Спомен за композитора Ангел Заберски

БНР Новини
Снимка: личен архив на Маргарита Заберска

Както пише в езотеричните книги, всички имаме код, зададен още преди душата да се превъплъти в тялото.
А кодът е датата на раждането и датата на смъртта.
11 юни 2011 година е датата, на която композиторът Ангел Заберски напуска земния свят.
Той влиза в него обаче на 31 август през 1931 година.
Два месеца преди да празнува осемдесетгодишния си юбилей,
една светла душа отива на небето.
Или поне на тези, които оставаме тук, ни се иска да има място на небето, на което продължават да съществуват светлите души.
Нека вярваме, че е така.
Статията на колегата Здравко Петров – музикален редактор и преподавател в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, в памет на композитора Ангел Заберски, е озаглавена  Ангел Заберски, живот отдаден на песента
Не случайно заглавие.
Животът на композитора наистина бе отдаден не само на песента, но и на музиката като изкуство, с всичките нюанси и багри на красивата хармония. Непрестанното желание да научи нови и нови похвати в писането й, се превръща в мотото на твореца Заберски. Пристрастен към операта, тъй като завършва консерваторията със специалност оперно пеене, цял живот изучава с най-малка подробност партитурите на италианските композитори Пучини и Верди. Със същата жар следи и вокалното майсторство на световноизвестните оперни певци от миналото и настоящето.
По същия начин увлечен от биг бендовото изкуство и джаза, до сетния си дъх изследва партитурите на големите образци в него като Дюк Елингтън и Каунт Бейзи.
Трудният житейски път и условия в детството, раздвоението между изобразителното изкуство и музиката, в резултат на войната, определят бъдещия твърд характер, но и жалостивата и нежна душевност, която с годините ще се разгърне и превърне в произведения на изкуството.
Нека приятелите на програма „Христо Ботев“ заповядат да чуят едночасовото предаване в памет на композитора Ангел Заберски, в което ще звучат оркестрови пиеси за биг бенд и симфоничен оркестър, както и част от неговото песенно творчество.

четвъртък, 11 юни, от 11 часа
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.