Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събота, 1 юли

Избрано от програмата

от 0.15 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Нощна стража
водещи: Албена Велева, Иван Драгнев
• Гости: Група "Turn the Page", с които представяме дебютния им албум "Destination Sky”, излязъл на 25-и май. Разговаряме с тримата музиканти за пътя, развитието и посоките на групата.
• Нови сингли.
• На този ден през годините.
• Рожденици.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Албена Велева
Посрещаме "Джулая" с новия албум на "Юрая Хийп" – "Chaos & Color".

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Роман Романов, Мирка Димитрова, ОНМ на БНР и други.

от 6.07 до 7.00 часа
Събота сутрин в...
водещ: Валери Леков
Гостуваме в едно от големите села в община Горна Оряховица - Поликраище. От разговорите ни в местното читалище ще научим за миналото и настоящето на населеното място, за читалището и дейностите му, за поминъка, младите хора, делниците и празниците.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
водещ: Калина Колева
• Как се пише книга на въображението.
• Разходка по каналите на град Брюж и до една от най-старите зоологически градини в Европа.
• История на изкуството за деца: разказваме за синия диамант на Таверние.

от 8.06 до 9.00 часа
За здравето – Избрано
водещ: Стойчо Стоев
"Коварни диагнози" – за болести, които не "отключват" явна симптоматика ще говорим с д-р Наталия Темелкова. В центъра на дискусията – диабет и последиците от захарната болест. Акценти: наследени и придобити фактори, начин на живот и хранене, диабетно стъпало, полиневропатия, метаболитен синдром. Най-тежките последици от зле контролирано ниво на кръвната захар – бъбречна патология, зрителни смущения, инсулт...

от 9.10 до 10.30 часа
Семейно радио
Предаването се излъчва директно от Радио София
водещ: Александра Илиева
• От Свети Врач до Джулай морнинг, или още нещо за значението на традициите.
• Материали от радио Варна.
• През 1847 г. в САЩ са пуснати в употреба първите залепващи се пощенски марки. Има ли филателия за деца? Все още ли е модерно да се колекционират пощенски марки с комиксови герои като Супермен и Батман? Разговор с Константин Пенков, председател на Софийското филателно дружество "Петко Караиванов”.
• Среща на "Криейтив" и "Гейминг" индустриите в "Тук-там кошер". Събеседници:Христо Бояджиев и Станимир Милев.
• Моето семейство: Тя е Христина Нейкова, а той е Юлиан Янев, заедно правят "2 наум". Двойката са дует в живота и на сцената и са в бранша много отдавна. И двамата са излизали на голямата сцена с много от най-популярните имена на родната поп музика, сред които дует "Ритон", Деси Добрева, Ирина Флорин и много други.

от 10.30 до 11.00 часа
Спасени думи – избрани стихове от български поети
• Николай Заеков
• Румен Шопов
• София Бранц
Автор: Рада Александрова

от 11.00 до 12.00 часа
Предаване без име
водещ: Аделина Александрова
Гостува ни талантливият млад валдхорнист Виктор Теодосиев – носител на наградата "Млад музикант на годината 2022" от предаването "Алегро виваче".

от 12.20 до 13.00 часа
Литературата. Начин на употреба
водещ: Митко Новков
Българският Борхес
Наскоро Университетско издателство "Св. Климент Охридски" публикува литературоведския сборник "Тльон, Укбар & Orbis Universitarius. Четейки Борхес, който чете света", посветен на присъствието на Хорхе Луис Борхес, големия аржентински писател, в българската литература. Това присъствие начева с излизането в издателство "Народна култура" през 1989 г. на две негови книги – избраните разкази "Вавилонската библиотека" в превод на Анна Златкова и Роза Хубеш и книгата с подбрани стихотворения "За Ада и за Рая" в превод на покойната Рада Панчовска. Съставители на сборника са Лиляна Табакова и Красимир Тасев. Изданието обглежда на фона на Борхес един период в развитието на българската литература, задал днешните нейни параметри, които все повече се разширяват до и отвъд границите на Библиотеката, на Вавилонската библиотека. Тъкмо за това въздействие и разширяване говорим в "Литературата. Начин на употреба" с доц. Ани Бурова – бохемист, литературовед, редактор в "Литературен вестник".

