Премълчаната история на академика-банкер

БНР Новини
Иван Евстратиев Гешов

Той е от най-големите имена в българското финансово и банково дело. Казва се Иван Евстратиев Гешов.Същевременно е виден политик и държавник, изявен дипломат и учен от голяма величина. Въпреки че през последните години българската общественост имаше възможност да се запознае с неговата биография, със спомените му и с част от неговото, макар и разпръснато, документално наследство, определено може да се каже, че той и до днес остава недостатъчно познат за съвременните българи.
Иван Евстратиев Гешов (в средата) сред членове на своето правителствоИван Гешов е водач на Народната партия, министър-председател на България в 32-ото правителство (1911 – 1913), бил е народен представител в 11 обикновени и в 2 велики народни събрания (III и V), както и председател на XI (1901) и XIII (1913) обикновено Народно събрание. Освен това Гешов е начело на Българското книжовно дружество (1898 – 1911), на Българската академия на науките (1911 – 1924) и дори на Българския червен кръст (1899 – 1924). Като директор на Българската народна банка, неговият подпис е върху първата емисия български левове.
Животът на Гешов е сценарий за игрален филм, изпъстрен е с исторически събития, в които главно действащо лице е този умен и щедър българин. От това, което нашите съвременници са прочели за него оттук-оттам, в повечето случаи доста негативно, е трудно да си представят неговия образ. Възможност за това дават завладяващите му и интересни спомени, писани и публикувани през различни години и в различни издания и периодичен печат. В тях се намира истината, колкото и скромно изречена, за неговата личност и дело.
Даниела Стоичкова, Елена Дяконова и Румен Леонидов в студиото на „Премълчаната история“. Снимка: Емил НиколовКато се оставят на забрава личности от ранга на Иван Евстратиев Гешов, бъдещето отново и отново ще ни предлага и появата на политици и държавници еднодневки, които утрешният ден ще заличи напълно от аналите на историята. В предаването участват Даниела Стоичкова, Елена Дяконова, проф. Лизбет Любенова и Цочо Билярски. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.