Тайнствените дами от Иберия

В края на 19 век в една от овощните градини на град Елче, Испания, съвсем случайно е изровена невероятна статуя – строга дама с островърха шапка на главата и наметка на раменете. Малко над челото й е поставено сложно украшение от три реда мъниста, а отстрани – два огромни кръга с врязани окръжности, като колелета на каруца, също украсени с мъниста. Те покриват ушите и стигат чак до раменете. На гърдите й има три тежки огърлици с големи висулки във формата на листа. Когато е била направена, преди около 2300 години, Дамата е била цветна – лицето – матово, тънката наметка – червена, а украшенията – позлатени. Скулптурата е от варовик и е изработена през 4 век пр.Хр. в тогавашните владения на финикийците от Картаген. Учените са объркани, защото на гърба й има кръгла дупка. Тайник за бижута или място за праха на някой скъп покойник?

Във финикийска Иберия са намерени още три великолепни женски скулптури с невероятни украшения, направени приблизително по същото време, също оцветени и също с дупки на гърбовете. Дамата с даровете е в цял ръст и държи ритуална чаша с двете си ръце. Дамата от Баса пък, седи на трон с крака във формата на лъвски лапи, а обеците й са като големи кубове. Тя е открита в гробница, в краката й имало купчинка изгорени оръжия и други вещи на воин. По пръстите й има много различни пръстени и в лявата си ръка държи малка синя птичка. Коя е тази дама? Защо е била поставена в гробницата на воина? Какво означава птичката? Поредната финикийска загадка.
Още за тайните на древна Иберия – в поредния епизод на „История на изкуството за деца”.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.