Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Денят на град Добрич: Празникът с послание за свободата

Добрич
Снимка: Мая Щърбанова

На 25 септември 1940 г. българската армия взима Добрич под своя контрол, обозначавайки началото на важен етап от историята на този град. Днес на този специален ден се отбелязва Денят на град Добрич, чествайки не само неговата история, но и посланието за свободата, което този ден представлява.

От 1990 година, на този ден се провеждат празнични събития, като в този ден с Указ на Президента на Република България бе възстановено старото име на града – Добрич. Идеята за този празник дойде от кмета на града Йордан Йорданов и бе приета с пълно мнозинство.

Кмет Йорданов изрази своите емоции и важността на този ден в интервю за предаването "Нашият ден". Той подчерта, че всички значими дати за града трябва да ни напомнят, че свободата се брани с всички сили и че много млади мъже и момчета са жертвали своите животи, без да си дават сметка, че ще станат герои. Техният жертвополагащ дух, безсмъртен в историята на Добрич и на България, се отбелязва и прославя през този ден.

Така на 25 септември 2023 г. град Добрич отново се събужда с празнично настроение, готов да почете своята история и да продължи да носи напред посланието за свободата и героизма, което го дефинира. Нашият град знае, че този ден е специален и че трябва да се възползва от възможността да се вдъхновява и да се стреми към по-добро бъдеще, защото свободата е нещо, което никога не бива да се забравя.

Повече за програмата чуйте от разговора в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петото издание на "Селска бизнес академия" се проведе в Кърпачево

"Селска бизнес академия" е формат на сдружение "Деветашко плато" за обучение на предприемачи и представители на неправителствения сектор, на местни общности и власти. В организацията членуват над 140 души, които са обединени около идеята за развитието на девет села в района на общините Летница, Ловеч и Севлиево. Най-мащабната и позната инициатива,..

публикувано на 30.11.23 в 13:10
Д-р Иван Чакъров

Д-р Иван Чакъров от детската онкология в ИСУЛ: Отдъхвам си, когато направя и последния скенер

В рубриката "Разговорът" на "Нашият ден" събеседник е д-р Иван Чакъров. С негова помощ надникваме в Клиниката по детска клинична хематология и онкология при УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ. Клиниката, за която съвсем наскоро стана дума в медиите, защото и оттам изплуваха проблеми, но освен тях зад стените на болницата има и много професионализъм и..

обновено на 30.11.23 в 12:28
Снимката е илюстративна

Изграждането на Национална детска болница няма да реши проблемите на педиатричната грижа

Какви са усилията на държавата по отношение на болничната педиатрична грижа у нас? Има сериозни дефицити на детски специалисти и те са разпръснати по различни клиники и лечебни заведения, как те могат да бъдат събрани в мултидисциплинарен екип, който да работи компетентно, бързо и когато се налага – животоспасяващо? "Детското здравеопазване..

публикувано на 30.11.23 в 12:10
Снимката е илюстративна

Грипът ще достигне епидемични нива в края на януари

Краят на ноември е, а все още рядко се засича грип. През годините не е имало такова закъснение на грипния сезон. "Ние изследваме само ограничен брой серуми от хора, които показват подобна симптоматика от цялата страна",  казва доц. д-р Ангел Кунчев , главен държавен здравен инспектор. Факт е, че може да се приеме, че грипът чука на..

публикувано на 29.11.23 в 12:30