Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събота, 8 юли

Избрано от програмата

от 0.15 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Нощна стража
водещи: Албена Велева, Иван Драгнев
• Новини от българската и световна музикални сцени.
• Нови сингли.
• На този ден през годините.
• Рожденици.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
водещ: Албена Велева
Фред Шендел комбинира джаз-фюжън с прогресив рок в солов проект – "Trurl" – "Do not see me rabbit", 2011

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Калинка Згурова, Надежда Хвойнева, Михаил Маринов.

от 6.07 до 7.00 часа
Събота сутрин в...
водещ: Валери Леков
На гости в село Търнава, най-голямото село в община Бяла Слатина.
С кмета на селото, директора на училището, читалищния библиотекар и хора от селото говорим за историята и настоящето на Търнава, за читалището и дейностите му, за училището и младите хора, за поминъка, делниците и празниците на хората.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
водещ: Милвана Панайотова
• Домашен любимец: специалистът Елена Ганева за отглеждането на чинчила в у дома.
• Разказ за света на науката: как вкаменелости от миди, които били намерени високо в планината, помогнали на геолозите да разберат колко стара е Земята
• История на изкуството за деца: композиторът Жан Батист Люли.

от 8.06 до 9.00 часа
За здравето – Избрано
водещ: Стойчо Стоев
"Явни и скрити рискове от съдовата болест" – разговор с хирурга от ВМА проф. Кузман Гиров. Акценти: стареенето на съдовете, сложността на съдовите операции, разширени вени, атеросклероза и болестта на Алцхаймер. И още – "модерната" терапия със съдоразширяващи медикаменти, антиагреганти и хранителни добавки...

от 9.10 до 10.30 часа
Семейно радио
водещ: Калина Станева
• Семейна рецепта: кулинарни пътешествия от град Бяла (Русенско), където, в неделя, жителите и гостите на цялата община ще отбележат Празника на житото и хляба, а кулминацията на събитието ще бъде опит за поставяне на рекорд на Балканите за най-голяма вита баница. Как ще стане това, разказва кметът на Община Бяла – Димитър Славов.
• Семейни маршрути: от Църногорския манастир "Св. Козма и Дяман" – за петото издание на събора "В сърцето на Граово". Пряко включване.
• В сърцето на Родопите, в Смолян, до края на седмицата се провежда Международния документален Родопи филм фест. За програмата и специалните гости, от мястото на събитието, разказва Цветан Цветанов.
• Какво се случва в София, на поредното издание на Aniventure Comic Con 2023 – фестивал за аниме, манга, азиатска култура, кино и телевизия, гейминг и комикси – репортаж.
• Поглед напред и към предстоящия Осми Латино фест в Борисовата градина в София.
• Вкусът на истината: Има ли виното място в диетите и трябва ли да се разделим с него, ако сме решили да редуцираме теглото си през лятото?

от 10.30 до 11.00 часа
Спасени думи – избрани стихове от български поети:
• Николай Заяков
• Румен Шопов
• София Бранц
Автор: Рада Александрова

от 11.00 до 12.00 часа
Предаване без име
водещ: Аделина Александрова
Избрано от фонда на предаването:
Гостува ни радио-легендата Тома Спространов.

от 12.20 до 13.00 часа
Литературата. Начин на употреба
водещ: Бойко Ламбовски
Видеопоезията – що е то?
Сценичният компонент при представянето на поезия – уместно ли е да се търси това днес? Може ли то да върне интереса към жанра и изящната словесност и как става режисурата? По повод успешния проект за представяне на поети в звук и образ, в изпълнение на известни актьори, подпомогнат от НФК, разговаряме с Мария Михайлова, двигател на инициативата, и с Десислава Неделчева, селектор на участници и изпълнители

от 13.00 до 14.00 часа
Кабаре "Фата Моргана”

от 14.00 до 15.00 часа
Кънтри с Лили
водещ: Лили Друмева
Концерт на кънтри триото Dixie Chicks "Top of the world" (2003 г.)

от 15.00 до 16.00 часа
Европейски паралели – за музея, за галерията
водещ: Божидар Любенов
Лятото на сините кристали в Археологическия музей - Хисаря
Как експозициите и дейността на един музей могат да направят още по-привлекателен курортен град като Хисаря? Наскоро Археологическият музей в града отбеляза три важни годишнини – 90 години музейно дело в Хисаря, 1730 години римски град Диоклецианополис и 30 години археологически разкопки на Римските терми. Разнообразни са музейните прояви, които привличат и местната публика и многобройните туристи. Една от интересните инициативи, на която вече се радват не само деца, но и техните родители е "Лятото на сините кристали".
За да разкаже повече за експозициите на музея и за най-новите археологически открития в предаването гостува доцент д-р Митко Маджаров, директор на Археологическия музей в град Хисаря.