от 13.00 до 14.00 часа
Кабаре "Фата Моргана”

от 14.00 до 15.00 часа
Кънтри с Лили
водещ: Лили Друмева
Три албума от 90-те години в стил "Американа": Емилу Харис "Wrecking ball", Kийран Кейн "Dead reckoning" и Кевин Уелч "Kevin Welch".

от 15.00 до 16.00 часа
Музей в ефира – Избрано
водещ: Диана Попова

от 16.00 до 17.00 часа
Плешивото куче
водещ: Ивайло Кицов
• Шеметната банда "Дубиоза Колектив" с пореден десант в България.
Ексцентричната дружина - най-добрият босненско-херцеговински музикален износ на всички времена, се готви за големия си хедлайн концерт в София на 5 юли. Пълна доза "Дубиоза" и у нас по повод 20-годишнината на многолюдната формация.
- Enter: "кросоувър" с елементи на дъб, ска, реге, хип-хоп, рок, пънк, електронна музика и балкански мотиви.
- Какво да очакваме от шоуто? Отговорът - от първа ръка. Говорят Алмир Хасанбегович (Дувкица) (вокалист, продуцент) и Ведран Муягич (бас).
- Групата в музика, общочовешки и политически (некоректни) послания.
- Какво пали творческата искра на колектива?
- Пак за ракията. И за Махмур.  
- Коя, според "Дубиоза", е най-порочната съвременна тенденция?
- Е ли възможно да извадиш селото от човека, за сметка на обратното?
- За щурите балканци подгряват българските групи "Топ Стопърс" и "Куул ден".
• "Златният славей" на Чехословакия Хелена Вондрачкова на 76. Стремглавата кариера на популярната певица и актриса, която разчете сърцето на огромна аудитория в Източния блок.
• 1 юли. Тоест, Джулай Морнинг. На ръба на промените от обикновена другарска сбирка той се превърна в първия у нас неофициален социален фест, а баладата "July Morning" – в единствена песен, на която има посветен празник - своеобразно тържество за падането на комунистическия режим и духовно убежище на всички, които искат ясно да изразят несъгласието си с политиката на официалните власти. Джулай Ивнинг с Плешивото куче и "Херман'с Улф бенд", най-хипарливата родна банда.

от 17.00 до 18.00 часа
Трамвай по желание
водещ: Емил Янев
Епизод 50: Щастията на Чочо - памет за Апостол Карамитев.
Гост: синът на големия актьор - Момчил Карамитев.

от 18.30 до 19.00 часа
Документално студио
"Изпращането не е като посрещането" от Светослав Драганов – 1 част

от 19.00 до 21.30 часа
Музикалните вечери
водещ: Аделина Александрова
Директно от ММФ "Варненско лято”, Градска художествена галерия – Варна. Концерт на Шостакович ансамбъл: Кристофър Сундквист, кларинет; Филипе Пинто Рибейро, пиано; Ларс Андерс Томтер, виола
В програмата: Роберт Шуман – трио "Приказки", оп. 132, Франсис Пуленк – Соната за кларинет и пиано; Бенжамин Бритън - Lachrymae за виола и пиано; Макс Брух – Пиеси за трио, оп. 83 (селекция)

от 21.30 до 24.00 часа
На опера в събота
водещ: Цветелина Начева
Спектакъл от Виена на "Андре Шение” от Умберто Джордано, състоял се на 3 декември 2022 г. Участват солисти, хор и оркестър на Виенската държавна опера, в ролите: Стефано ла Кола, Мария Агреста, Изабел Синьоре, Щефани Хутцийл, Моника Бохинец и др. Диригент - Франческо Ландзилота.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 27 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 19 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Радослав Чичев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Редактор: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 26.09.24 в 08:45

Четвъртък, 26 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 18 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Ян Гарбарек и Джак ДеДжонет - първо, в албума Places, после - като част от голямата..

публикувано на 25.09.24 в 08:25

Сряда, 25 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 17 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Средите продължават поредицата от предния месец, посветена на филмовия джаз. От хармониката на..

публикувано на 24.09.24 в 14:35

Вторник, 24 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 16 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Вторниците са посветени на още един концерт на една от "кръстниците" ни – Шърли Хорн: от..

публикувано на 23.09.24 в 08:35

Понеделник, 23 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 15 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде Водещ: Людмил Фотев 23 септември ни връща към началото на годината, когато предаването отдели доста време на т.н. "трето течение" в джаза. Точно след приключването на серията ни, излязоха..

публикувано на 22.09.24 в 08:25