Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Поклон Чупка Поклон" предизвиква погледи към себе си

На 31 май в Нов театър НДК е втората премиера на моноспектакъла "Поклон Чупка Поклон" на актрисата Екатерина Казакова. На 27 юни е следващото представления там.

"Поклон Чупка Поклон" представя по нов, мултимедиен, провокативен, философски, но и игрив начин общуването и предизвикателства като отчуждението и нежеланието за разбиране на другия.

Главният герой "Палавото носле" – своенравен, самоуверен, но и симпатичен извънземен изследовател, тръгва на пътешествие, за да открие човека в себе си и да се слее с Вселенския дух. В срещите си с хората той разбира, че общуването на Земята не е лесна работа, и че ще му отнеме време, докато намери всички допирни точки с човеците. А дали и самият той не е Човек?

Акцентът на моноспектакъла е върху ролята на общуването, което сме превърнали в автоматизирано и безлично.


В необичайния текст на режисьора и сценариста Милена Маат слушаме и виждаме провокации и размисли върху смисъла и преходността на човешкото съществуване.

На сцената Катя Казакова не е сама – гост актьори в предварително заснетите видеа са: Моника Златева, Филип Гуляшки и Михаил Петров.

Времето, Природата и Творението са мултимедийни персонажи.

Музиката е дело на Надежда Митева, а спонтанното пеене е на Доля Новачкова. Гласовете зад кадър са на Ивомир Игнатов - Кени и на Милена Маат.


Неотдавна гледахме на голям екран Екатерина Казакова в ролята на Ана в "Жените наистина плачат" – многократно награждаван филм по сценарий на Биляна Казакова-Угринска, с режисьори Весела Казакова и Мина Милева.

Трите сестри: Весела, Биляна и Екатерина са дъщери на актрисата Снежина Казакова. Тя създава през 1982 г. Арт студио "Камбана" – една от първите театрални школи за ученици и младежи. "Камбана" се превърна в прощъпулник на актьорите: Петьо Петков - Шайбата, Христо Терзиев, Владимир Димитров, Тодор Дърлянов, Филип Гуляшки, Михаил Петров, Ралица Стоянова, Мила Паришева, Воин Войнов (Воин Де Воин), Александра Анева, Ива Гочева, Силвия Стоянова и много други.

Филмът от 2007 г. "Заради леля Снеже" e режисьорският дебют на сестрите Весела и Биляна Казакови.

Екатерина Казакова е актриса и режисьор с над 20 години опит в социалния театър – форум, сетивен, плейбек театър, използвайки нестандартни театрални техники.

Тя е завършила "Актьорско майсторство за куклен театър" в НАТФИЗ в класа на проф. Богдан Сърчаджиев и проф. Дора Рускова, както и магистърската програма "Артистични и психосоциални практики" на Д-р Давид Йерохам.

Катя Казакова е един от основателите на Театър "Цветe", който на 6 юни отбелязва 30 години от създаването си.

Тя създава и играе в Театър "Камбана Арт", част е и от екипа на "Театър на сетивата" и на "Академия Маат".


От 1997 г Екатерина Казакова е артистичен директор и ръководител на Арт студио "Камбана", можете да гледате спектаклите им на сцената на столичното читалище "Средец". Заедно с Биляна Казакова Катя ръководи театралната школа в 51 СОУ "Елисавета Багряна" в София.

Катя Казакова е режисьор на повече от петдесет постановки: мюзикъли, театрални и куклени спектакли, драми и комедии, пърформънси и шоу програми.

"Поклон Чупка Поклон" е първият ѝ моноспектакъл.

Милена Маат има дългогодишна практика като лектор и водещ на индивидуални и групови курсове по осъзнаване, самоусъвършенстване и медитации. 

Тя е създател и ръководител на "Агенция за звездни Таланти Маат", "Академия Маат", както и на "Живо живеене" – практика за съзнателен начин на живот в радост, любов и лекота.

Ася Чанева и Екатерина Казакова
Какъв е светът ни тук и сега през погледа на един извънземен изследовател, който идва на Земята и задава важни въпроси, а чрез отговорите им сглобява пъзела на човешкото съществуване – това е идеята на "Поклон Чупка Поклон". И кой е извънземният герой Палавото носле?

С Екатерина Казакова и с Милена Маат говорим в "Аларма" за пластовете и смислите на думите в различните видове общуване в необикновения философски текст, пресъздаден на театрална сцена.
Снимки: Ася Чанева, Ивелина Берова
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Филмът"Вчера" оживява на театрална сцена

На 27 септември в Открита сцена "Сълза и смях" е премиерата на спектакъла "Не бях аз" от Владо Даверов . Режисьор на постановката е Лиза Шопова, музиката е дело на Кирил Маричков, а сценографията на Анелия Райкова. Мултимедийният спектакъл е продължение на българския филм "Вчера" от 1987 г. с режисьор Иван Андонов и автор Владо Даверов...

публикувано на 20.07.24 в 09:05
Edinburgh Festival Fringe

Такива сме си

В редакция "Хумор и сатира" не сме безразлични за настроението на нашите слушатели и затова правим по силите си то да е подходящо поне по време на нашите предавания. Тази неделя веднага след новините в 18 часа усилията ни ще изкристализират в този вид: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от от..

публикувано на 19.07.24 в 16:50

Музиката в музиката е жива доказва "Бог Рок"

За концерт-спектакъла "Бог Рок"  в "Артефир" говорим с пеещият актьор  Филип Аврамов и с музиканта Калин Вельов . Един спектакъл, който в неделната вечер ще зарадва публиката на Sofia Summer fest Underground. Много неща са се променили в рок представлението за неговата дългогодишна история. Промените са за добро – вече участват и авторски..

публикувано на 19.07.24 в 14:20

Изложбата "Неонови цветя" – дисекция на неизбежната баналност

Вглеждане и дисекция на неизбежната баналност заедно с художничката Румяна Карастамова , която гостува в "Артефир", за да представи новата си изложба "Неонови цветя". Карастамова е преподавател в НХА, график, но в последния си проект се отдава на живописта. "Неонови цветя" е своеобразно продължение на графичния цикъл "Бетонни цветя", в който..

публикувано на 19.07.24 в 14:18
Цанко Дюстабанов

Цанко Дюстабанов и пътят към безсмъртието

Днес от габровския квартал "Нова махала" потегли 23-тият възпоменателен поход "По пътя на четата на Цанко Дюстабанов" . В "Нашият ден" чуваме думи за събитието, както и за личността на големия габровец, участник в Априлското въстание, Цанко Дюстабанов, от Милка Караджова , организатор и планински водач. Цанко Дюстабанов несъмнено е един от..

публикувано на 19.07.24 в 12:18