Колкото и да не ни се иска, лятото си отива, макар че слънцето още ни осигурява летни дневни температури. Освен че се настройваме за новия работен сезон, а децата – за училище, по традиция добрите домакини се стягат да приготвят и зимнина. Страната ни е благословена с чудесен климат и плодородна земя, така че есенното изобилие от всякакъв плод просто плаче да бъде съхранено за зимните месеци.
Няма да изпадаме в мрачни подробности като например, че повечето от плодовете и зеленчуците са ни вносни или пък да си напомняме, че при днешната търговия в магазините има всичко по всяко време от годината. Предпочитаме да се придържаме към естествения ход на сезоните и на ненадминатия вкус на домашната кухня. А домашната кухня си има и стари домашни имена за ястия и продукти, някои от които отдавна не се приготвят масово, но към които забелязваме, че интересът се възражда.
В предаването "За думите" ни ги припомня д-р Маргарита Котева, гл.ас. в Секцията по диалектология и лингвистична география на Института за български език.
Ако думата "таратор" няма с какво да ни изненада, съвсем различно стоят нещата с наименованията на предшествениците на знаменитата студена супа с краставица и течните ястия, наричани по този начин, преди съвременната унифицирана рецепта да завладее трапезата ни.
Знаменитата лютеница също е наследила името си от различни ястия, предимно разядки, в различни краища на страната.
В гроздовия сок, наречен "шира", са се съхранявали чепки грозде, круши и други плодове, а когато се е сгъстявал чрез изваряване, се е превръщал в любимото лакомство на децата от предишни поколения - петмез или маджун, от които пък се е приготвял рачел, балсуджук и други колкото вкусни, толкова и полезни сладости.
За забравените рецепти и забравените думи чуйте в разговора с д-р Маргарита Котева.
Поредната стъпка, която МОН предприема, за да се справи с агресията сред учениците, е увеличаване на броя на училищните психолози и педагогически съветници. Дали обаче това само по себе си ще реши проблема без да се осмисли, регламентира и гарантира автентичното включване на училищните психолози в дейността на училищата и без да се реформира самото..
В рубриката "Всичко за образованието" Светлана Нанчева и Юрий Анджекарски от сдружение "Професионален форум за образованието" правят равносметка от пилотния проект "Добре дошли в училищната общност", проведен в две столични училища – Професионалната гимназия за високи технологии "А. С. Попов" и 23 СУ "Фредерик Жолио-Кюри" в София. Резултатите от..
В последните дни на октомври в гр. Панагюрище се проведе третата международна научно-приложна конференция "Контакт на езици и култури", организирана от катедра "Български език като чужд" на Софийския университет. Форумът събра за пореден път преподаватели от български университети, учени, лектори по български език и култура в чужбина, учители от..
На тържество, събрало повече от 200 членове и партньори, фондацията отбеляза годишнината си. "Смисъл", "свобода" и "вдъхновение" са трите думи, които гостите на тържеството са посочили най-често като изразяващи посоката, в която биха искали да се развива образователната система. По време на събитието беше обявено учредяването на награда за..
Само след дни в Университета на Илинойс в Ърбана-Шампейн в САЩ се открива лекторат по български език и култура след десетилетия отсъствие на родния ни език от програмите на висшите училища в САЩ. За тази много хубава новина в предаването "За думите" разговаряме с първата наша лекторка там – гл.ас. д-р Илияна Димитрова, преподавателка във..
Войната в Украйна, защо и за кого е важен Покровск, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" проф. Тодор Тагарев : За кого е важен..
Само през 2024 г. в България са идентифицирани 36 нови вида психоактивни вещества , които се срещат под различни форми – прахчета, течности, бонбони,..
Предаването "Другият до мен" (всеки понеделник от 15 до 16.30) започна нова рубрика – "Професия Човек", в партньорство с фондация "За нашите деца"...
Ел. поща: hristobotev@bnr.bg