Директно от Русе - „Musica Sacro-Profana“

БНР Новини
Снимка: baroquemusic

Преките включвания от Международния фестивал „Мартенски музикални дни“ в Русе продължават с концерта „Musica Sacro-Profana“ с участието на Зефира Вълова – барокова цигулка, Явор Генов – теорба, Родни Прада – виола да гамба и Марчин Святкевич – клавесин.

В програмата ще прозвучи музика от Хайнрих Бибер, Дитрих Букстехуде, Аугустинус Кертцингер, Йохан Якоб Фробергер, Йоханес Йеронимус Капсбергер, Антонио Бертали.

В музикално отношение барокът е време на изключителен разцвет на вокалното и инструменталното изкуство. Музикалните творби се отличават с по-сложна хармония и добиват дълбочина на звученето. Крале, принцове, херцози и други благородници се стараят да се надминат един друг по великолепие и блясък. Най-богатите наемали свои собствени оркестри и лични композитори.

Чрез музиката на две ярки школи на XVII век – на северна и южна Германия, всяка със своите разпознаваеми особености, колкото различни, толкова и сходни, еднакво силно отпечатали своето влияние върху идните музиканти, концертът Musica Sacro-Profana разкрива част от многоликия, сложен дух на тази епоха, в който сякаш нищо не е достатъчно преувеличено...“ 

Концертът обещава една удивителна и вдъхновена игра на инструменталното въображение, поднесена с онази изискана виртуозност, която притежават истинските майстори на старата европейска музика, каквито са без съмнение едни от най-търсените в Европа барокови артисти Зефира Вълова, Явор Генов, Родни Прада и Марчин Святкевич!

Слушайте концерта „Musica Sacro-Profana“ на 24 март, неделя, от 19.00 ч. пряко по програма „Христо Ботев“.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.