Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сряда, 31 май

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
"Железният светилник" от Димитър Талев – 43 част

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Среднощен експрес
водещ: Йордан Георгиев
Посрещаме нощта с младата актриса и певица Кристина Топалова и един от най-успешните съвременни джаз композитори и музиканти Стефан Горанов. Основният повод за срещата ни с тях е предстоящата на 1 юни премиера на авторския им мюзикъл "Девет живота". Двамата изпълняват предпремиерно някои от песните в този мюзикъл на живо в ефира на програма Христо Ботев. Разговаряме за пътя на Криси в театъра и музиката, за представленията и мюзикълите, в които слушателите ни могат да я гледат, за джаз формациите, донесли сериозна популярност на Стефан не само в България, но и в редица европейски страни, както и отвъд океана. Предлагаме на слушателите и новото издание на рубриката "близък план", подготвено от актрисата Мартина Пенева.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Маргарита Заберска
Джаз концерт

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Традиционни и шлагерни песни и танци от южната част на Германия.  

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на ОНМ на БНР, Сорина Богомилова, Добрин Добрев, Жени Никифорова, Румяна Филкова и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
"Това се случи на 35 май", по Ерих Кестнер

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
"Приказка за граховото зърно" от Людмил Станев

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещи: Мария Мира Христова, Александър Райчев
• Епизоди от живота: Какво е да си родител днес? – анкета.
• Тема на деня: Има ли отговорно родителство или още нещо за диалога "родители-деца" във времена на динамични промени.
Участват: Румяна Иванова, бизнесдама и майка на 4 деца и бащите Иван Панкев, пътешественик, и Тодор Тодоров, писател и философ.
• Разговорът: За пътешествията като разширяване на границите на човешките възможности – с Габи Терзиева, историк на изкуството със страст към арабската архитектура и култура, екскурзовод, инструктор по конна езда и бивш професионален танцьор.
• Времето на редактора: Янко Зенгинов за изкуството от скрап.
• Lege Artis
- Какво показват физиологичните изследвания, направени по време социалния експеримент за 15-дневно затваряне на ултрамаратонеца Красимир Георгиев в стъклена клетка – специален гост.
- След целенасочено изследване лекари УМБАЛ "Царица Йоанна – ИСУЛ" развенчаха мита, че пациентите с възпалителни чревни заболявания (ВЧЗ) имат по-голям риск за развият рак на дебелото черво – интервю на Гергана Хрисчева с проф. Пламен Пенчев и д-р Христо Вълков.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Трезор
водещ: Диляна Трачева
• Поли Генова издаде "Недей да правиш така" – песен на български език, която следва линията на диско звученето, характерно за изпълнителката през последните години;
• Вяра Панталеева посреща лятото с нова песен "Усмихни се", издържана в стилистиката на нейния VINTAGE проект;
• Деси Андонова представя новия албум на DESY & The Shiny Stockings, както и пилотен авторски сингъл;
• YAVI – миналогодишният победител в конкурса на БНР "Пролет" – кани на концерт – промоция на новия си самостоятелен албум и представя нови песни;
• Преглед на седмичните класации на Billboard Hot 100 и Official UK Singles Top 40.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Мариана Ганчева
• Иглика Василева, преводач, за новия роман на ирландския писател Джон Банвил "Април в Испания".
• За първия в света дигитален музей на комунистически лагер, който пресъздава с помощта на 3D тур лагера Белене – разговор с Луиза Славкова.
• Платформата "Кинематограф" започва нова поредица "Квартални истории". Гост е режисьорът Симеон Цончев, чиито филм "Под един покрив" слага началото на новата инициатива същата вечер.
• "Язовецът или жажда за живот" – за премиерата на пиесата по текст на Емилиян Станев в Нов театър – НДК говори актьорът Веселин Калановски, който изпълнява главната роля.
• "Анатомия на енигмата" – изложба на Петър Георгиев-Рей в галерия "Анел" в София
• "Kawaii toilet - Разпускащи образи" – пространствена инсталация в японски стил в галерия "Кооп". Най-младата художничка в кураторската програма на галерията – 12-годишната Лора Камбурова ще гостува заедно с майка си, журналистката Камелия Вълчева.

