България е новият председател на Дунавската комисия

Снимка: архив
На 2 юни 2011 г. България бе избрана за председател на Дунавската комисия през следващите 3 години.
Дунавската комисия е наследник на най-старата международна европейска организация, учредена още на 30 март 1856 г. Тогава за първи път е деклариран принципът за свободно корабоплаване по река Дунав. Самата Дунавска комисия е създадена през 1948 г. В нея членуват Австрия, Германия, Молдова, Русия, Румъния, Сърбия, Словакия, Украйна, Унгария, Черна гора, Хърватска и България. Усъвършенстването на корабоплаването по река Дунав е важна част от Европейската транспортна инфраструктура.
Сред основните приоритети на българското председателство ще бъдат: ефективното интегриране на транспортен коридор № 7 в мрежата на общоевропейските водни пътища и изпълнението на задачите на Комисията за гарантиране на свободното и безопасно корабоплаване по река Дунав.
Как премина изборът за новото председателство - пряко от Будапеща, Унгария за предаването горещата новина съобщи инж. Георги Георгиев, изпълнителен директор на Агенцията за поддържане и проучване на плавателния път по река Дунав.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.