Наистина ли дроздът се обади?

БНР Новини

Тази събота в рубриката ни „Третото ухо” ви предлагаме премиерното повторение на пиесата „Щом дроздът се обади”. Тя е част от сборника „Зли пиеси” от Херберт Бергер. За Хербет Бергер се знае малко. Отишъл си е рано от този свят. Преводачът му Венцеслав Константинов ми разказа, че е пил прекрасно вино в имението му в Австрия и че Херберт Бергер е бил много талантлив, светъл и забавен човек. Въпреки това е написал зли пиеси. Вероятно защото тъкмо светлият човек има допълнителни антени, с които улавя тревожните сигнали, които злото безсмислие излъчва и с които руши основите на всемира.

Ованес Торосян избра и постави „Щом дроздът се обади” в Радиотеатъра. Той смята, че пиесата разказва за безумието на човека, което няма граници и време. И това винаги е смешно. И винаги - трагично. Отнесена към младата му възраст, Ованес има завидна творческа биография. Българското кино сякаш дълго търсеше лицето му и откакто го откри, не може да му се насити. Той е добре познат не само на българския зрител. Снима в чужди продукции, пътува по фестивали, печели награди. Изненадата е и с колко много други неща се занимава: участва в театрални спектакли, пише пиеси, композира музика, режисьор е. Изглежда, че не си губи времето със суетата на света и рано е разбрал, че начинът да противостои на опустошаването му е да създава и твори. 

И така, дроздът е вид прелетна птица с пъстра перушина. Дори дълго да не ни е навестявал, ето че идва миг, когато се обажда. Дроздът на Херберт Бергер е провокатор. Пита дали можем да назовем собствените си проблеми и дали наистина живеем или просто пропиляваме дните си. Дроздът пита, ние отговаряме.

Превод: Венцеслав Константинов.
Участват артистите: Кристина Янева и Тодор Близнаков.
Музика и постановка: Ованес Торосян.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.