Сняг на върха на Витоша през май

БНР Новини

След като в 13 епизод с гласовете на Ели Хауърд и Стефан Радованов следяхме паралелно работата в Българската редакция на БиБиСи Лондон и в Българската редакция на Радио Свободна Европа в Прага и присъствахме на последния ден от съществуването на тези медийни институции, в епизод 14, продължението на "Българският глас", ще довършим онази голяма, важна и уникална история, в която радио на български език се прави на стратегически места в Европа.

Идеята за "професионален българин" е въпрос на десетилетия учене според Петър Увалиев, привичният разказвач на документалния сериал "Радиото", и тази идея ще придобие нова перспектива в радиото на български извън България.

Благодарение на прекрасните записи на Димитър Ганчев ще пресечем Рим и ще се озовем в Българската редакция на Радио Ватикана за един обичаен и същевременно неповторим работен ден. Този път паралелната ни история е от Дойче Веле и нашият втори главен герой Александър Андреев е в Бон и поглежда през прозореца на новото си студио към шлеповете по Рейн. Българският глас по радиото и неговата мисия на посланичество е перфектният пример за имплицитното свойство на феномена радио – преодоляване на разстояния. Каквито и да било разстояния. В 13 и 14 епизод най-напред разстоянието, наречено Желязна завеса, а след това и други.

Епизод 14 е изумителен.

Това е най-кратката рецензия за този епизод, при това 9 години след неговото правене. А то от своя страна трябваше да се побере в една седмица, 4 часа от която - студийно време за финално смесване. Защо е изумителен. Получила се е многопластова конструкция на няколко нива: смислово (отиваме надълбоко), мултилингвистично (живописно аудио), музикално (страхотни находки и скокове във времето) и емоционално (това проверете сами). Зад и вътре в историята на радиото прозират очертанията на необозрими по мащаб истории. Двойна експозиция, ако си послужим с фотографски термин. Всъщност, тройна.

И естествено стигаме дори до: "Понятието родина звучи много често като 40 цигулки, сантиментално и разпяно", Петър Увалиев.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.