Шест хиляди души да определят живота на шест милиарда…?

БНР Новини
Снимка: Pixabay

В студиото на „Нашият ден“ бе подхваната темата за неолиберализма, погледнат от необичайната до скоро критична точка. „Неолиберализмът означава пазарен фундаментализъм, глобален пазар без политически и административни бариери“ поясни д-р Борислав Цеков от института за Модерна политика. Националната държава трябва да бъде обезсилена, а властта да бъде изнесена към наднационални, глобални институции от рода на Световната търговска организация и ЕС. Този пазарен фундаментализъм – продължи Цеков – се допълва с политически неоконсерватизъм, който обосновава еднополюсния свят на Pax Americana. Така създаденият световен ред е в услуга на няколко десетки компании, ядрото на световния финансов капитал, които контролират 41 трл. долара.
Разговорът получи ново измерение с включеното изказване на Иван Гранитски, който обвини мултикултурализма, въплътен в т.н. „европейски ценности“, в стремеж да унищожи националната ни идентичност. Пръст в раната сложи и водещата Ива Дойчинова, питайки дали натрапчивата джендър тематика не измества вниманието от наистина значими проблеми като бедността и нарастващото социално разслоение… От Париж по телефона журналистката Румяна Угърчинска представи спецификата на протичащата във Франция криза, изразявайки съмнение, че Макрон ще успее да я овладее.
Повече от интересните коментари чуйте в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.