Художникът Милко Божков и неговият безкраен свят

БНР Новини
3
Милко Божков на откриването на изложбата в галерия "Дебют"
Снимка: Ани Петрова

Една знакова фигура в съвременното ни изкуство, една артистична натура „населява“ в момента няколко софийски галерии и особени места. Това е Милко Божков, чиито ранни творби и най-нови акварели, могат да бъдат разгледани и усетени преди всичко в галерия „Арте“, където авторът показва най-новите си картини.

„Оставете безкрайността да проникне“ е написал Луи Арагон и това важи до голяма степен за този артист, който отваря широко вратите на въображението си към безкрая на света, Вселената, Всевиждащото око, загатнатите персонажи на Радичков, когото обожава, или самотното дърво сред зимния пейзаж.

Тази изложба е била планирана съвместно с експозиция на друг значим наш художник, негов приятел – Стоян Цанев, но съдбата решава друго. Индиректно обаче, това приятелство, в което думите са били малко или за обикновени житейски неща, но с особен вътрешен диалог и разбиране за това, което правят, присъства в картините на Божков.


Другото пространство, където се показват творби на Милко Божков, е галерия „Дебют“, където виждаме ранни негови рисунки, ескизи, акварели, както и една серия картини в синьо и загатнати сини и бели абстрактни състояния като неизразима нежност и  утринна светлина.

Идеята за това място идва от една работилница за децата от художествената гимназия, където самият той е учил, заедно със станали известни и утвърдени автори днес. „Милко Божков е художник, личност мислеща и обичаща, която обитава своите „острови““ – писа преди време един изкуствовед от Люксембург, където Милко Божков излага често в люксембургска галерия.

Неговият „малък нощен пристан“ е село Стефан Стамболово, където живее и работи. Не можем да отминем и Националното училище за приложни изкуства „Свети Лука“, където бе представено библиографско издание „Приказки“ с 26 цветни негови литографии.


Снимките са от откриването на изложбата в галерия "Дебют", автор Ани Петрова

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия