Неделя, 14 април

Избрано от програмата

от 0.30 до 1.30 часа
Радиотеатър след полунощ
„Прибой в Сетубал“ от Гюртер Айх

от 1.30 до 3.00 часа
Хумор и сатира

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Румен Сираков, Янка Рупкина, Цветан Банев, Борка Тричкова, Антонио Симеонов, ансамбъл „Гоце Делчев“, Райко Кирилов, Александра Димитрова, Димитър Богданов и др.

от 6.00 до 7.00 часа
Изгрев
Заработи първата в България поточна линия за производство на контейнерен разсад за иглолистни и широколистни дървета. Тя е част от мащабен проект на Югозападното държавно предприятие по програма на Европейската комисия. Репортажи и интервюта с инж. Дамян Дамянов, инж. Василий Маринковски, Теодор Тодоров и други служители на предприятието.

от 7.15 до 8.00 часа
Благовестие
Постът и молитвата.
Заедно с иконом Николай Нешков, председател на столичния храм „Св. Николай“ ще разговаряме за поста и молитвата, в чийто център следва да е Христос, а не нашите личностни амбиции за съвършенство във вярата. Връзката на евангелското четиво с честваната преп. Мария Египетска.

от 8.00 до 11.00 часа
Семейно радио
• Детското БНР: Работилничка за фантазьорстване и невероятстване: как се е появила лъжата, игра с думи – каква е историята на думата „лайкучка“, загадката на тайнственото Черно петно /„Ла манча негра“/ в Каракас, Венецуела
• Музикална кутийка
• Детски афиш
• Семейни маршрути: Интересната история на Покрития мост в гр. Ловеч – интервю с Пламен Ечков – експерт в Етнографския комплекс на РИМ – Ловеч
• Музикална радиоигра
• Бъди смарт: среща с г-жа Череша за тенденциите в детската фотография. Какво означава „смаш“ фотосесия?
• Директно включване от началото на „София кара колело и тича за по-чист въздух“
• Срещи в Скайпа: за студентската любов за цял живот, за пътя от родния Ботевград до о. Родос, хобитата и живота на емигранта разказва българката Марияна Донкова
• Наследници на песента: 18-годишната певица Петя Панева, носител на специална награда за вокално изпълнение от Международния радиоконкурс на Радио Братислава и нейната майка Надежда Панева.
• Радиоавтограф: основателят на Ансамбъл „Чинари“ Асен Павлов – за фолклора, преподавателската дейност, семейството и сцената
• Културен афиш

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – От песен в песен
Гостува ни гъдуларят, композитор и главен диригент на оркестъра на Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“ – Георги Андреев, който навърши 50 години. В предаването ще се включи и директорът на ансамбъла – проф. д-р Елена Кутева. А музика ще бъде изцяло дело на Георги Андреев.

от 12.20 до 13.00 часа
БНР представя
Концертни и студийни записи на камерни джазформации, продуцирани от БНР. Изпълнения на „Акустична версия”, Лилия Илиева и „Минимум квартет”, Марио Станчев, Румен Тосков и др.

от 13.00 до 14.00 часа
Академия комика
Еко – Ехо
Да правим добро заради самото добро. Това е първата и най-рядка добродетел. Затова напомняме на слушателите на редакция „Хумор и сатира“, че лошото не може да победи доброто. След лошото винаги идва доброто.

от 14.00 до 16.00 часа
Музикален следобед – Неделен следобед
• Годишнина: Феликс Менделсон Бартолди, роден 1809 г.
- Клавирен концерт № 1, изпълнява Ян Лишецки
- Оратория Павел
- Симфония № 5, Реформационна
• В очакване на Великден: Моцарт, духовен зингшпил „Дългът на първата заповед“.
• Бисовете на Елизабет Шварцкопф

от 16.00 до 17.00 часа
Радиотеатър в неделя
„Кой знае защо“ от Ема Смит

от 17.00 до 18.00 часа
Изпята поезия
Кирил Калев и „Изкуството на песента – акустично“ с песните на промяната и поезията на Александър Петров. „Изпята поезия“ – документален запис от едноименния спектакъл в Студио 5 на НДК на 6 април 2019 г. Специален гост е поетът Александър Петров. Автор и водещ на музикалния формат е Кирил Калев. В концерта участват музикантите Михаил Шишков – клавишни, Лина Шишкова – вокал и Миша Михайлова – цигулка.

от 18.00 до 19.00 часа
Покана за пътуване
• Соня Момчилова за Гватемала
• Албена Велева за „Благоевград Блус и Джаз" и как се ходи с дете на музикален фестивал
• Магдалена Гигова - индийска принцеса-палеонтолог изравя динозавърски вкаменелости

от 19.15 до 19.30 часа
Концерт

от 19.30 до 20.30 часа
Риалити роман
Роман N 34 „Нестинарски танц“ – представяне-премиера на новия риалити роман, гост в студиото – Таня Мирчева, писател, автор на идеята и селекционер на новия отбор „Нулева глава“

от 20.30 до 22.00 часа
Голямата къща на смешните хора
Опак маркет

от 22.00 до 24.00 часа
Музикалните вечери
Ще излъчим записи на Невил Маринър – знаменит английски диригент, създал преди 60 години легендарния днес камерен ансамбъл Академия Сейнт Маритн ин дъ Фийлдс. Те ще представят симфония №2 от Брамс, концерт за пиано и оркестър К 491 в до минор от Моцарт със солист Алфред Бредел, цигулков концерт в ре от Игор Стравински със солист Хилъри Хан и кончерто гросо № 12 в ре мажор от Доменико Скарлати.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.