от 14.00 до 15.00 часа
Класично и романтично
водещ: Мария Вълчанова

от 15.10 до 16.30 часа
"1001 защо – Ефир знание": Премълчаната история
водещ: Митко Новков
Прокудените българи: Стефан Груев
В годините на тоталитарна България по време на комунистическото управление от страната бяха прокудени хиляди българи, които – вместо да вложат сили в строителството на социалистическа държава, намериха пристан и поприще далеко от родината. Един от тях е Стефан Груев, известният журналист от "Пари мач", сред най-прочутите българи в годините след Втората световна война. Автор на книги, станали бестселъри, срещал се със световни политически лидери и артистични звезди, неговите талант, енергия и можене всъщност бяха изгубени за България. С предаването, посветено на Стефан Груев, "Премълчаната история" започва поредица за тези прокудени българи. За него говорим с режисьора Атанас Киряков, чийто документален филм "И в рая има ад" е посветен на живота и делото на Стефан Груев, и писателката Олга Шурбанова, бивш главен редактор на списание "Ек".

от 16.30 до 17.00 часа
"1001 защо – Ефир знание": Радиоенциклопедия
водещ: Венета Гаврилова
Сряда – пазарен ден. Тържища и пазари по българските земи: Кръстопът на светове
Още от първите векове след основаването на българската държава нашите търговци се включват в потока на международната търговия, а чуждоземните им партньори кръстосват нашите територии, като се ползват от специален статут и привилегии.
За срещата на различни светове на кръстопътя на пазара разказват Иван Петрински, гл. уредник в Националния исторически музей, Теодора Бакърджиева, уредничка в Регионалния исторически музей, Русе, Бета Хараланова, гл.ас. в РИМ, Шумен, Нина Христовска, директорка на Историческия музей в Самоков, Руслан Иванов, гл.ас. в Българския исторически архив на Националната библиотека, Светлана Мухова, уредничка в музея на Георги Бенковски в Копривщица и д-р Никола Венков.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещ: Яна Пункина
Къде се срещат външният поглед и погледът отвътре и има ли как изкуството да преработи съдбите на хиляди пострадали и избягали от войната?
Украинските визуални артистки Ирина Ворона и Дария Пугачова и българската документалистка Анна Стоева сравняват гледните точки след първата среща на проекта WE SEE UKRAINE, в който шестима украински, хърватски и български артисти изследват проблемите за съдбата на украинските граждани през втората година от войната.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Музикален атлас
водещ: Пламен Георгиев
Този път сме на вълна слънчево Мексико: дуетът "Син Бандера", темпераментната Лила Даунс, уърлд формация "Лос де Абахо", ангелогласният Луис Мигел, разкошната "Банда ел Рекодо".  

от 19.30 до 21.30 часа
Контемпо
водещ: Петя Габрова
В последното издание на Контемпо за месец май представяме операта "Powder her face" на композитора за месец май – Томас Адес.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Милена Воденичарова
• В Международния ден без цигарен дим в "Аларма" говорим с Яна Алексиева, изпълнителен директор на асоциация Родители, за новия сезон на "Можещите", в който супергероите се изправят отново срещу силите на злото - една от най-атрактивните и смели кампании срещу употребата на тютюневи изделия.
 Ще разберем и кои са акцентите в тазгодишния семеен фестивал "Фамилатон",който ще се проведе в Южния парк на 3 юни.
• А сега внимавайте

от 23.00 до 24.00 часа
Кантате юбилате
водещ: Мануела Манчева
• 90 години Академичен хор "Ангел Манолов" – разговор с диригента и главен художествен ръководител на състава Дарена Попова. Юбилейният концерт е в зала "България" на 4 юни 2023 г.
• XII Празници на женските и девически хорове "Проф. Лилия Гюлева" в Търговище (2-4 юни 2023), посветени на 90 г. от рождението на проф. Лилия Гюлева и 50 г. от създаването на хора домакин – Представителен женски хор "Златна лира". Интервю с диригента на състава Илиана Иванова, артистичен секретар на Празниците.
• Информация за хорови събития в страната през месец юни.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сряда, 24 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Будител за лично ползване", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 23.04.24 в 15:02

Вторник, 23 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Традиционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15

Понеделник, 22 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 1 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев След дългата сага за "третото течение" в джаза е време за появилото се по същото време "бразилско" или боса-нова, които, слава Богу не са наричани "четвърто  течение". Влиянието им се усеща и до..

публикувано на 21.04.24 в 08:10

Неделя, 21 април

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Съкровището" от Джон Пристли – 1 и 2 част от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00..

публикувано на 20.04.24 в 08:10

Събота, 20 април

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Концептуални албуми: "Genesis" и техния шести, последен с участието на Питър Гейбриъл албум "The Lamb Lies Down on Broadway". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 19.04.24 в 17:21