80 години от излъчването на първата радиопиеса

{ include file="./partials/authors.html" } БНР Новини

Голямата награда на конкурса на списание „Летец“ през далечната 1938 г. получава пиесата „Крилата помощ“. Нейни автори са Ангел Каралийчев и Матвей Вълев. На 26 декември същата година пиесата се излъчва на живо от Варненското радио. Именно от тази дата започва и живота на радиоизкуството в България.
Преди пет години беше създаден специален радиоспектакъл-пърформънс, който възстанови в ефир първото излъчване на радиопиесата. Използвани бяха на живо ретро звукови ефекти. Инсценирането на живото излъчване беше пресъздадено от Асен Аврамов в ролята на режисьор, а Явор Гърдев, Георги Михалков, Георги Тенев и Николай Ламбрев бяха разпределени в главните роли.
В мина „Орлово гнездо“ избухва пожар. Вътре има десетки миньори, заплашени със смърт. На помощ идват спасителните операции на летците, които с хеликоптери извозват ранените и доставят пожарогасителни материали.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.