Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Грузинска пекарна в София: Началото на един вкусен успех

| обновено на 21.03.25 в 09:07
Михаил Метеев
Снимка: Личен архив

Днешният ни гост в рубриката "Мигранти с таланти" идва от отсрещната страна на Черно море и се казва Михаил Метеев. Той е от Тбилиси, Грузия, и се гордее с разнообразието и традициите на своята национална кухня – грузинската, като приема популяризирането ѝ за своя кауза, която го отвежда и в България.

В ученическите си години Михаил е танцувал в известния грузински ансамбъл "Сухишвили" и с него е посещавал София и Варна, така че в известна степен познава нашата страна. След като завършва маркетинг в Грузия и защитава докторска степен по макроикономика, Михаил поема и успешно управлява семейния бизнес.

През 2021 г. напуска Тбилиси и се мести в София с намерението да отвори автентичен грузински ресторант. Преди да предприеме решаващата стъпка обаче, прави проучване на местния вкус и нрави. След като събира необходимата информация, открива малка пекарна за хачапури, която се приема много добре. Успехът ѝ му дава мотивация да се развие и така създава свой грузински ресторант тук.

Михаил смята българите за "близки" и не изпитва носталгия по родината. Споделя, че и тук се чувства като у дома си, а също като грузинците, и българите ценят добрия разговор, приятелството и добрата трапеза.

Но повече за това как се чувства днес един грузинец в България, както и какво е хачапури и как да си го приготвим, ще разкаже самият Михаил Метеев в разговор с Анелия Димитрова.

Слушайте! 


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Надежда Цекулова

България е сред държавите от ЕС с най-лоша медийна свобода

Тази седмица за поредна година излезе докладът на Българския хелзинкски комитет за правата на човека в България за 2024-та. Какво констатира той в частта за медиите и правосъдната система, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Надежда Цекулова , един от авторите на доклада. "За съжаление нищо в доклада не ни изненада. Установихме,..

публикувано на 25.04.25 в 18:30

Гражданите на Варна се обединяват за създаването на зоополиция

За добрите практики в грижата за бездомните животни в "Нашият ден" разговаряме със Стефан Курдов , журналист, музикант и двигател на гражданската инициатива за създаване на зоополиция във Варна. Курдов заявява: "Водим разговори с ръководството на града. Идеята е да се създадат сертификати за доброволни структури за предпазване на животните от..

публикувано на 25.04.25 в 09:57

Агра, Винария, Фуудтех 2025

Между 18 и 22 февруари в Панаирното градче в Пловдив традиционно и отново съвкупно се проведоха международните изложенията Агра, Винария и Фуудтех, събирайки по този начин целия път от производството до преработването на земеделската продукция. Акцентите в изложението и деловата му програма тази година бяха прецизното земеделие и връзката между..

публикувано на 25.04.25 в 09:30

Прозренията и гатанките на финландския художник Томи Нордген в България

В рубриката "Мигранти с таланти" ви срещаме с един финландски художник. Той се казва Томи Нордгрен и е роден в столицата на Финландия – Хелзинки. Учил е в Художествената академия "Пекка Халонен" в родината си, както и в санктпетербургската Художествена академия. За първи път идва в България и пристига в старата ни престолна столица през 2004 година,..

публикувано на 25.04.25 в 09:07
Асен Масларски (вляво) и Росен Мирчев

Забрана, но не съвсем

В сила е забраната за лов и риболов, но въпреки това има някои "вратички" да се лови риба в тъмната част на денонощието при определени условия. Какви са те и какво ще правят ловците по време на забраната (но не само това), можете да научите от Росен Мирчев и Асен Масларски – гласовете на предаването "И рибар съм, и ловец съм". Чуйте сладката..

публикувано на 24.04.25 в 17:30