази рядко поставяна творба интригува с яркия мелодичен талант на автора си и изобилието от модерни за времето танци. Постановката, която излъчваме тази..

публикувано на 20.04.24 в 07:50

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25