от 16.00 до 17.00 часа
Плешивото куче
водещ: Ивайло Кицов
• Андрей Запорожец и Сергей Бабкин, известни като 5nizza. Двете половинки на творческия тандем от Украйна излизат от военните кубинки, предприемат любовна акция.
• ЕС обяви поредния пакет от икономически и индивидуални санкции срещу Руската федерация, които имат за цел да засилят вече съществуващите мерки и да противодействат на заобикалянето им, да отслабят руската икономика, захранваща агресивната война. Путин, от своя страна, измисли как да накаже "непослушните" западни компании: Русия получи правото да конфискува техните активи, да затрудни напускането им на нейния пазар. И... "Хлапето попадна под санкциите", песента на Вася Обломов по текст на Леонид Каганов, се завърна в актуалния плейлист.
• Немската група "Калехон" отбелязва две славни декади на сцената, представяйки буферното поколение между последните отломъци от къснодеветдесетарския рок и днешния му по-млад побратим, потънал до уши в електрониката. Петорката срещу "Рамщайн" и Мерилин Менсън.
• Младите, младите, те да са живи... Кадърни, многообещаващи и различни, цепят мрака в класациите. Запознайте се с:
- Езра, артист на "Ника Словения", с уникален глас, чудесен английски и способност да твори в различни жанрове.
- Електроник денс мюзик от Загреб – за по-добро смилане на чувствата, или суперуспешният творчески тандем Бруно Пиетри/Пит Спръс.
- Никола Банков, алт саксофонист, композитор и концептуалист. Актуалният албум на джазмена от Словакия "Dream Chaser".
• На днешния ден, но през 1986 година, бял свят видя тавата "Естрада" на легендарната унгарска формация "Хобо Блус бенд" (нейните членове са част от саундтрака на филма "Плешивото куче"). В главната роля:  колоритният фронтмен Ласло Фьолдеш – емблематична фигура за съвременната унгарска музика и култура.

от 17.00 до 18.00 часа
Трамвай по желание
водещ: Емил Янев
Епизод 505 – "Методът Мутафчиев"
Гост: актьорът Христо Мутафчиев, председател на САБ.

от 18.30 до 19.00 часа
Документално студио
"Изпращането не е като посрещането" от Светослав Драганов – 2 част

от 19.00 до 20.00 часа
Ефир приключение: А сега накъде – Избрано
водещ: Оля Стоянова
• Зелени истории: Истории и гласове от селата Белополяне, Мандрица и Сив кладенец в Източните Родопи – как се живее на границата.
• Маршрути: Вила "Армира" край Ивайловград или защо се е вярвало, че образът на горгона Медуза пази семейството. Разговор с уредник от Общинския музей в Ивайловград.

от 20.00 до 24.00 часа
На опера в събота
водещ: Калина Томова
• Спектакъл от Ню Йорк на "Champion” от Терънс Бланчард, състоял се на 29 април 2023 г. в "Метрополитън опера”. Участват солисти, хор и оркестър на "Метрополитън опера”. В ролите: Латония Мур, Бритъни Рене, Пол Гроувс, Ерик Грийни, Кристи Суон, Диригент Яник Незе-Сеген.
• Свири Симфоничният оркестър на БиБиСи с диригент Семьон Бичков. В програмата: Джулиън Андерсън – Симфония № 2, Бохуслав Мартину – Концерт за две пиана, H.292. Солисти: Катя и Мариел Лабек, Сергей Рахманинов – Симфонични танци, оп. 45.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петък, 27 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 19 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Радослав Чичев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Редактор: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 26.09.24 в 08:45

Четвъртък, 26 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 18 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Ян Гарбарек и Джак ДеДжонет - първо, в албума Places, после - като част от голямата..

публикувано на 25.09.24 в 08:25

Сряда, 25 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 17 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Средите продължават поредицата от предния месец, посветена на филмовия джаз. От хармониката на..

публикувано на 24.09.24 в 14:35

Вторник, 24 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 16 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес Водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Водещ: Людмил Фотев Вторниците са посветени на още един концерт на една от "кръстниците" ни – Шърли Хорн: от..

публикувано на 23.09.24 в 08:35

Понеделник, 23 септември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Живей като другите и бъди благословен" от Мирон Иванов – 15 част от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде Водещ: Людмил Фотев 23 септември ни връща към началото на годината, когато предаването отдели доста време на т.н. "трето течение" в джаза. Точно след приключването на серията ни, излязоха..

публикувано на 22.09.24 в 08:25